Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 14:44

Έφτασαν στα φαρμακεία της Πρέβεζας τα self tests – Αναστάτωση για τις πολυσυσκευασίες των 25...

Στα φαρμακεία της Πρέβεζας έφτασαν από το πρωί της Τετάρτης τα self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του atpreveza.gr έντονο προβληματισμό προκάλεσε στους φαρμακοποιούς το γεγονός πως τα tests παραδόθηκαν σε πολυσυσκευασίες των 25.

selftest 6

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, καθώς οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν  ότι οι παραδόσεις των self tests στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν ατομικές συσκευασίες για τον κάθε πολίτη και οι ίδιοι οι πολίτες να ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής.

Μέσα στις πολυσυσκευασίες περιλαμβάνονται:

  • 25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση
  • 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
  • 25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
  • 25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα  για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
  • 25 πλακέτες  διεξαγωγής του self test

selftest 1

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει:

“Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν  τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα  μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες.  Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών.

Λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν  τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα.

Όπως πληροφορηθήκαμε  το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση  που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα.

Απαιτούμε από την   Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι   τα tests των επομένων διαγωνισμών   να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης  της πανδημίας .Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται  και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων”.

Να σημειώσουμε πως το απόγευμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self-tests, ενώ η διάθεσή τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, αρχίζει από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η καταχώρηση των self-tests ανά ΑΜΚΑ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self-test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.