Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 16:21

ΕΛΜΕ Πρέβεζας: "Δυστυχώς τα σχολεία άνοιξαν ακριβώς όπως έκλεισαν, χωρίς τα στοιχειώδη και αναγκαία μέτρα προφύλαξης και προστασίας" (video)

Την επισήμανση πως δυστυχώς τα σχολεία άνοιξαν ακριβώς όπως έκλεισαν εκθέτοντας έτσι σε κίνδυνο χιλιάδες μαθητές, καθηγητές και τις οικογένειές τους, έκαναν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν στα τοπικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως μετά από διακοπή μηνών τα Λύκεια επαναλειτουργούν χωρίς τα στοιχειώδη και αναγκαία μέτρα προφύλαξης και προστασίας, χωρίς καμία φροντίδα για νέα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς κανένα σχεδιασμό για κατάτμηση τμημάτων (με μέγιστο αριθμό 15 μαθητών ανά αίθουσα), για πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών και για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Παναγιώτης Λελοβίτης σημείωσε πως η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να νομοθετήσει όλα αυτά που θεωρούσε ότι νομοθετώντας τα θα έβρισκε δυνατή και σκληρή αντίσταση από τη μεριά των εργαζομένων και παράλληλα αγνόησε τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια.

IMG 6896

“Το Υπουργείο αποφάσισε την προηγούμενη Δευτέρα να ανοίξει τα Λύκεια, μια λογική απόφαση σε πρώτη ανάγνωση, προσφεύγοντας στο καινούργιο “υπερόπλο” των self tests. Προσφεύγοντας στην ουσία πάλι σε αυτό που λέμε ατομική ευθύνη, που εδώ όμως το Υπουργείο πραγματικά την τερματίζει, την πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Αφήνουμε την ατομική ευθύνη και πάμε στη λεγόμενη αυτοδιάγνωση. Δεν έχουμε και τη γνώση να κρίνουμε τις διαδικασίες των self tests αλλά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει εξαιρετική δυσπιστία για τη χρήση των self tests, μιλάει για μια αξιόπιστα tests στην αποτελεσματικότητά τους και μιλάει για μη ορθή διενέργεια του test από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί. Μιλάει στην ουσία για ψευδή αποτελέσματα τα οποία μπορεί σε ένα δεύτερο επίπεδο να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λελοβίτης σημειώνοντας πως το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση αντί να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και τις οικογένειες παιδαγωγικά, ψυχολογικά και τεχνολογικά έθεσαν άλλες προτεραιότητες όπως τα εξ' αποστάσεως διαγωνίσματα, την υποχρεωτική βαθμολόγηση της εξ' αποστάσεως διαδικασίας, τη νομοθέτηση της τράπεζας θεμάτων στην Α και Β λυκείου, τη συγκρότηση για πρώτη φορά μετά το 1911 υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς την παρουσία σωματείων, την ισοτιμία των ιδιωτικών κολεγίων με τα ΑΕΙ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, την αύξηση των προτύπων σχολείων σε μια λογική της αριστείας και τη μείωση κατά 25.000 περίπου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα νέο σύστημα εισαγωγής.

“Ζητάμε άμεσα για το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς να στηριχθεί όσο γίνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρέπει το ΕΣΥ να το στηρίξουμε με προσλήψεις, με χρηματοδότηση και βεβαίως όπου χρειάζεται με επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Ζητάμε την αραίωση των μαθητών στα τμήματα με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τμήμα. Ζητάμε επαναλαμβανόμενα τεστ από τον ΕΟΔΥ και όχι με τη λογική της αυτοδιάγνωσης. Ζητάμε την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και την κατάργηση του νέου συστήματος εισαγωγής που ισχύει από φέτος χωρίς καμία μεταβατικότητα. Και βεβαίως ζητάμε να μη γίνουν φέτος οι ενδοσχολικές εξετάσεις και αυτός ο χρόνος των εξετάσεων να δοθεί ως ωφέλιμος διδακτικός χρόνος στους καθηγητές για να μπορούν να καλύψουν τα τεράστια κενά που έχουν προκύψει μέσα από την τηλεκπαίδευση” κατέληξε ο κ. Λελοβίτης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει διάλογος ανάμεσα σε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας για να εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχομένως να υπάρξουν και στη νέα σχολική χρονιά.

IMG 6897

Στο γεγονός πως το Υπουργείο Παιδείας δεν έκανε δεκτή καμία από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων στάθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας κ. Κώστας Σαμωνάς, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που θα μπορούσαν να είχαν λυθεί αρκετά νωρίτερα, όπως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και η διαδικασία υλικοτεχνικής υποστήριξης σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.

“Εγώ θα ήθελα να επιμείνω στο ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο οι υποστηρικτικές δομές. Φέτος είχαμε απελπιστική καθυστέρηση και χάθηκε τουλάχιστον ένα δίμηνο από τη λειτουργία των υποστηρικτικών δομών και επίσης επειδή έχουμε πλέον ένα χρόνο που κάνουμε τηλεκπαίδευση θα πρέπει το ΙΕΠ να φροντίσει να μας δοθούν πολύ πιο δοδημένες και αναλυτικές οδηγίες για το τί έχει καλυφθεί και τί όχι και πως την επόμενη χρονιά οι μαθητές θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά αυτά. Έχουμε μαθητές που έχουν έρθει ήδη με κενά από την προηγούμενη. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε, προσπαθούμε να πάμε μπροστά και την ύλη μας, δεν θα τα καταφέρουμε αυτό είναι σίγουρο.Όσο εξοικειωμένος και να είναι και ο εκπαιδευτικός αλλά και οι μαθητές με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν αυτά τα κενά και πιθανότατα να δημιουργηθούν και νέα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμωνάς ζητώντας μια πιο σαφή κατεύθυνση για το τι πρέπει να γίνει τη νέα σχολική χρονιά, ενώ εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει οι ενδοσχολικές εξετάσεις να μη διεξαχθούν και αυτός ο χρόνος να “χρησιμεύσει” προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν τα κενά της φετινής χρονιάς.

Πολυμέσα