Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 12:43

Νέο κατολισθητικό φαινόμενο κοντά στην Κρυοπηγή – Σε μελέτη προχωρά και ο Δήμος Πάργας για την ΤΚ Λούτσας (pics)

Έχει συμπληρωθεί τριετία από το πρωτοφανές κατολισθητικό φαινόμενο που έπληξε την ΤΚ Κρυοπηγής της Δ.Ε. Ζαλόγγου του Δήμου Πρέβεζας στις 27 Μαρτίου 2018 (δείτε ΕΔΩ σχετικό ρεπορτάζ) και προκύπτει εκ του αποτελέσματος ότι οι προβλέψεις της περιφερειακής μονάδας Ηπείρου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), για φαινόμενα που θα επαναληφθούν στο μέλλον σε μικρότερη ή ακόμη και σε μεγαλύτερη έκταση όταν προκύψουν ανάλογες μετεωρολογικές συνθήκες (βροχοπτώσεις) ήταν απολύτως βάσιμες.

175707237 480824403361596 5484274840868282582 n

Στην Ε.Ο. Αρχαγγέλου-Νεράιδας στο ύψος του παλαιού δρόμου που συνδέει την Κρυοπηγή με την συγκεκριμένη οδική αρτηρία (και έχει κλείσει λόγω της κατολίσθησης, ενώ αναμένεται η νέα χάραξη), έχει σημειωθεί κατολίσθηση που δημιουργεί επικίνδυνη κατάσταση για το οδόστρωμα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ζαλόγγου του Δήμου Πρέβεζας, Γιώργο Σαριάνογλου, έχει καταγραφεί κατολισθητικό φαινόμενο και προς την περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Η Περιφέρεια Ηπείρου σε πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής έχει εγκρίνει ένα χρηματικό ποσό για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων ζημιών.

Το atpreveza.gr επικοινώνησε με τον Δρ. Ευάγγελο Νικολάου, προϊστάμενο της περιφερειακής μονάδας Ηπείρου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), ο οποίος μας ανέφερε ότι τα φαινόμενα αυτά προφανώς συνδέονται με το κατολισθητικό φαινόμενο του 2018 στην Κρυοπηγή, κάτι που είχε περιγραφεί από το ΙΓΜΕ, όταν είχε προχωρήσει σε έκθεση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το οποίο περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί. Ο ίδιος τόνισε κατά την επικοινωνία μας ότι είχε προταθεί να γίνει μία εμπεριστατωμένη τεχνολογική και υδρογεωλογική έρευνα στην Κρυοπηγή Πρέβεζας, αλλά δεν έχει ενημέρωση αν έχει προχωρήσει ή όχι μία τέτοια εξέλιξη.

Επισήμανε επιπλέον πως οι παρατηρήσεις πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψη από τους φορείς για τη σωστή εκτέλεση τεχνικών έργων.

Στην έκθεση που είχε παραδοθεί από το τότε ΙΓΜΕ στις αρμόδιες αρχές, αναφερόταν πως δεν υπάρχουν υπαίθριες ενδείξεις που να συνδέουν άμεσα τον οικισμό της Κρυοπηγής με την κατολίσθηση. Όμως για τον περιορισμό και την ανάσχεση μελλοντικών εκδηλώσεων αλλά κυρίως για την θωράκιση του οικισμού και την παρακολούθηση πιθανής επέκτασης των φαινομένων, προτείνεται να υλοποιηθεί ειδικό γεωτεχνικό και υδρογεωλογικό πρόγραμμα.

175917618 4285366514829816 2156984439906258460 n
Για την ανακούφιση της κατολίσθησης από παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους, προτείνονταν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

Στην κατολισθαίνουσα περιοχή να γίνουν αυλάκια απορροής για να επιτρέψουν την γρήγορη αποστράγγιση του χώρου.

Οι εργασίες αυτές να γίνουν μόνο κατά την θερινή περίοδο όταν οι συνθήκες θα επιτρέπουν την προσπέλαση στον χώρο.

Συγκέντρωση των νερών της πηγής Κρυόβρυση και απαγωγή τους προς τα βόρεια.

Το τότε ΙΓΜΕ υποστήριζε ότι σύμφωνα με το ιστορικό κατολισθήσεων που διατηρείται στο αρχείο του, προκύπτει ότι αντίστοιχα φαινόμενα έχουν συμβεί και στο παρελθόν και οφείλονται κυρίως στην γεωλογική δομή της περιοχής, ενώ καθοριστικό παράγοντα αποτελούν οι υδρομετεωρολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα το ύψος και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

 

Ο Δήμος Πάργας

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατολισθητικό φαινόμενο έχει σημειωθεί και στην ΤΚ Λούτσας του Δήμου Πάργας και μάλιστα ο Δήμος Πάργας φέρνει ως θέμα στην οικονομική του επιτροπή την Τρίτη την έγκριση ανάθεσης για τη σύνταξη γεωλογικής μελέτης.

Παράλληλα, στις 25 Φεβρουαρίου 2021 κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ αποτελούμενο από τους γεωλόγους της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου Δρ. Ευάγγελο Νικολάου (προϊστάμενο της ΠΜΗ) και Παναγιώτη Πάσχο έκανε επίσκεψη και αυτοψία σε άλλες τρεις πληγείσες περιοχές του δήμου Πάργας λόγω κατολισθήσεων (Τοπικές Κοινότητες Σκεπαστό, Μουζακαίικα και Αγία Κυριακή).