Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 14:59

Στο... έλεος της γραφειοκρατίας των Υπουργείων οι σεισμόπληκτοι επαγγελματίες και κάτοικοι του Φαναρίου

“Χαμένες” στους διαδρόμους των Υπουργείων παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, οι αποζημιώσεις των επαγγελματιών του Φαναρίου, αλλά και κατοίκων που επλήγησαν στο σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020 και οι κτιριακές ιδιοκτησίες τους αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα. Οι κάτοικοι και επαγγελματίες του Φαναρίου δείχνουν υπομονή χωρίς να βλέπουν “φως” και κατά συνέπεια η υπομονή τους τείνει να εξαντληθεί...

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021 ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας είχε καταθέσει (δείτε ΕΔΩ) σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή με τίτλο “Χωρίς την μέριμνα της πολιτείας παραμένουν οι πληγείσες από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020 επιχειρήσεις της περιοχής του Φαναρίου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας”. Το Υπουργείο απάντησε μέσω των υπηρεσιών του.

Η πρώτη απάντηση ήρθε από τη ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ του Υπουργείου, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έργο με προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ (δείτε το έγγραφο ΕΔΩ).

Απάντηση απέστειλε και η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το έγγραφο), όπου επισημαίνει ότι αρμόδια Υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων έχει καθοριστεί με τη σχετική κ.υ.α., η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Β.Ε.). Η Στεγαστική Συνδρομή που χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτηρίων, συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή και από 20% Άτοκο Δάνειο.

Το τρίτο ωστόσο και πιο σημαντικό έγγραφο (δείτε ΕΔΩ), είναι η απάντηση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπου αναφέρεται ρητά: “... σχετικά με τις αποζημιώσεις για πληγείσες επιχειρήσεις της περιοχής Φαναρίου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020, σας γνωρίζουμε ότι, δεν έχει περιέλθει σχετικό αίτημα πληρωμής Κρατικής Αρωγής”.

Όλα τα παραπάνω αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι επαγγελματίες-σεισμόπληκτες επιχειρήσεις του Φαναρίου.

Για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για τους επαγγελματίες, αρμόδιος φορέας να αποστείλει τους φακέλους στο Υπουργείο ήταν η Επιτροπή που συστάθηκε υπό την εποπτεία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Έχει υπάρξει από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Ηπείρου η καταγραφή των ζημιών σε οικίες και σε επιχειρήσεις και παρά το γεγονός ότι έχει σχηματιστεί έγκαιρα ο σχετικός φάκελος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου με τα στοιχεία των πληττόμενων επιχειρήσεων (περίπου τριάντα τον αριθμό), ήδη από την 6η Ιουλίου 2020 (αναφέρεται σχετικά η διαδικασία και στο κείμενο της Ερώτησης του βουλευτή) και έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου, απάντηση δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Προβλήματα ωστόσο με την διαδικασία αποζημιώσεων αντιμετωπίζουν με τα σπίτια τους που είχαν κτιριακά προβλήματα (χαρακτηρισμένα “κόκκινα” και “κίτρινα”) και οι κάτοικοι του Φαναρίου. Η διαδικασία υπό την ευθύνη της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρονοβόρα και μέχρι στιγμής οι κάτοικοι δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τις οικίες τους και τις κτιριακές ζημιές που έγιναν από το σεισμό και να εκδοθούν οικοδομικές άδειες.

Η μοναδική διαδικασία που τελικώς έχει “περπατήσει” μέχρι στιγμής και έχουν καταφέρει κάτοικοι του Φαναρίου να λάβουν κάποια αποζημίωση, είναι η διαδικασία που είχε την ευθύνη και αρμοδιότητα να “τρέξει” η δημοτική αρχή Πάργας και οι υπηρεσίες του Δήμου. Ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών, ενέκρινε το ποσό των 1.313.970,00 € για άμεσες βιοτικές ανάγκες και αντικατάσταση οικοσυσκευών. Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς και οι εργαζόμενοι στο Δήμο ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες και τελικώς οι κάτοικοι πήραν τα συγκεκριμένα χρήματα.

Το μεγάλο “αγκάθι” ασφαλώς έχει να κάνει με τη “γραφειοκρατία” του Ελληνικού Κράτους, που εμποδίζει την υλοποίηση ενός καθ΄ όλα δίκαιου αιτήματος των πολιτών του Φαναρίου.

 

 

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης