Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 01 Μαϊος 2021 09:06

Ιστορικό μνημόσυνο αλλά με περιορισμένη συμμετοχή λόγω Covid στη μαρτυρική Κρυοπηγή (pics)

Τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης το πρωί της Μ. Παρασκευής στην Κρυοπηγή, το ετήσιο μνημόσυνο για τους 23 Κρυοπηγήτες, που στις 14 Απριλίου 1944 εκτελέστηκαν στη θέση Αγία Τριάδα στο Αγρίνιο από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

IMG 6944

Ήταν μία ιστορική εκδήλωση, η πρώτη (πέρυσι λόγω πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο Μνημόσυνο) από την επίσημη ανακήρυξη από την Πολιτεία της Κρυοπηγής ως “μαρτυρικού χωριού”, ωστόσο λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν επέτρεψε τη μαζική συμμετοχή σε αυτή.

IMG 6981

Έπειτα από την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών από τον Βαγγέλη Σοπικιώτη. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος στο σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την συγκίνησή του για την ξεχωριστή αυτή ημέρα, ευελπιστώντας ότι μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες θα διοργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα τιμηθούν όχι μόνο οι εκτελεσθέντες αλλά και όλοι όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια αναγνώρισης της Κρυοπηγής ως Μαρτυρική Κοινότητα.

IMG 6940

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

IMG 6973

Στην λιτή τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Πρέβεζας της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας αντιστοίχως, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Χρήστος Γούσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θοδωρής Κορωναίος (Κοινό των Ηπειρωτών), ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών Ροζίνα Βαβέτση, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης, οι Αντιδήμαρχοι Πρέβεζας Αθηνά Κωνσταντάκη και Γιώργος Σαριάνογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πρέβεζας Γιώργος Νίτσας, Ιωσήφ Στύλος (Ανάπτυξη Τώρα), Θανάσης Ανωγιάτης, Παναγιώτης Λελοβίτης (Στροφή στο Μέλλον), ο Πρόεδρος της ΤΚ Κρυοπηγής Γιάννης Τσούτσης, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Πρέβεζας, εκπρόσωποι των συλλόγων των Κρυοπηγητών και των απογόνων των εκτελεσθένων, κάτοικοι της Κρυοπηγής κ.α.

 IMG 6942

Τα ονόματα των 23 εκτελεσθέντων:

  1. Ζήκας Βασίλειος

  2. Ζήκας Κωνσταντίνος

  3. Ζήκας Μιχαήλ

  4. Κουρούπης Αντώνιος

  5. Κίτσος Χρήστος

  6. Μπαρτζώκας Σταύρος

  7. Ντελής Αλέξιος

  8. Ντελής Ιωάννης

  9. Ντελής Χρήστος

  10. Πάνης Ευάγγελος

  11. Πάνης Γεώργιος

  12. Παππάς Διονύσιος

  13. Παππάς Ιωάννης

  14. Πέππας Χαράλαμπος

  15. Σοπικιότης Βασίλειος

  16. Σοπικιότης Χαράλαμπος

  17. Σοπικιότης Νικηφόρος

  18. Τζίμας Σπυρίδων

  19. Τζίμας Γεώργιος

  20. Τσούτσης Δημήτριος

  21. Τσούτσης Μιλτιάδης

  22. Τσούτσης Μιχαήλ

  23. Τσούτσης Χαράλαμπος

 

Έκθεση εικόνων