Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 14:43

Ανενεργά στρατόπεδα Πρέβεζας: Η συμφωνία του 2009 και ο σχεδιασμός που έχει μείνει στα συρτάρια...

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος είχε δεσμευτεί στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας πως θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα των ανενεργών στρατοπέδων της πόλης στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου (σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα).

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, μετά και την εμπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου στη διεκδίκηση των χώρων, έχει ιδιαίτερη αξία να αναφερθούμε στη συμφωνία που υπήρξε το 2009 ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη δημοτική αρχή Πρέβεζας με Δήμαρχο τότε τον Μιλτιάδη Κλάπα. Έχει τη δική της σημασία, καθώς τότε η μετάβαση θα γινόταν χωρίς αντίτιμο και οι υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν συμφωνήσει, καθώς υπήρχε σχεδιασμός. Σχεδιασμός που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος στην όλη διαπραγμάτευση, που είναι ολοφάνερο πως είναι σε εξέλιξη.

STRATOPEDA1

Η διεκδίκηση των χώρων που χρησιμοποιούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην πόλη της Πρέβεζας, έχουν ιστορική διαδρομή στην τοπική αυτοδιοίκηση της Πρέβεζας.

Η δημοτική αρχή του Νίκου Γιαννούλη είχε ρεαλιστικό όραμα για τα πρώην στρατόπεδα και με σύμμαχο την τοπική κοινωνία τα διεκδίκησε μαχητικά, συνάπτοντας συνεργασίες με τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Η δημοτική αρχή του Δημήτρη Ταμπούρη προχώρησε σε αγορά του Πυροβολικού στο Κέντρο της πόλης και η δημοτική αρχή του Κώστα Παπαγεωργίου κατάφερε και πήρε από το ΤΕΘΑ τα 4 στρέμματα στο πρώην στρατόπεδο Σολωμού.

Επί θητείας του Μιλτιάδη Κλάπα υπήρξε διαπραγμάτευση για τα πρώην στρατόπεδα με το ΤΕΘΑ, η οποία μάλιστα έφτασε και στα επίπεδα της συμφωνίας το 2009. Μία συμφωνία που στηρίχθηκε σε δύο σημαντικά “βέλη” που είχε στη “φαρέτρα” της η τότε δημοτική αρχή και ήταν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο εκπόνησε και έγινε νόμος του Κράτους το 2009 και η έρευνα-μελέτη με τίτλο “ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ”, η οποία ήταν ένα ολιστικό Master Plan για την αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων.

Η έρευνα εκπονήθηκε βάσει προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πρέβεζας και του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με στόχο την προώθηση της ανάπλασης των ιστορικών κάστρων και του κέντρου της πόλης. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας.

stratopeda3

Ο σχεδιασμός για το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα περιελάμβανε χρήσεις για δημοτικό ωδείο, δημοτική βιβλιοθήκη, εστίαση-αναψυχή, πολιτιστικούς φορείς-εργαστήρια, εκθεσιακό χώρος, αίθουσα εκδηλώσεων, βοηθητικές χρήσεις, ξενώνα που θα συνδέεται με τη χρήση θερμαλιστικού κέντρου στα Λουτρά, καθώς και ανάπλαση των υπαίθριων χώρων.

Ο σχεδιασμός για το Σολωμού προέβλεπε θερμαλιστικό κέντρο, μεταφορά του Κηποθεάτρου στο χώρο, χώρους αναψυχής, αποκάλυψη και ανάδειξη επιλεγμένων τμημάτων της θεμελίωσης του κάστρου της Μπούκας. Θα αποτελούσε το νότιο πάρκο της πόλης.

Ο Σχεδιασμός για το Φρούριο του Αγίου Γεωργίου προέβλεπε Επιστημονικό Κέντρο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, εγκατάσταση σχολής αποκατάστασης των αρχαιολογικών ευρημάτων της Αρχαίας Νικόπολης, μουσειακή έκθεση των οχυρώσεων, χώρους περιπάτου και εστίασης.

 

Δείτε αναλυτικά τη σχετική έρευνα, την οποία έχει κάνει δημόσια το Πολυτεχνείο.

ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ... by atpreveza

 

ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ... by atpreveza

Αναφορικά με το στρατόπεδο στο Βαθύ, η δημοτική αρχή το είχε εντάξει στο ΓΠΣ του Δήμου Πρέβεζας, με την πολεοδομική μελέτη να αποτελεί εκκρεμότητα. Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής το 2009, με τον οποίο συμφώνησαν τότε και οι υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν να υπάρξει ένα 60%-40%, δηλαδή να αποκτήσει το 40% το ΤΕΘΑ και το υπόλοιπο να το πάρει ο Δήμος και να διαμορφώσει ένα ναυταθλητικό πάρκο. Αντίστοιχα στο “Περδίκη Πυλάδη” θα διαμορφωνόταν ένα πάρκο.

Εκείνος που έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης για το Δήμο Πρέβεζας το 2009 και εκτός της συμφωνίας με το ΤΕΘΑ είναι το Πεδίο Βολής στον Παντοκράτορα.

Από το 2009 έως το 2018 (δείτε ΕΔΩ), όπου η δημοτική αρχή του Χρήστου Μπαΐλη παρουσίασε τα 5στερα ξενοδοχεία στο Πεδίο Βολής και το Σολωμού, η συμφωνία αυτή και η μελέτη Μπελαβίλα είχαν ξεχαστεί στο... συρτάρι.

Παρ' όλα αυτά στη νέα διαπραγμάτευση που επίκειται ίσως παίξει κάποιο ρόλο όλο το παραπάνω ιστορικό... Στην κατεύθυνση μία λύση για όλα τα στρατόπεδα και να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα για την πόλη της Πρέβεζας.