Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021 13:46

Μετ' εμποδίων η επιστροφή στις τάξεις στα Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία του Ν. Πρέβεζας – Τα self tests και η μειωμένη προσέλευση στο Θεσπρωτικό

Το “κουδούνι” της επανόδου στις σχολικές αίθουσες ήχησε σήμερα, Δευτέρα, για εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους σε σχολεία του Νομού Πρέβεζας, ωστόσο η επαναλειτουργία δεν ξεκίνησε με τον πλέον ιδανικό τρόπο.

Το πρώτο ζήτημα δημιουργήθηκε ήδη από το βράδυ της Κυριακής όταν δεκάδες μαθητές στο Νομό, οι οποίοι θα πήγαιναν την επόμενη ημέρα στα σχολεία τους, πραγματοποίησαν τα self tests, τα οποία παρουσίασαν αποτέλεσμα θετικότητας στον ιό. Ακολούθως οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους προσήλθαν στο ΓΝ Πρέβεζας για να πραγματοποιήσουν και rapid tests, τα οποία όμως ήταν αρνητικά. Κατά συνέπεια εγείρονται ζητήματα είτε αξιοπιστίας των self tests είτε κακής χρήσης τους από τους γονείς.

Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza.gr με τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας, Γιώργο Μότσιο, μας επιβεβαίωσε πως όντως υπήρξαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο οι μαθητές γύρισαν τελικά στα σχολεία τους, μετά το αρνητικό rapid test. Δεν είχε ωστόσο ακριβή στοιχεία για το πόσες περιπτώσεις συνολικά υπήρξαν.

Μας ενημέρωσε ότι συνολικά στα δημοτικά σχολεία του Νομού Πρέβεζας απουσίασε περίπου το 8,5% του μαθητικού δυναμικού, ενώ στα νηπιαγωγεία αντιστοίχως το 13% σε αυτή την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων. Η απουσία αυτή δεν τεκμηριώνεται σε τι οφείλεται.

Εντυπωσιακό πάντως είναι το ποσοστό απουσιών του μαθητικού δυναμικού αναφορικά με τα δημοτικά-νηπιαγωγεία στο Θεσπρωτικό. Η προσέλευση των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο κ. Μότσιος, έφτασε μόλις το 16%, ενώ στο ένα νηπιαγωγείο το 14% και στο άλλο το... 0%. Και σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι υπάρχει μία φοβική προσέγγιση σε αυτή την περιοχή, μετά και την καταγραφή των θετικών κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα υπάρχει μία εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι σε καραντίνα.

Το atpreveza.gr επικοινώνησε και με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Απόστολο Κατσανάκη, για την επαναλειτουργία των γυμνασίων του Νομού, ο οποίος ανέφερε ότι δύο εκπαιδευτικοί την Κυριακή είχαν θετικό self test, ωστόσο τα rapid tests που έγιναν τη Δευτέρα στο Νοσοκομείο ήταν αρνητικά και πήγαν κανονικά στο σχολείο .

Την περασμένη εβδομάδα είχαν εντοπιστεί 6 μαθητές Λυκείου θετικοί στον κορονοϊό και ένας μαθητής Γυμνασίου, οι οποίοι και παραμένουν σε καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Γενικότερα στο σύνολο του Νομού δεν εντοπίστηκαν προβλήματα στα σχολεία, τα οποία έχουν απολυμανθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τα μέτρα ασφαλείας και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στο Νοσοκομείο Πρέβεζας μέχρι και τις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας είχε παρατηρηθεί αυξημένη προσέλευση πολιτών (όχι μόνο μαθητές και εκπαιδευτικοί) για τη διενέργεια rapid test. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 200 και ήταν όλα αρνητικά.