Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 10:10

Βαγγέλης Νάνος: “Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;” - Απάντηση στην ανακοίνωση της ΕΑΕΚ

Την παρακάτω ανακοίνωση-απάντηση στην ανακοίνωση της “Ενωτικής Αγωνιστικής Εκκίνησης” (δείτε ΕΔΩ) εξέδωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Βαγγέλης Νάνος:

“Στις 6 Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με κομματικό μπλοκ στην απεργιακή συγκέντρωση του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ . Μια απεργιακή συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε με συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο το οποίο αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (5-4). Το πολιτικό πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης καταψηφίστηκε εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ και από τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ενώ υπερψηφίστηκε από τη ΔΑΣ ( που στηρίζει το ΠΑΜΕ) και το μέλος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ στο ΔΣ, που συμμετέχει και στη «συνέλευση συντονισμού εργαζομένων-ανέργων Πρέβεζας»

 

Το πολιτικό πλαίσιο του απεργιακού καλέσματος το οποίο στηρίχθηκε και από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα οριοθετούνταν ξεκάθαρα απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με όπλα την νομοθέτηση αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, την άγρια κρατική καταστολή, τη στήριξη από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, αλλά και την κοινοβουλευτική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλου, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά αντιδραστικών τομών σε οικονομία, παιδεία, εργασία και στην προσπάθεια κατάργησης ακόμα και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά άμεσα σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα για την κατάργηση - ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και στην ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες (δικηγόρων και λογιστών) που θα πληρώνει ο εργαζόμενός. Ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, εφαρμόζοντας το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών που θέσπισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα το νόμο – λαιμητόμο για το ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου)».

 

Χρειάζεται απύθμενο πολιτικό θράσος και αποτελεί μνημείο πολιτικού καιροσκοπισμού για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙZΑ να εμφανίζεται με κομματικό μπλοκ σε απεργιακή συγκέντρωση.

Ένα κόμμα το οποίο για μια πενταετία ως κυβέρνηση υπηρέτησε και εφάρμοσε όλες τις ευρωμνημονιακές πολιτικές, μας έβαλε σε ευρωμνημόνιο διαρκείας μέχρι το 2060, κυβέρνησε με τον ακροδεξιό Καμμένο , ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ τα μνημόνια την περίοδο 2015-19.

Μια κυβέρνηση η οποία με το νόμο Κατρούγκαλου επιχείρησε να τσακίσει το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις των εργαζομένων, που μετέφερε το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 67 έτη, που ψήφισε τον απεργοσπαστικό νόμο του 50+1 στα σωματεία. που δεν κατήργησε το νόμο 3986/2011 που προέβλεπε ρευστοποίηση του 8ωρου (αυτό που «αναβαθμίζει σήμερα» η ΝΔ). Άνοιξε το δρόμο για το 10ωρο με την έγκριση της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων (δωρεάν υπερωρίες) εάν το ξενοδοχείο είχε πληρότητα άνω του 75%.

Είναι το κόμμα που εδώ και ένα χρόνο εξαφανίστηκε, όταν οι νέοι, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, έσπαγαν τις απαγορεύσεις και την καταστολή της κυβέρνησης στις πλατείες και τους δρόμους. Στήριξαν το κυβερνητικό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», του «μένουμε σπίτι» τραγουδώντας σε διαφημιστικό σποτ το «θα κάτσω σπίτι» του Λουκιανού Κηλαηδόνη…

Είναι το κόμμα που εδώ κι ένα χρόνο την περίοδο της πανδημίας βάζει πλάτη στην ταξική πολιτική των οριζόντιων λοκνταουν κυβέρνησης και ΕΕ. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα για οικουμενικό υπουργό υγείας!!! , για κοινής αποδοχής αρχηγό της αστυνομίας με κορυφαία τη δήλωση στον Αντένα: «Η αντιπολίτευση ήταν θετική, έδωσε συναίνεση στο πιο δύσκολο πράγμα, που ήταν ο περιορισμός των ελευθεριών των πολιτών».

Πάνω στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χτίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ίδιος ψηφίζει όλα τα σημαντικά νομοσχέδια ( σε ποσοστό 48%) στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Αποκορύφωμα η υπερψήφιση των «αμυντικών δαπανών» (6 δις ευρώ) σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα , ας μην καμώνονται λοιπόν ότι τους πονάει ο νόμος Χατζηδάκης και η κατάργηση του υποτιθέμενου οχτάωρου (όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα τετράωρα οργίαζαν…). Ας μην καμώνονται ότι τους νοιάζει το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Ας σταματήσουν να το παίζουν διωκόμενοι… Δε θα τους λυπηθεί κανένας.

Το μόνο που τους απασχολεί είναι το πολιτικό όφελος από τον ξεσηκωμό του λαού και της εργατικής τάξης απέναντι στην εφ όλης της ύλης επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ. Να χρησιμοποιήσουν επιλεκτικά τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες για να τους ξεπουλήσουν μόλις ξανακαθίσουν στην καρέκλα της αστικής εξουσίας.

Στις πρωτοβουλίες των συνδικάτων και των εργατικών συλλογικοτήτων είναι ευπρόσδεκτοι όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να διαδηλώσουν, να αντισταθούν και να παλέψουν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει ο καπιταλισμός ,οι κυβερνήσεις του και το πολιτικό του προσωπικό. Να διεκδικήσουν το ψωμί, την εργασία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί «διαμαρτυρηθεί» και να προσκαλέσει στη «διαμαρτυρία» του ,τον Ντράγκι, την Μέρκελ, τη Λαγκάρντ, το Μακρόν, τον Τραμπ, τον Μπάιντεν τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, τους ευρωπαίους «σοσιαλιστές» (sic) και όλους τους άλλους συνοδοιπόρους τους …όλα αυτά τα χρόνια

Το ΣΥΡΙΖΑ τον έχει ανάγκη η κυβέρνηση της ΝΔ για να μπορέσει να περάσει τη πολιτική της και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη τη ΝΔ για να εμφανίζετε «φιλεργατικός»… Το ένα χέρι νίβει το άλλο.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα για να καλυτερεύσουν τις ζωές τους δεν έχουν ανάγκη κανέναν από τους δύο…

 

Νάνος Βαγγέλης

μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας

 

ΥΓ. δύο μέλη του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλουν τον «εκπρόσωπο» της «συνέλευσης συντονισμού εργαζομένων – ανέργων Πρέβεζας» για λεκτικούς τραμπουκισμούς σε βάρος μελών του ΣΥΡΙΖΑ . Κάνουν λάθος. Δε είμαι «εκπρόσωπος» της «συνέλευσης συντονισμού εργαζομένων – ανέργων» αλλά μέλος της…”.