Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:04

Σημαντική “νίκη” της αντιπολίτευσης δρομολογεί την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αξιοποίηση του συνόλου των στρατοπέδων – Η “πολιτική κυβίστηση” του Δημάρχου και οι “περίεργες συμμαχίες”

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιώδης συζήτηση για το μέλλον των ανενεργών στρατοπέδων της πόλης της Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας με μοναδικό θέμα: “Συζήτηση με θέμα τα πρώην Στρατόπεδα – Φρούρια του Δήμου Πρέβεζας και την αξιοποίηση ακινήτου – πρώην Στρατοπέδου «Περδίκη – Πυλάδη» από τον Δήμο Πρέβεζας”.

Το δημοτικό συμβούλιο με μια ουσιαστικά κοινή πρόταση των παρατάξεων του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης (έπειτα από πρόταση του επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστου Μπαΐλη), αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) και έδωσε την εξουσιοδότηση στο Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο να διαπραγματευτεί σε συνολική βάση για όλα τα στρατόπεδα και χωρίς αντίτιμο.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα “μαχητική” πρόταση, η οποία αποτελεί πλέον απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και θα πρέπει ο κ. Γεωργάκος να τη σεβαστεί, να την υλοποιήσει άμεσα και να τη στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις.

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική η παρουσία στη συνεδρίαση τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, όσο και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθής Αγγέλη, καθώς με τις τοποθετήσεις τους έλυσαν αρκετές απορίες σε ό,τι έχει να κάνει με την ισχυροποίηση της θέσης του Δήμου Πρέβεζας στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το σύνολο των ανενεργών στρατοπέδων.

Στη συνεδρίαση επίσης καταδείχθηκε η πλήρης πολιτική αποτυχία της στρατηγικής του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου στην προσπάθεια αξιοποίησης των ανενεργών στρατοπέδων. Ο κ. Γεωργάκος ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση όντας μόνος του, χωρίς τη στήριξη φορέων, χωρίς τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Συναντήθηκε με τον Διευθυντή του ΥΠΑΑΠΕΔ, Αντιναύαρχο ε.α. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέφερε στο atpreveza.gr ότι η υπηρεσία του δεν αιφνιδίασε κανέναν. Το μεσημέρι της 13ης Απριλίου, ο κ. Γεωργάκος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και εξέδωσαν δελτίο τύπου που ανέφερε μεταξύ άλλων: “... με κεντρικό θέμα της ατζέντας τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση του συνόλου των παλαιών στρατοπέδων της Πρέβεζας από το Δήμο. Η συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στο γραφείο του ΥΕΘΑ στο Πεντάγωνο, στην Αθήνα, εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, υπήρξε ουσιαστική και θετικά παραγωγική καθορίζοντας όλες τις επόμενες προβλεπόμενες απαραίτητες διαδικασίες”.

Υπήρξε διαπραγμάτευση δηλαδή και καθορισμός επόμενων διαδικασιών, με τον κ. Παναγιωτόπουλο τον Φεβρουάριο να τονίζει για τη διαπραγμάτευση: “... το ΥΠΕΘΑ συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή Πρέβεζας για την ένταξη σε συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό των πρώην στρατοπέδων της περιοχής της Πρέβεζας, τα οποία θα αντιμετωπισθούν ως ενιαία πολεοδομική ενότητα, προκειμένου να λυθούν ζητήματα που μέχρι σήμερα είχαν αποτελέσει τροχοπέδη για την επωφελή εκμετάλλευση των ανενεργών στρατοπέδων”.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας επομένως έκανε μία διαπραγμάτευση, στην οποία μπήκαν όλα στο τραπέζι, καθορίστηκαν διαδικασίες και επόμενα βήματα για τα ανενεργά στρατόπεδα και το μόνο που έφερε ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο είναι η απόκτηση του “Περδίκη Πυλάδη” με τη μορφή του 5%!

Ο πρώτος που αποδόμησε την πλήρως αποτυχημένη στρατηγική του Δημάρχου ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου με την τοποθέτησή του.

Ακολούθως ζητήθηκε από το Δήμαρχο τόσο από τον επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργο Νίτσα, όσο και από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρο Αμάραντο να κάνει εισήγηση. Ο κ. Γεωργάκος δεν είχε καν εισήγηση...

Καταγγέλθηκε μάλιστα από τους κ.κ. Νίτσα και Αμάραντο πως υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Δημάρχου, με βάση τα γεγονότα και τις εξελίξεις στο θέμα των ανενεργών στρατοπέδων.

Σε μία άνευ προηγουμένου “πολιτική κυβίστηση” ο κ. Γεωργάκος αποφάσισε σχεδόν ένα μήνα μετά από τις 21 Απριλίου, όταν και έγινε γνωστός ο διαγωνισμός του ΥΠΑΑΠΕΔ να καταγγείλει τη σχετική διαδικασία. Πέρασαν τόσες ημέρες και έπρεπε να υπάρξει η... παρότρυνση του κου Ιωάννου για να το πράξει.

Στη συνέχεια μάλιστα ο Δήμαρχος συνδιαμόρφωσε την πρότασή του όχι με κάποιον σύμβουλο της παράταξης που συνεργάζεται (της Δημοτικής Ανατροπής με επικεφαλής τον Βαγγέλη Ροπόκη), αλλά με σύμβουλο της παράταξης “Μπαΐλη”, τον Παύλο Σαραμπασίνα. Κι εκεί άρχισε το γαϊτανάκι των “περίεργων συμμαχιών” στην ψηφοφορία. Εκείνος που επίσης συμφώνησε με τις παρατάξεις “Δήμος της Καρδιάς μας” και “Δημοτική Ανατροπή” δεν ήταν κάποιος ανεξάρτητος σύμβουλος, αλλά ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” (η οποία στηρίχθηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ) Ευκλείδης Φονταράς! Οι σύμβουλοι της παράταξης Θανάσης Ανωγιάτης και Βασίλης Κωστούλας (ο Πάνος Λελοβίτης ήταν απών κατά την ψηφοφορία) ψήφισαν την κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης, διαφοροποιώντας τη στάση τους από τον επικεφαλής τους. Αναμφίβολα αυτή η απουσία ενιαίας στάσης της συγκεκριμένης παράταξης προκάλεσε εντύπωση.

Οι δύο προτάσεις που τέθηκαν πως ψήφιση είχαν ως εξής:

 

1. Πρόταση Γεωργάκου-Σαραμπασίνα:

  • Να σταματήσει άμεσα ο δημόσιος ηλεκτρονικός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου.

  • Τη συνέχιση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το ΤΕΘΑ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, για όλα τα στρατόπεδα, ώστε να υποβληθούν προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο τα τελικά σχέδια παραχωρήσεων των ακινήτων και με το δικαίωμα επιφανείας.

 

2: Πρόταση Μπαΐλη (συντάχθηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης):

  • Να προβούμε σε όλες τις διαδικασίες για άμεση ακύρωση του διαγωνισμού για το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

  • Εξουσιοδοτούμε το Δήμαρχο Πρέβεζας να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εν λευκώ, σε συνολική βάση για όλα τα στρατόπεδα ώστε αυτά τα αποδοθούν στο λαό της Πρέβεζας, χωρίς αντίτιμο.

Την 1η πρόταση ψήφισαν οι παρατάξεις: “Δήμος της Καρδιάς μας”, “Δημοτική Ανατροπή” και οι δημοτικοί σύμβουλοι Παύλος Σαραμπασίνας (Δημοτική Συνεργασία) και Ευκλείδης Φονταράς (Στροφή στο Μέλλον).

Τη 2η πρόταση ψήφισαν οι παρατάξεις: Δημοτική Συνεργασία, Ανάπτυξη Τώρα, Στροφή στο Μέλλον, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ηλίας Αλεξανδρής.

Απόντες ήταν οι κ.κ. Λουφέκης, Κακιούζης και Λελοβίτης.

Η πρόταση του πρώην Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαΐλη πάντως δε θα μπορούσε να μείνει πολιτικά ασχολίαστη, καθώς πριν από 3 χρόνια επί θητείας του είχε στοχεύσει σε απόκτηση του “Σολωμού” και του “Πεδίου Βολής”, μέσω του “εργαλείου” του 5% και με ειδικό χωροταξικό (μοντέλο ΕΣΧΑΣΕ). Προφανώς κατάλαβε και ο ίδιος ότι εκείνη η στρατηγική ήταν εντελώς σε αντίθετη κατεύθυνση με τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών.

 

Πολυμέσα