Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 23 Μαϊος 2021 03:21

353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση - Εκδήλωση μνήμης στη Ν. Σαμψούντα

Με μια λιτή αλλά συγκινητική τελετή ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ» τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σεβόμενος το δικαίωμα και το εθνικό χρέος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

M79A4193

Τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα λίγο μετά τις 19:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο μνημείο των «Αλησμόνητων Πατρίδων» στη πλατεία «ΑΜΙΣΟΣ» της Ν.Σαμψούντας, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, το βουλευτή Στέργιο Γιαννάκη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αχιλλέα Γκούμα, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Σαμψούντας Βασίλη Φοντούκογλου, τη διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Ν. Σαμψούντας Μαρίνα Πασχούλα, την εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Στέλλα Χαϊτίδου, την Δέσποινα Κετίκογλου από το Σύλλογο Γυναικών Ν. Σαμψούντας, τον Χρήστο Πολατίδη από το Σύλλογο Αιμοδοτών Νέας Σαμψούντας, τον Ταξιάρχη Μπρούβα από την ΑΕΝ Σαμψούντας και τον Ανδρέα Αδαμίδη εκ μέρους του Συλλόγου «Η ΑΜΙΣΟΣ».

M79A4164

Μετά την κατάθεση ο δήμαρχος Πρέβεζας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, όπου ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την ανέγερση μνημείου μνήμης και τιμής στην πόλη της Πρέβεζας για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας και την αποστολή επιστολών προς όλες τις αδερφοποιημένες με την Πρέβεζα πόλεις για τη διεθνή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ενώ θα καταθέσει πρόταση στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για μια ανάλογη δράση σε διεθνές επίπεδο.

M79A4204

“Η διαρκής υπόμνηση της Ποντιακής Γενοκτονίας από την Τουρκία και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση είναι ιερό καθήκον. Κανένα έγκλημα και δη τα εγκλήματα γενοκτονιών δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα και μη αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα. Σίγουρα δεν ξεχνώ μα πάντα αγωνίζομαι και προσπαθώ για τη δικαίωση και ανάπαυση των αθώων ψυχών των 353.000 του Πόντου” κατέληξε ο δήμαρχος Πρέβεζας.

Στην ομιλία της η κα Στέλλα Χαϊτίδου υπογράμμισε πως είναι πλέον καιρός να αναγνωριστεί διεθνών η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και να καταδικαστεί η Τουρκία έτσι όπως καταδικάστηκε στη συνείδηση της ανθρωπότητας η ναζιστική Γερμανία.

M79A4208

“Ας ανανεώσουμε και φέτος για ακόμη μια φορά την αμοιβαία μεταξύ μας υπόσχεση για αγώνα. Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε την παγκόσμια καταδίκη της Τουρκίας για τη σε βάρος μας Γενοκτονία. Την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία και τους διεθνείς οργανισμούς. Το πέρασμα της τρισχιλιετούς ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης” ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Χαϊτίδου, ενώ συγκινητική ήταν η απαγγελία από τον κ. Τάσο Ηλιόπουλο αλλά και τα ποντιακά τραγούδια από τους Σπυριδούλα Φούντογλου (φωνή), Γιώργο Ζήγο (φωνή και αγγείο) και Γιάννη Ζήγο (λύρα).

M79A4196

 

Έκθεση εικόνων