Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 16:29

Βιολογικός πρώην Δήμου Ζαλόγγου: Ένα περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα για... “έναν διάλογο που δεν έγινε ποτέ”...

Τον Οκτώβριο του 2016 (δείτε ΕΔΩ) το atpreveza.gr είχε δημοσιεύσει την επιστολή του μηχανολόγου-μηχανικού και πρώην πρόεδρου του ΤΕΕ Σπύρου Κανιώρη, με τίτλο “Νέος βιολογικός παραλιακής ζώνης - αιρετικές σκέψεις για έναν διάλογο που δεν έγινε”. Και ο τίτλος αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό που ζουν σήμερα οι Καστροσυκιώτες και όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας, όταν εκτελείται ένα έργο.

Είναι περιπτώσεις που ουσιαστικός διάλογος και επεξεργασία δεδομένων δεν έγινε ποτέ...

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει αναστάτωση στην Καστροσυκιά, σχετικά με τις εργασίες για το έργο “ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ του πρώην ΔΗΜΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ (νυν ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ) ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΛΟΥΤΣΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ”, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του έργου.

Όταν ορισμένοι κάτοικοι της Καστροσυκιάς, ορισμένες συλλογικότητες και φορείς όπως το ΤΕΕ της Πρέβεζας εξέφραζαν σοβαρές αντιρρήσεις για το έργο τεχνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά, αντιμετωπίστηκαν από την μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης ως υπερβολικοί ή φωνακλάδες. Και οι αντιρρήσεις δεν είχαν επιχείρημα το γεγονός ότι δεν είναι αναγκαία έργα βιολογικού καθαρισμού, αλλά το ότι τα έργα πρέπει να ανταποκρίνονται πρωτίστως στις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας και στην μεγαλύτερη δυνατή περιβαλλοντική προστασία.

Το atpreveza.gr το 2014 σε ρεπορτάζ του, είχε αποκαλύψει για τον αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων πως θα γίνεται με χερσαίο τμήμα μήκους περί τα 6,4 km καθώς και υποθαλάσσιο τμήμα μήκους 1,8 km στην περιοχή παραλίας “Λεύκα”.

Οι αντιδράσεις ήταν “χλιαρές”. Ας δούμε όμως τι συζητήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Στη συνεδρίαση στις 10 Δεκεμβρίου 2014 (δείτε ΕΔΩ), το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πρέβεζας, του Δήμου Πάργας και της Περιφέρειας Ηπείρου, για την κατασκευή των έργων της πράξης υπό τον τίτλο:{ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ του πρώην ΔΗΜΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ (νυν ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ) ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΛΟΥΤΣΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ}.

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν συνταχθεί τότε με την πρόταση του πρώην Δημάρχου Μιλτιάδη Κλάπα, για έναν ενιαίο βιολογικό καθαρισμό στο Δήμο Πρέβεζας. Η παράταξη “Μπαΐλη” ωστόσο δεν την έλαβε υπ' όψη.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2014 (δείτε ΕΔΩ), υπήρξε τροποποίηση της απόφασης της 10ης Δεκεμβρίου.

Στις 18 Μαΐου 2016 (δείτε ΕΔΩ), έγινε και πάλι συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας όπου καταγράφηκαν οι διαφοροποιήσεις των παρατάξεων.

Στις 22 Ιουλίου 2020 (δείτε ΕΔΩ), το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση της μελέτης του υποέργου : «Κατασκευή αποχετευτικών αγωγών ( Δίκτυα συλλογής μεταφοράς και διάθεσης ) και αντλιοστασίων λυμάτων στα όρια του Δήμου Πρέβεζας», του έργου:«Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας)».

Ήταν μία εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση, με παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου της Πρέβεζας. Η πρόταση θωράκισης του αγωγού διάθεσης των λυμάτων στη θέση “Λεύκα” (υποθαλάσσιο τμήμα) στην αρχική μελέτη ανέφερε πως θα γίνει με τσιμεντοστρώματα. Με την αλλαγή θα γίνει με φυσικούς ογκόλιθους.

Στις 27 Νοεμβρίου 2020 (δείτε ΕΔΩ), το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ενέκρινε ομόφωνα τη μετατόπιση αντλιοστασίου ΑΚΝ5 του υποέργου :«Κατασκευή αποχετευτικών αγωγών (Δίκτυα συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης) και αντλιοστασίων λυμάτων στα όρια του Δήμου Πρέβεζας» το οποίο βρίσκεται στη θέση «Μπούκα-πλησίον Ξενοδοχείου Νεφέλη ή Βίγλα Κούτσουρο» της κτηματικής περιφέρειας του Οικισμού Καστροσυκιάς, Τ.Κ. Καναλίου, Δ.Ε. Ζαλόγγου του Δήμου Πρέβεζας και την παραχώρηση της έκτασης.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος είχε δηλώσει: “Προτείνω να τροποποιήσουμε κατά ελάχιστων και χωρίς κόστος της μελέτης, δεν επιβαρύνεται κάτι το έργο, την μετατόπιση από την εταιρία του αντλιοστασίου σε χώρο που καταλαμβάνει δημοτική έκταση ώστε να μην είναι μπροστά ακριβώς στη παραλία και στην αμμουδιά”.

Στις 19 Μαρτίου 2021 (δείτε ΕΔΩ), η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας ενέκρινε την μετατόπιση προς κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων ΑΒ11, σε άλλη θέση, και του αντλιοστασίου ΑΚΝ5 από τη θέση Μπούκα (Νεφέλη) στη θέση «Παλαιός Πλάτανος».

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Κώστα Ακρίβη δείχνει αστοχίες που είχε η αρχική μελέτη, καθώς θα υπήρχαν κομμάτια του έργου εντός αιγιαλού. Και κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά αν υπάρχουν και άλλες αστοχίες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος Πρέβεζας, μαζί με τους Αντιδημάρχους κ.κ. Σαριάνογλου και Ακρίβη και τεχνικούς της Περιφέρειας Ηπείρου είχαν επισκεφτεί και κάνει αυτοψία στο δημοτικό χώρο όπου υπάρχουν τα αντλιοστάσια στην Καστροσυκιά. Όπως επίσης ότι υπάρχει και εισήγηση της τοπικής κοινότητας.

Δεν είναι ξεκάθαρο ωστόσο για ποιο λόγο δεν έχει έρθει το θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Παράλληλα με αφορμή κάποιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο, που απεικονίζουν κομμάτια του αγωγού εντός της αμμουδιάς στην παραλία “Λεύκα” στην Καστροσυκιά, θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν αποτελούν μόνιμη εγκατάσταση εκεί, αλλά συναρμολογούνται, ώστε να υπογειοποιηθούν και να καταλήγουν στην προβλεπόμενη απόσταση από την παραλία.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα δρομολογημένο έργο, για το οποίο ως συνήθως όλοι γνώριζαν και κανείς δεν γνώριζε...