Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 11:00

“Τρέχουν” οι Δήμοι Πρέβεζας και Πάργας για να είναι έτοιμοι για τη ναυαγοσωστική κάλυψη

Καυτή πατάτα” αποτελεί για τους Δήμους ολόκληρης της χώρας η ναυαγοσωστική κάλυψη, καθώς με το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020 και τα όσα προβλέπει αυξήθηκε σημαντικά το κόστος της υπηρεσίας για τους Δήμους.

Οι Δήμοι Πρέβεζας και Πάργας “τρέχουν”, ώστε να μπορέσουν να είναι έτοιμοι για την 1η Ιουνίου με τους ναυαγοσώστες τους σε ετοιμότητα στις πολυσύχναστες παραλίες. Παρ' όλα αυτά αποτελούν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί.

Για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), ωστόσο η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας (δείτε ΕΔΩ) δεν άφησε καμία παρερμηνεία για παρέκκλιση από όσα ανέφερε το Προεδρικό Διάταγμα.

Η Ένωση ναυαγοσωστών και εκπαιδευτών ναυαγοσωστικής με επιστολής της στα τέλη Απριλίου, επίσης “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” σχετικά με το γεγονός ότι δεν υπήρξαν εξετάσεις για νέους ναυαγοσώστες λόγω πανδημίας.

enosi navagososton

Παράλληλα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στις 19 Μαΐου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι: “... βρισκόμαστε λίγο πριν την επίλυση του σημαντικού ζητήματος που αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών μας. Μετά από συνεργασία του ΥΠΕΣ με το Υπ. Οικονομικών, εξασφαλίστηκε το ποσό που απαιτείται για να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που προέκυψε από τη νέα νομοθεσία και το οποίο οι Δήμοι δεν διαθέτουν.

Με δεδομένο όμως ότι χωρίς το επιπλέον αυτό ποσό, δεν ήταν δυνατόν να εκκινηθεί η διαδικασία για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, η κάλυψη δεν μπορεί να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει νομική κάλυψη των Δήμων για το διάστημα αυτό, μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών”.

Η ΚΕΔΕ δηλαδή εκτιμά ότι θα υπάρξει πρόβλημα σε αρκετούς Δήμους.

Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza.gr με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, μας τόνισε ότι έλαβε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τη δέσμευσή του ότι θα καλυφθεί με έκτακτη επιχορήγηση το ποσό των 130.000 ευρώ για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, που χρειάζεται ο Δήμος Πρέβεζας επιπλέον.

Πρόσθεσε ότι η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για τη ναυαγοσωστική κάλυψη είναι στην Επίτροπο προς έγκριση και ελπίζει πως όλα θα είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου.

Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza.gr με τον Δήμαρχο Πάργας Νίκο Ζαχαριά, μας ανέφερε πως ο Δήμος θα εκτελέσει μόνος του την υπηρεσία της ναυαγοσωστικής κάλυψης χωρίς ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία. Η προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριά, έφερε εξοικονόμηση δεκάδων χιλιάδων ευρώ για το Δήμο Πάργας, από τη διαδικασία της ναυαγοσωστικής κάλυψης χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.

Ο Δήμος Πάργας ήδη έχει κάνει δημόσια την πρόσκληση για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών (δείτε ΕΔΩ), ενώ έχει δρομολογήσει την ενοικίαση του εξοπλισμού.