Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 12:32

Ζήτημα με πολιτικές προεκτάσεις προέκυψε από δημοτική έκταση στην Καμαρίνα που δηλώθηκε στο Κτηματατολόγιο από ιδιώτη – Έγινε αναφορά στον Εισαγγελέα

Τον Δεκέμβριο του 2020 (δείτε ΕΔΩ), το atpreveza.gr με αναλυτικό ρεπορτάζ του από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, είχε αναδείξει το ζήτημα που προέκυψε στην τοπική κοινότητα Καμαρίνας με κατεχόμενη έκταση από ιδιώτη, ο οποίος επιδίωκε ανταλλαγή ακινήτου.

Το θέμα των λεγόμενων κατεχόμενων εκτάσεων ειδικά στις κοινότητες του πρώην Δήμου Ζαλόγγου, αναμένεται να εξελιχθεί σε μία “πολιτική βόμβα” για τη δημοτική αρχή, καθώς ο Δήμος θα πρέπει να προασπίσει τη φερόμενη ως δημοτική περιουσία.

Η περίπτωση της Καμαρίνας όμως λαμβάνει νέες διαστάσεις. Μία “πρώτη γεύση” για το τι συμβαίνει με βάση την προανάρτηση του Κτηματολογίου δόθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας στις 17 Μαΐου, όταν ο Πρόεδρος της ΤΚ Καμαρίνας, Θεόδωρος Δράκος ανέφερε:

Στη μέση της δημοτικής εκτάσεως υπάρχει ένα γεωτεμάχιο, το οποίο δεν έχει δηλώσει ο Δήμος Πρέβεζας και το έχει δηλώσει ιδιώτης, ο οποίος δεν έχει περιουσιακό στοιχείο. Κοντά στον Άη Λια, υπάρχει ακόμη ένα γεωτεμάχιο, το οποίο έχει δηλώσει η εκκλησία. Θα ήθελα να έχω στα χέρια μου τι δήλωσε ο Δήμος στο Κτηματολόγιο στην Καμαρίνα”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος με τη σειρά του είπε:

Το θέμα αφορά την κατοχή της δημοτικής έκτασης στην Καμαρίνα. Ένας συγκεκριμένος ιδιώτης, αυθαίρετα, χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου και χωρίς να στηρίζεται νομικά κάπου, έκανε κατοχή και περίφραξε μία έκταση περίπου 10 στρεμ., γειτονικά στις κατασκηνώσεις. Γιατί η δημοτική αρχή δεν έκανε κάποια ενέργεια απελευθέρωσης του χώρου; Γιατί η δημοτική αρχή “ξέχασε” να δηλώσει ως περιουσιακό της στοιχείο στο Κτηματολόγιο το ακίνητο; Τι ενέργειες σκοπεύει να κάνει για να κατοχυρώσει τη δημοτική έκταση;”.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος τόνισε: Υπάρχουν πολλές μα πάρα πολλές ενστάσεις για το θέμα αυτό. Μέχρι τις 14 του μήνα γινόταν δηλώσεις, όπου υπήρχαν προβλήματα σε κτήματα του Δήμου με τους ιδιώτες, καθώς και πολλές ενστάσεις ιδιωτών, που φαίνονται δημοτικά, ενώ τα καλλιεργούν για πάρα πολλά χρόνια. Οι λεγόμενες κατεχόμενες εκτάσεις. Για το συγκεκριμένο ακίνητο θα το δω. Έχω δώσει εντολή στον δικηγόρο του Δήμου, να το δει ακριβώς. Αν συμπεριλαμβάνεται και αυτό μέσα στις ενστάσεις.

Στη Δ.Ε. Ζαλόγγου οι διανομές είναι παλιές. Υπάρχουν ημιορεινές εκτάσεις με ελιές και σπίτια. Φαίνονται και αυτά σε δημοτικές εκτάσεις. Θα έχουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε”.

Ο κ. Δράκος επανήλθε στο θέμα, υποστηρίζοντας: “Δεν είναι ακριβώς έτσι... Ένα αγρόκτημα της δημοτικής έκτασης στη μέση δεν δηλώθηκε ένα κομμάτι, που οι συντεταγμένες του είναι ακριβώς αυτό που διεκδικείται από τον ιδιώτη. Εγώ ούτε νομικός είμαι, ούτε δόλο θέλω να καταλογίσω, ούτε βαριά αμέλεια. Η πληροφόρηση η δική μου είναι ότι δεν δηλώθηκε από το Δήμο”, με τον Δήμαρχο να σχολιάζει: “Δεν έκανε τοπογραφικά ο Δήμος σε όλες αυτές τις εκτάσεις. Οι διανομές αποτυπώθηκαν από το κτηματολόγιο στον χάρτη. Δεν πήγε ο Δήμος όπως ο ιδιώτης”. Ο Πρόεδρος της Καμαρίνας επισήμανε τότε: “Το ίδιο πρόβλημα που έχουν άλλα δύο άτομα στην Καμαρίνα, εκεί πήγε και τις δήλωσε ο Δήμος. Για το οικόπεδο που μιλάω εγώ δεν έχουν δηλωθεί ποτέ από το Δήμο. Μήπως δεν δηλώσατε και τα 1.600 στρέμματα που θέλει η Μητρόπολη; Δε θα έχω μούτρα να κυκλοφορήσω στο χωριό...”.

Αυτά ειπώθηκαν στις 17 Μαΐου.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, ο Πρόεδρος της κοινότητας Καμαρίνας απέστειλε υπόμνημα στον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο στις 24 Μαΐου 2021, όπου αναφέρει τα παρακάτω, ζητώντας από το Δήμο να προβεί σε δήλωση του ακινήτου του:

192094539 342237260657259 8258905478297962261 n

Ο κ. Δράκος προχώρησε και σε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας στις 24 Μαΐου, όπου παραθέτει ένα αναλυτικό ιστορικό της υπόθεσης της καπατατηθείσας-κατεχόμενης δημοτικής έκτασης ισχυριζόμενος ότι η έκταση που έχει δηλωθεί από τον ιδιώτη στο Κτηματολόγιο είναι δημοτική και μάλιστα έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος πως είναι δημοτική, καθώς ζητούσε την ανταλλαγή της.

Η περίπτωση της Καμαρίνας ενδεχομένως δεν είναι η μοναδική. Μέχρι να ξεκαθαρίσει μία και καλή το ζήτημα των κατεχόμενων εκτάσεων -όχι μόνο στην Πρέβεζα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα- το θέμα θα αποδεικνύεται “αγκάθι” για τις τοπικές κοινωνίες.

Στο Δήμο Πρέβεζας πάντως η δημοτική αρχή καλό θα ήταν να είχε στενότερη συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για να αποφευχθούν “κραυγαλέα”... λάθη.