Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 11:27

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Πρέβεζας: “Συρρικνώνονται και διαλύονται υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης” - Καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στον Συντονιστή

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Πρέβεζας:

“Είναι γνωστή και δια του τύπου η αναιτιολόγητη, εν μια νυκτί, προς δόξα των μοντέρνων αρχών του μάναντζμεντ, απομάκρυνση, μέσω fax, του Πρ/νου του Τμήματος Διοικητικού Οικονομικού Ν. Πρέβεζας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας -μιας υπηρεσίας που έχει την ευθύνη ελέγχου της νομιμότητας αποφάσεων των δημοτικών αρχών, αλλά και εξέτασης αιτήσεων, παραπόνων και προσφυγών των πολιτών, για αποφάσεις που οι ίδιοι θεωρούν ότι τους αδικούν. 

    Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό, είναι ότι η νέα υπηρεσία στην οποία κλήθηκε να υπηρετήσει, με ενέργειες (αχρείαστη -υπηρεσιακά- μετακίνηση έμπειρου υπαλλήλου) ή παραλείψεις της ηγεσίας της Αποκεντρωμένης, αυτή αφέθηκε, παρά τις ενημερώσεις - αιτήματα του Τμήματος αλλά και της υπερκείμενης Δ/νσης Αλλοδαπών, στην εγκατάλειψη μέχρι τα όρια της αδυναμίας ανταπόκρισης στο έργο της.

Έτσι ενώ, μόλις πριν από ένα χρόνο στο Τμήμα Αδειών Διανομής Ν. Πρέβεζας, υπηρετούσαν επτά (7) υπάλληλοι, σήμερα έχουν ενεργή υπηρεσία σε αυτή ο Πρ/νος και μία μόνον υπάλληλος! Η ηγεσία της Αποκεντρωμένης, δεν ανταποκρίνεται, μέχρι σήμερα, ακόμη και στο αγωνιώδες αίτημα για προσωρινή, έστω, επαναφορά (“διάθεση”), έμπειρου υπαλλήλου που με ευθύνη της μετακίνησε σε άλλο τμήμα, δεν ανταποκρίνεται ακόμα και στη στοιχειώδη γραμματειακή υποστήριξη του Τμήματος. Στερεί, επίσης, με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό της υπηρεσίας.

      Δε μπορούμε, να θεωρήσουμε ότι αυτή η συμπεριφορά, εντάσσεται στη συνηθισμένη πρακτική της Διοίκησης: συγκεντρωτισμός, αίσθηση παντοδυναμίας, απαξίωση θεσμικών οργάνων, γραφειοκρατική απόσπαση από τις ανάγκες, αδιαφορία (βλέπε προγενέστερες αποφάσεις της ΟΣΕΑΔΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Η όλη εξέλιξη φορτίζεται από λογική "τιμωρίας",   απέναντι σε υπεύθυνες - ταγμένες στο υπηρεσιακό έργο συμπεριφορές συναδέλφων υπαλλήλων. Υπαλλήλων που προτάσσουν, όπως έχουν υποχρέωση, το δίκαιο και το κοινωνικό -υπηρεσιακό καθήκον - επιλέγοντας να ανθίστανται σε πιέσεις για μεροληπτικές πρακτικές, απέναντι στο ισχυρό "άδικο", όποια στολή και αν ενδύεται.

    Απευθυνόμαστε στο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ζητάμε να αποκαταστήσει, το γρηγορότερο δυνατό, τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του Τμήματος Αδειών Διαμονής που εδρεύει στο νομό μας, που εν πολλοίς, ο ίδιος με αποφάσεις και παραλείψεις του δημιούργησε και αφήνει, να εξελίσσονται. Να ενισχύσει το Τμήμα με το αναγκαίο προσωπικό και μέσα, προκειμένου οι υπάλληλοι, να είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Απευθυνόμαστε όμως και στις τοπικές αρχές, της Περιφέρειας και των Δήμων: Θα θεωρήσουν πως έχουν ευθύνη και λόγο, όταν συρρικνώνονται και διαλύονται υπηρεσίες εντός της εδαφικής τους αρμοδιότητας ή θα απόσχουν προβάλλοντας το τυπικό της υπόθεσης –ότι δηλαδή το Τμήμα Αδειών Διαμονής είναι υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας;

Τους υπενθυμίζουμε ότι οι προϋποθέσεις ακώλυτης εξέτασης των εκατοντάδων αιτήσεων και της διαχείρισης των υποθέσεων χιλιάδων αλλοδαπών, για την ομαλή και χωρίς διοικητικά προσκόμματα ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή, αφορούν το νομό μας.

Τους υπενθυμίζουμε, ότι η ομαλή διεκπεραίωση των 1.350 αιτήσεων για μετακλήσεις αλλοδαπών εργατών, στην αγροτική οικονομία, που προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα έτη 2021 – 2022, αφορούν το νομό μας.

Ή μήπως θεωρούν ότι δεν υπάρχουν όρια στην εργασιακή προσφορά και την ένταση της εργασίας και όλα αυτά θα γίνουν από δύο υπαλλήλους –σε βάρος εν τέλει της υγείας τους και της ποιότητας των υπηρεσιών;.

Εμείς δε θα το αφήσουμε να ξεχαστεί –ο καθένας μπροστά στις ευθύνες του!”.