Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 10:37

Προβληματισμός για τις ζημιές στην Υψηλή Ζώνη Λάμαρης – Ελλοχεύει κίνδυνος ατυχημάτων

Νέες καταγγελίες κατοίκων της περιοχής Λούρου-Ωρωπού για ζημιές στο οδόστρωμα του οδικού δικτύου της περιοχής Υψηλή Ζώνη Λάμαρης, που ελλοχεύουν κίνδυνο ατυχήματος για όσους χρησιμοποιούν το δίκτυο, αναδεικνύουν ένα ζήτημα που την τελευταία δεκαετία έχει τεθεί αρκετές φορές και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Πρόκειται για το έργο “Βελτίωση αρδευτικών δικτύων των τμημάτων I και ΙΙ και του αντλιοστασίου ΑΡ1 της Υψηλής Ζώνης Λάμαρης Ν. Πρέβεζας”, προϋπολογισμού 15.262.000 €, με φορέα κατασκευής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με επιβλέπουσα αρχή την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας, το οποίο αντιμετώπισε προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλείψεων στην αρχική μελέτη, με συνέπεια το συνολικό του κόστος να φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, όπως καταγγέλθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας το 2016.

Υπεύθυνος Φορέας της χρήσης είναι ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ Λάμαρης).

Τελευταία φορά που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία οι ζημιές που έχουν προκληθεί ήταν το προηγούμενο καλοκαίρι (Αύγουστος του 2018). Τότε οι τοπικοί σύμβουλοι της Κοινότητας Ωρωπού της Λαϊκής Συσπείρωσης σε ανακοίνωσή τους για περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής ανέφεραν μεταξύ άλλων: “Το αρδευτικό έργο υψηλής ζώνης Λάμαρης παραδόθηκε για χρήση πριν δέκα χρόνια. Σήμερα οι “εκρήξεις” του δικτύου έχουν δημιουργήσει συχνά πάνω από 10 ρήγματα βάθους και πλάτους 3-5 μέτρων. Από τύχη δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Ρωτάμε: Ποιος παρέλαβε το έργο; Γιατί πληρώθηκε ο εργολάβος; Πήγαν χαμένα τα τόσα εκατομμύρια; Μπορεί να λειτουργήσει το έργο; Ποιος θα πάρει τις πολιτικές, ηθικές και ποινικές ευθύνες;”.

Ο Δήμος Πρέβεζας από την πλευρά του τελευταία φορά που ασχολήθηκε με το ζήτημα ήταν τον Φεβρουάριο του 2019 όταν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα: «Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας για το έργο:{Αποκατάσταση πρόσβασης στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λάμαρης του Δήμου Πρέβεζας} προϋπολογισμού 105.000,00 (με Φ.Π.Α.) ΕΥΡΩ».

Η Περιφέρεια Ηπείρου από την πλευρά της έχει προχωρήσει αρκετές φορές την τελευταία επταετία σε βελτιωτικές κινήσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ για την ενίσχυση του συγκεκριμένου έργου. Γενικότερα είναι στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας η στήριξη όλων των ΤΟΕΒ της περιοχής.

Παρ' όλα πρόσφατα εντάχθηκαν στο ΜΕΤΡΟ 4.3.1.του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τα Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης Νερού και Ενέργειας του ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή και του ΤΟΕΒ Αχέροντα με προϋπολογισμό 2.199.000 ευρώ και 1.743.327 αντίστοιχα (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ), χωρίς να υπάρχει κάποια ευχάριστη είδηση για τη Λάμαρη.

Το συγκεκριμένο αρδευτικό έργο των πολλών εκατομμυρίων ευρώ ανεγείρει πάλι τη συζήτηση για τη στόχευση και την πολύπλευρη αποδοτικότητα αυτών των έργων, σε σχέση με τα χρήματα που δαπανήθηκαν.