Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 11:40

Παλινωδίες του Δήμου Πρέβεζας στο θέμα των παιδικών σταθμών - “Αγώνας δρόμου” για να είναι όλα έτοιμα, με τους εργαζόμενους με συμβάσεις ΕΣΠΑ σε “ομηρία”...

Με “αγώνα δρόμου” για να μπορέσουν να είναι όλα έτοιμα τον Σεπτέμβριο με τις αδειοδοτήσεις, το πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και το υπαλληλικό προσωπικό, μοιάζει η προσπάθεια του Δήμου Πρέβεζας αναφορικά με το θέμα των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Η πολιτική που χάραξε η νέα δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο ζήτημα από την ανάληψη των καθηκόντων της χαρακτηρίζεται από παλινωδίες.

Παράδειγμα 1ον: Αναφορικά με τον δημοτικό παιδικό σταθμό της Μαργαρώνας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος είχε δεσμευτεί στο atpreveza.gr ότι οι απαραίτητες εργασίες επέκτασής του θα ήταν έτοιμες από το καλοκαίρι του 2020.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα ο σταθμός να μην δεχθεί αιτήσεις για νήπια για τη φετινή σχολική χρονιά και δεν θα λειτουργήσει. Ο κ. Γεωργάκος ενημέρωσε το atpreveza.gr πως οι εργασίες θα γίνουν αυτή τη χρονιά, έχουν εξασφαλιστεί και όλες οι άδειες από τα αρμόδια Υπουργεία για το κτίριο επέκτασης και θα μπορεί η Μαργαρώνα από τον Σεπτέμβριο του 2022 να φιλοξενεί και νήπια και βρέφη.

Παράδειγμα 2ον: Πρόσφατα ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος είχε συνάντηση εργασίας για τη λειτουργία του 4ου δημοτικού παιδικού σταθμού στην οδό Επτανήσου, καθώς στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου, η τελευταία εισήγηση που έχει στα χέρια του είναι να λειτουργήσει ο σταθμός μόνο ως βρεφικός. Ωστόσο για να γίνει αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες εργασίες, που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προλάβουν να γίνουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια παραμένει αμφίβολο αν θα προλάβει να λειτουργήσει άμεσα και ο συγκεκριμένος σταθμός.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για τη δημιουργία δημοτικού βρεφικού σταθμού στο Νεοχώρι Πρέβεζας. Η λειτουργία του την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι σίγουρα θετική εξέλιξη για τις οικογένειες με βρέφη.

Παράδειγμα 3ον: Ο δημοτικός παιδικός σταθμός του Ωρωπού είναι εκτός του δικαιώματος voucher για τους γονείς, μία “αδικία” που καταγγέλθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας από τον προηγούμενο χρόνο. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη αυτή τη φορά; Το θέμα ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κύρλας στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σε ενημέρωση που είχαν οι συντάκτες του atpreveza.gr τόσο από τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, όσο και από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Ακρίβη, μας τόνισαν ότι είναι κρίσιμο να ολοκληρώσουν τις εργασίες και τις διαδικασίες πιστοποίησης για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα προβλήματα θα είναι πολλά.

Ο κ. Ακρίβης ανέφερε ότι έχει ανατεθεί μία εργολαβία για εργασίες σε παιδικούς σταθμούς, υπάρχει εγγραφή στον προϋπολογισμό του Δήμου και αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες που απαιτούνται. Το γεγονός ότι μέχρι και τις 31 Ιουλίου οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά και ο Αύγουστος θεωρείται “νεκρός μήνας” για τα συνεργεία, ασφαλώς και κάνει “στενά” τα χρονικά περιθώρια.

Τόσο ο κ. Γεωργάκος όσο και ο κ. Ακρίβης στάθηκαν επίσης στο γεγονός ότι υπάρχει μία μελέτη για την πυρασφάλεια των σταθμών, η οποία και αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί για την αδειοδότησή τους.

Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza.gr με τον υπεύθυνο εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Λεωνίδα Αργυρό μας ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, ωστόσο καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και όλα θα είναι έτοιμα σε όλους τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πρέβεζας.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ τα πράγματα μόνο απλά δεν είναι...

Μάλλον είναι ιδιαίτερα σύνθετα.

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε., που “τρέχει” πανελλαδικά το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών, έχει ήδη στείλει πρόσκληση ένταξης σε όλους τους φορείς στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής 2020 – 2021», ώστε να να καταρτίσει ενδεικτικό και µη εξαντλητικό κατάλογο Φορέων/∆οµών, προς διευκόλυνση - ενηµέρωση των ωφελούµενων – κατόχων “αξιών τοποθέτησης” (vouchers) της παραπάνω δράσης Καλεί τους φορείς να δηλώσουν συµµετοχή στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης µέχρι τις 30/6/2021, προκειµένου να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας σε Βρέφη, Προνήπια, Παιδιά και Άτοµα µεΑ των ωφελούµενων/κατόχων «Αξίας Τοποθέτησης» (vouchers), εάν επιθυµούν να εµφανίζονται στον αρχικό Ενδεικτικό Κατάλογο Φορέων / ∆οµών.

Τονίζει επιπλέον ότι η συµµετοχή είναι δυνατή και µετά την ανάρτηση του αρχικού Ενδεικτικού Πίνακα, και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά όχι αργότερα από τις 2/5/2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έστειλε στο Δήμο Πρέβεζας και σε άλλους Δήμους της χώρας μία αυστηρή σύσταση, ώστε να αδειοδοτήσουν πλήρως τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και συμμορφωθούν με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

 

 

Η “ομηρία” των εργαζομένων

 

Τα πράγματα όπως προαναφέραμε μόνο απλά δεν είναι. Κι αυτό γιατί υπάρχει το ζήτημα των συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (καμιά 30αριά σε αριθμό), οι οποίοι πληρώνονται αποκλειστικά από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Πρόκειται για εργαζόμενους που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και βρίσκονται σε εργασιακή “ομηρία”.

Η εφημερίδα “Έθνος” σε ρεπορτάζ της το περασμένο καλοκαίρι έγραφε ξεκάθαρα: “Σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, καθώς σταδιακά τα κονδύλια που εισρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» (ΕΣΠΑ) μειώνονται σταδιακά έως την πλήρη… εξαφάνισή τους μετά το 2020”.

Καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό για τη συγκεκριμένη μερίδα εργαζομένων...

 

Το εκκαθαριστικό σημείωμα

 

Στη Βουλή έφτασε και το θέμα της δυσκολίας των αιτήσεων των γονέων για τα voucher, μέσω της παρακάτω αίτησης του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών:

logistes