Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 10:27

“Δύο μέτρα και δύο σταθμά” για τις διοικητικές αποφάσεις για το Πρότυπο και το Μουσικό Σχολείο της Πρέβεζας...

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας τέθηκε το θέμα της μη αποδοχής του αιτήματος διδασκόντων και γονέων του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας για ίδρυση 3ου Τμήματος στην 'Α Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου (δείτε ΕΔΩ).

Μία διοικητική απόφαση που αποδεικνύει “δύο μέτρα και δύο σταθμά” των διοικήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, αναφορικά με την αντιμετώπιση που τυγχάνουν τα σχολεία σε σχέση με το προμοτάρισμα των Προτύπων Σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr στο απαντητικό έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου για τη μη υλοποίηση του αιτήματος, στο περιεχόμενο του οποίου έγιναν αναφορές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, γράφονται τα παρακάτω:

 

“Σε ερωτήματα που τέθηκαν προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου σχετικά με τη μη ίδρυση 3ου τμήματος στην Α' Γυμνασίου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, προερχόμενα τόσο από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, όσο και από γονείς υποψηφίων μαθητών/τριών για την εγγραφή τους στην Α' τάξη του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, το σχολ. έτος 2021-22, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

 

1.Η με αριθμ. 20923/Δ2//23-02-2021 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 878) καθορίζει την εισαγωγή μαθητών στην Α' τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων, όπου μεταξύ άλλων ορίζονται και τα εξής: «...Ο αριθμός των τμημάτων καθορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης που εκδίδεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ύστερα από πρόταση του Συλλόγου διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου και εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα κριτήρια για τον καθορισμό του αριθμού των τμημάτων είναι η κτηριακή υποδομή του σχολείου, το υπάρχον μόνιμο διδακτικό προσωπικό ο αριθμός των υποψηφίων και γενικότερα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του. Ο μέγιστος αριθμός ανά τμήμα γενικής παιδείας είναι εικοσιτέσσερις (24 μαθητές) ...»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου καθόρισε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τον αριθμό των τμημάτων που θα λειτουργήσουν στην Α' Τάξη του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας για το σχολικό έτος 2021-2022 και εξέδωσε, μετά και τη με αριθμ. Φ.18/2564/04-06-2021 εισήγηση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Πρέβεζας, τη σχετική Απόφαση.

 

2.Ως προς το κριτήριο που αφορά στην κτηριακή υποδομή, το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας δεν διαθέτει τους απαραίτητους χώρους που να δικαιολογούν τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων, καθώς το παραχωρηθέν προσωρινά από την Αντιπεριφέρεια Ηπείρου κτήριο δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ενός σύγχρονου Μουσικού Σχολείου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα τόσο στη λειτουργία του όσο και στη διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων. Αν και η ΠεριφερειακήΔιεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης Πρέβεζας, έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες για την ανέγερση νέου κτηρίου, αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν ευοδωθεί.

 

3.Ως προς το κριτήριο που αφορά στο μόνιμο διδακτικό προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί που έχουν οργανική θέση στο σχολείο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στο πληροφοριακό σύστημα my school, είναι δεκαπέντε (15). Από αυτούς οι δέκα υπηρετούν στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, και μόνο οι τρεις είναι ειδικότητας ΠΕ79.01- Μουσικοί, ενώ οι υπόλοιποι πέντε έχουν αποσπαστεί σε άλλες εκπαιδευτικές δομές. Ο αριθμός αυτός δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του Σχολείου και γι αυτό τα σχετικά κενά καλύπτονται κάθε χρόνο με την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Κατόπιν των ανωτέρω, άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι η ίδρυση ενός ακόμη τμήματος στο σχολείο αυτό θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία του και θα εμπόδιζε τη μαθησιακή διαδικασία. Σχετικά με την αναφορά σας στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων και τη λειτουργία σε αυτό τριών τμημάτων στην Α' Τάξη, σας γνωρίζουμε ότι αφενός η κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή του εν λόγω Σχολείου είναι πληρέστερη και αφετέρου το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Επιπλέον, σας επισημαίνουμε ότι στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ιωαννίνων λειτουργούν πολύ περισσότερες σχολικές μονάδες (21 ημερήσια Γυμνάσια), στα οποία φοιτά μεγάλος αριθμός μαθητών (σύνολο 3286), με αποτέλεσμα ο αυξημένος αριθμός τμημάτων στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων να μην αποδυναμώνει τα υπόλοιπα σχολεία, πράγμα το οποίο θα συμβεί στην Πρέβεζα, καθότι λειτουργούν μόνο έξι (6 )ημερήσια Γυμνάσια και φοιτούν σε αυτά συνολικά 835 μαθητές.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι συνεχής στόχος τόσο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, όσο και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, είναι η επίσπευση της ανέγερσης ενός νέου σύγχρονου Μουσικού Σχολείου στην Πρέβεζα και η στελέχωση του από το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να δεχθεί όλους τους μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτό”.

 

Προκύπτουν επομένως τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Ήταν και η τοπική διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίθετη με τη δημιουργία επιπλέον τμήματος;

  • Το πρόβλημα του κτιρίου του Μουσικού Σχολείου είναι 20 παραπάνω μαθητές; Και ποιος έχει ευθύνη, αν όχι και αυτοί που άσκησαν διοίκηση στην εκπαίδευση στο πρόσφατο παρελθόν, για το πρόβλημα στέγης του Μουσικού Σχολείου;

  • Ο Σύλλογος Διδασκόντων, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο σχολείο γνωρίζουν ή δε γνωρίζουν καλύτερα από την Περιφερειακή Διεύθυνση με έδρα τα Ιωάννινα, αν μπορεί ή δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον 20 μαθητές το Μουσικό Σχολείο;

  • Οι ασκούντες διοίκηση στην εκπαίδευση υλοποιούν συγκεκριμένες πολιτικές, που θέλουν λιγότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία; Είναι η έλλειψη εκπαιδευτικών λοιπόν δικαιολογία;

  • Πως μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία για την απόφαση το γεγονός ότι λειτουργούν περισσότερες σχολικές μονάδες στα Ιωάννινα;

  • Για ποιο λόγο υπήρξε τόσο μεγάλη σπουδή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο από τη διοίκηση για το προμοτάρισμα του Πρότυπου Σχολείου, που από τις αιτήσεις αποδεικνύεται πως η τοπική κοινωνία είχε τις αντιρρήσεις της; Ήταν ή δεν ήταν πολιτικοί οι λόγοι;

Σε κάθε περίπτωση, όπως καταγράφηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, δεν έπεισε η απάντηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης...