Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 23:11

Επιθετική «πολιτική» για να σωθεί το Νοσοκομείο της Πρέβεζας

Το... κατώφλι των θεσμικών φορέων της Πρέβεζας, πέρασε το πρωί της Τρίτης, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Είχε συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και τον Δήμαρχο Πρέβεζας, κ. Χρήστο Μπαϊλη, με στόχο να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο «ρεύμα» υπεράσπισης του Γ.Ν. της πόλης μας, το οποίο σκοπίμως υποβαθμίζεται. Οι εργαζόμενοι έχουν ως «προίκα» 11.260 υπογραφές πολιτών της Πρέβεζας, ως «όπλο» στον αγώνα που κάνουν.

Η ατάκα μάλιστα του κ. Μπαϊλη: «Είμαι δίπλα σας και θα υπογράψω ως ο 11.261»... έκλεψε την παράσταση στη συνάντηση. Το www.atpreveza.gr βρέθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, όπου παρακολούθησε μέρος, όσων ειπώθηκαν στη συνάντηση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, κ. Στρατής Βουγέλλης, ανέφερε: «Έχουμε συλλέξει μια πολύ μεγάλη εμπειρία, από την κουβέντα με τους συμπολίτες, άλλοι με θετική γνώμη για την υγεία στο Νομό μας και άλλοι με αρνητική διάθεση. Από αυτή την κουβέντα βγάλαμε ορισμένα συμπεράσματα. Για μας αποτελεί ηχηρό μήνυμα των συμπολιτών μας, ότι σαν προμετωπίδα βάζουν το ζήτημα της κατάργησης των χαρατσιών και των πληρωμών στην υγεία, δηλαδή βάζουν το ζήτημα της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλη τους την κλίμακα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή εποχή που ο Ελληνικός λαός υφίσταται μια πολύ μεγάλη επίθεση στα εισοδήματά του. Είναι θετικό το γεγονός αλλά και ανέλπιστο, ότι τόσες χιλιάδες κόσμος έβαλε την υπογραφή του σε αυτό το πλαίσιο».

Για το αίτημα της αναβάθμισης του υπάρχοντος Νοσοκομείου ο κ. Βουγέλλης υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή με τις συγκεκριμένες πολιτικές, συνολικά η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται, οι υπηρεσίες της εμπορευματοποιούνται, επιχειρηματικοποιούνται και τελικά λειτουργούν με ένα τέτοιο τρόπο που βγάζουν στο περιθώριο τεράστια τμήματα του ελληνικού λαού τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, διότι αυτό συμβαίνει πλέον, γίνονται ανταποδοτικά, σαν εμπορεύματα. Αυτές οι πολιτικές υποβαθμίζουν συνολικά το σύστημα της υγείας και τις δομές του και αυτό εκφράζεται με μία σειρά από χαρακτηριστικά όπως η υποχρηματοδότηση των δομών υγείας, δηλαδή των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Τρανό παράδειγμα ο τελευταίος προϋπολογισμός του Νοσοκομείου μας, ο οποίος εκφράζεται με την υποστελέχωση. Ξέρετε ότι πλέον η αναλογία στο χώρο της υγείας είναι 1 προς 24, ένας έρχεται 24 φεύγουν, προσπαθούν με μπαλώματα επικουρικών γιατρών (κι αυτά λιγοστά) να καλύψουν κάποιες ακραίες καταστάσεις αλλά ελάχιστα βοηθάνε και επίσης υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα Νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτό οι συμπολίτες μας ψήφισαν να ενισχυθεί το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό και να δοθούν τα χρήματα για να μπορέσει το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας να προμηθευτούν τα απαραίτητα μηχανήματα και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής. Οι πολίτες αντιτίθενται σε κάθε πολιτική και σκέψη υποβάθμισης του Νοσοκομείου και βεβαίως υπογράφουν και για την ανάγκη κάποια στιγμή να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών».

Επισήμανε πως ένα κομμάτι της δράσης τους ολοκληρώνεται εδώ και αρχίζει ένα καινούριο, με στήριγμα αυτές τις χιλιάδες υπογραφές που θα δρομολογηθούν κινητοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν ζητήσει και συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας στο οποίο θα παραδοθεί το αίτημα των χιλιάδων συμπολιτών και θα του ζητήσουν να συμμορφωθεί και να ανταποκριθεί με το αίτημα των πολιτών.

«Μέχρι στιγμής βαράμε ''στου κουφού την πόρτα''. Από τις 28 Φεβρουαρίου έχουν γίνει τρεις απόπειρες και επανειλημμένα αποστείλαμε έγγραφα. Έχουμε φτάσει στις 20 Μάρτη και δεν έχουμε ακόμα απάντηση. Γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο να έχουμε επαφή με το Υπουργείο. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, εμείς καλούμε τους πάντες να πάρουν το μήνυμα και το επόμενο διάστημα θα έχουμε και τις προτάσεις μας για περαιτέρω οργάνωση της δράσης μας», κατέληξε ο κ. Βουγέλλης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης δήλωσε πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων τονίζοντας : «Σας συγχαίρω για τον αγώνα που κάνετε, είναι ένας αγώνας καλός που γίνεται για το λαό, με αξίες και αρχές όπως η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, αξίες που πρέπει να αναδείξουμε. Συμφωνώ σε όλα όσα αναφέρατε και θα πρέπει άμεσα όλοι οι φορείς να κάνουν ένα κοινό υπόμνημα, αφού εσείς καταγράψετε τα άμεσα προβλήματα του Νοσοκομείου και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε κάποια αναβάθμιση όσον αφορά τη στελέχωση και στη συνέχεια σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Συμφωνώ και στο θέμα της ανέγερσης νέου Νοσοκομείου και είναι γνωστό πως εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή, στον πρώτο μήνα που αναλάβαμε, παραχωρήσαμε έκταση και είμαστε έτοιμοι, εάν το Υπουργείο είναι έτοιμο κάτι το οποίο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, να παραχωρήσουμε άλλα 20 στρέμματα σε μία περιοχή με εύκολη πρόσβαση που θα βελτιώσει σίγουρα το επίπεδο υπηρεσιών υγείας».

Ο κ. Μπαϊλης επισήμανε πως το θέμα του Νοσοκομείοτ αφορά όχι μόνο την Πρέβεζα αλλά και την ευρύτερη περιοχή σημειώνοντας: «Το Νοσοκομείο το βλέπουμε και σαν μοχλό ανάπτυξης καθώς οι επισκέπτες θέλουν ένα σύγχρονο Νοσοκομείο. Θα πρέπει όλοι συντονισμένα να πιέσουμε. Εγώ ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα τότε να παραχωρήσουμε την έκταση για το Νοσοκομείο αλλα δυστυχώς η κρίση δεν το επέτρεψε. Πάνω απ’ όλα αυτή τη στιγμή προέχει, για να είμαστε και ρεαλιστές, να γίνει μια σωστή στελέχωση του Νοσοκομείου για σωστή παροχή υπηρεσιών υγείας. Είναι απαραίτητο η υγεία και η παιδεία να κρατηθούν σε ένα υψηλό επίπεδο αυτή την εποχή. Είμαι δίπλα σας και θα υπογράψω ως ο 11.261 και θα κάνω μια πρόταση παράλληλα με τη δική σας, να υπογράψουν όλοι οι φορείς ένα κοινό υπόμνημα προς τον Υπουργό όπου θα αναφέρονται συνοπτικά τα προβλήματα».

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ- Πρόσκληση σε Σύσκεψη

 

Με στήριγμα τις πάνω από 11.000 υπογραφές των πολιτών της Πρέβεζας που απαιτούν πλήρεις, Υψηλού Επιπέδου και Δωρεάν Υπηρεσίες Υγείας και Αναβάθμιση του Δημόσιου Νοσοκομείου Πρέβεζας αλλά και των Κέντρων Υγείας του Νομού, η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα, καλεί σε ανοικτή σύσκεψη-συζήτηση την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 και ώρα 7:30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, για εκτίμηση των νέων δεδομένων αλλά και την οργάνωση της δράσης μας από δω και πέρα.