Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 10:31

Σχεδιασμός προβολής των ιαματικών πηγών της Πρέβεζας μέσω του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών...

Ένα βίντεο και ψηφιακές μορφές προβολής που θα περιλαμβάνουν και τα ιαματικά λουτρά της Πρέβεζας περιλαμβάνει στο σχεδιασμό του ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ένα βίντεο στα αγγλικά με στόχο την προώθηση βιωματικών εμπειριών στον τουρισμό υγείας ευεξίας με έμφαση στους ιαματικούς φυσικούς πόρους Αμάραντου Κόνιτσας, Ξινού Νερού Αμυνταίου, Αμμουδάρας Άργους Ορεστικού και Πρεβέζης και τρία ψηφιακά φυλλάδια που θα περιγράφουν και θα προβάλλουν το σύνολο των ιαματικών φυσικών πόρων της ελληνικής πλευράς στη διασυνοριακή ζώνη Ελλάδας-Αλβανίας.

Στόχος τόσο του βίντεο όσο και των ψηφιακών φυλλαδίων είναι η προβολή των συγκεκριμένων παρόχων τουριστικών υπηρεσιών υγείας ευεξίας μέσω της δημιουργίας ενός ελκυστικού εργαλείου που θα αναδεικνύει την βιωματική εμπειρία και τον βιωματικό τουρισμό.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 85% από το πρόγραμμα INTERREG IPA II CBC Programme «GREECE-ALBANIA 2014-2020» και κατά 15% από Εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η εκτιμώμενη αξία ανέρχεται στο ποσό των 53.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %.

Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IPA ΙΙ CBC PROGRAMME “GREECE-ALBANIA 2014-2020”, συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου με τίτλο «Alternative Tourism» και ακρωνύμιο «ALTTOUR».

Από την ελληνική πλευρά στο πρόγραμμα συμμετέχουν, εκτός από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος και το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδος και από την πλευρά της Αλβανίας συμμετέχουν το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας ως επικεφαλής εταίρος και η ΜΚΟ Sustainable Environment Albania.

Ο γενικός στόχος του έργου ALTTOUR είναι να ενισχύσει τον ιαματικό τουρισμό με την προώθηση των ιαματικών πηγών της διασυνοριακής περιοχής. Ο θεραπευτικός τουρισμός είναι μια επιλεκτική μορφή τουρισμού με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα.

Η ζήτηση για ιαματικό τουρισμό (spa) στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, ιδιαίτερα σε μεγάλες ιαματικές πηγές. Τα ίδια συμπεράσματα ισχύουν και για την αλβανική πλευρά, με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη σύγχρονων και κατάλληλων υπηρεσιών και σχετικών υποδομών. To έργο ALTTOUR, προσπαθεί να ενσωματώσει στο ευρύτερο περιβάλλον, λειτουργικούς δεσμούς με τα υπάρχοντα συγκριτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβάνοντας τα σε τουριστικά πακέτα.

Η δράση του έργου επικεντρώνεται στην οργάνωση προσαρμοσμένων τουριστικών πακέτων τα οποία θα εστιάζουν στην επίσκεψη ιαματικών πηγών – spa καθώς και στις περιηγήσεις σε άλλα αξιοθέατα και μέρη γύρω από την διασυνοριακή περιοχή.

Το έργο στοχεύει να ανταποκριθεί στις παραπάνω προκλήσεις με τις εξής ενέργειες:

α) Εντοπισμός των πλεονεκτημάτων, μειονεκτημάτων και αναγκών μάρκετινγκ για τους ιαματικούς πόρους της διασυνοριακής περιοχής

β) Προώθηση του ιαματικού τουρισμού και της βιωσιμότητας εντός της διασυνοριακής περιοχής

γ) Δημιουργία μιας Κοινής Στρατηγικής Brand (Joint Brand Strategy) βασισμένης σε στοχευμένο μάρκετινγκ και πιλοτικές δράσεις

δ) Διεξαγωγή ανάλυσης συγκριτικής αξιολόγησης μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ιαματικών λουτρών καθώς κι αυτών της διασυνοριακής περιοχής

ε) Ανάπτυξη προσαρμοσμένων τουριστικών πακέτων για τον "ιαματικό τουρισμό"

στ) Δημιουργία τοπικών συμφωνιών ποιότητας και πιλοτικών δράσεων

ζ) Δημιουργία δικτύου νέων ιαματικών μορφών τουρισμού, όπως ο "Τουρισμός SPA"

η) Επένδυση στην ανάπτυξη ικανοτήτων.