Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 19:15

Με επιτυχία η άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής στην Πρέβεζα

Συναγερμός σήμανε στις 10:30 το πρωί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο παλιό τελωνείο της Πρέβεζας, στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί και δύο άτομα! Αμέσως κινητοποιήθηκαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, περιπολικό της Αστυνομίας αλλά και άνδρες της ΛΕΚ Πρέβεζας!

IMG 9086

Ευτυχώς όλο αυτό ήταν μόνο ένα σενάριο για την άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ», η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

askhsh pur3

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση ισχυρού σεισμού ο οποίος έπληξε την πόλη της Πρέβεζας, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων. Πάρα πολλές κλήσεις για βοήθεια προέρχονταν από την περιοχή πλησίον του τελωνείου της πόλης της Πρέβεζας και συγκεκριμένα από εργαζόμενους σε αυτό, που λόγω της εκτεταμένης κατάρρευσης των εγκαταστάσεων του κτιρίου του τελωνείου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο χώρο του ισογείου, ενώ υπήρχαν και εγκλωβισμένα άτομα.

askhsh pur4

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και στην περιοχή έφτασαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα (ένα τζιπ, δύο υδροφόρα και ένα διασωστικό). Κατά την πορεία των οχημάτων δόθηκαν από το Κ.Α.Ε. (Κέντρο Ασύρματης Επικοινωνίας) χρήσιμες πληροφορίες στον επικεφαλής της άσκησης, που αφορούσαν για την κατάρρευση του κτιρίου, την εκδηλωθείσα πυρκαγιά και τους εγκλωβισμένους,  καθώς και τους πιθανούς χώρους όπου αυτοί είναι εγκλωβισμένοι.

IMG 9024

Με την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων ο επικεφαλής της άσκησης, κατευθύνθηκε σε καίριο σημείο του χώρου για άμεσο σχεδιασμό και συντονισμό των επιχειρήσεων, ενώ η πρώτη εντολή δόθηκε στον επικεφαλής της 1ης ομάδας σχετικά με τον εντοπισμό της πυρκαγιάς και την καταστολή της.

askhsh pur5

Κατόπιν επικοινωνίας με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Πρέβεζας πραγματοποιείται άμεση κινητοποίηση των μηχανημάτων της όπως αεροσυμπιεστές, προωθητές και φορτωτές, με τη συνδρομή και του οχήματος της εθελοντικής διασωστικής ομάδας της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας. Παράλληλα σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα τοποθετήθηκε ειδική κορδέλα γύρω από το κτίριο, ενώ υπάλληλοι του Λιμενικού θα απομάμκρυναν άτομα από το κτίριο.

askhsh pur7

Εντωμεταξύ ο επικεφαλής της άσκησης πήρε πληροφορίες από εργαζόμενο του τελωνείου για τα πιθανά σημεία εγκλωβισμού δύο εργαζομένων, οι οποίοι είχαν καταπλακωθεί στο ισόγειο του κτιρίου.

Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής δύναμης, έδωσε εντολή στη 2η ομάδα διάσωσης να διερευνήσει το χώρο, ώστε να εντοπίσουν τη θέση των εγκλωβισμένων, με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων εργαλείων, ώστε να υποστυλωθούν τυχόν τοίχοι ή πλάκες.

askhsh pur8

Αφού εντοπίστηκαν οι εγκλωβισμένοι, η διασωστική ομάδα σε συνεργασία με την εθελοντική διασωστική ομάδα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας, και τη βοήθεια φορείου τους μετέφερε στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή τους στο Γ.Ν. Πρέβεζας.

askhsh pur6

Μετά το τέλος της άσκησης ο διοικητής της Π.Υ. Πρέβεζας κ. Απόστολος Βασδέκης στις δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη έκβαση της άσκησης, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την άριστη συνεργασία που είχε η Π.Υ. με όλες τις υπηρεσίες και τη Λ.Ε.Κ. που συμμετείχαν στην άσκηση.

askhsh pur2

Μετά την επιστροφή όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας ακολούθησε απολογισμός, παρατηρήσεις, κριτική και προτάσεις για την όλη διεξαγωγή της άσκησης ετοιμότητας.

Δείτε το βίντεο της άσκησης