Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 12:43

Αποκλεισμός των μαθητών του Νομού Πρέβεζας από τα “Σχολικά Γεύματα” μέχρι το 2023: Μία αποτυχία που “ψάχνει” ευθύνες...

Πριν από περίπου 10 ημέρες ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (δείτε ΕΔΩ) είχε καταγγείλει τον αποκλεισμό των δημοτικών σχολείων των Δήμων Πρέβεζας και Ζηρού από το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” μέχρι και το 2024.

Και μπορεί να την έκανε ο κ. Μπάρκας την καταγγελία, ωστόσο η Ερώτηση έγινε στη Βουλή από τον έτερο βουλευτή του Νομού, τον Στέργιο Γιαννάκη, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών κόμμα (δείτε ΕΔΩ).

Το Υπουργείο σε σχετικό έγγραφο-απάντηση στον βουλευτή (δείτε το ΕΔΩ), παραθέτει έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου με όλες τις ενέργειες και την αλληλογραφία μεταξύ της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πρέβεζας και των Δήμων Πρέβεζας και Ζηρού.

Ωστόσο τα σχολεία και κατ' επέκταση οι μαθητές των σχολείων στους Δήμους Πρέβεζας και Ζηρού δεν συμπεριλήφθηκαν από τον ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης) στο διαγωνισμό (δείτε ΕΔΩ) που προκηρύχθηκε μέχρι το 2024, με δικαίωμα προαίρεσης της σχολικής χρονιάς 2023-2024.

Με μία πρώτη ματιά φαίνεται πως ο ΟΠΕΚΑ, που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και η ηγεσία του Υπουργείου, έγραψαν στα... παλαιότερα των υποδημάτων του το αίτημα που υποβλήθηκε από την ΠΔΕ της Πρέβεζας μέσω της αλληλογραφίας που αποτυπώνεται και στην απάντηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Είναι όμως μόνον αυτό;

Με μία πρόχειρη ματιά στην τακτική που ακολούθησαν άλλοι Δήμοι ανά την Ελλάδα, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως οι ενέργειες και το αίτημα γίνονται από τους Δήμους. Αλλά και στην Ερώτηση του βουλευτή Πρέβεζας Στέργιου Γιαννάκη, γίνεται φανερό ότι ο Δήμος Πρέβεζας έχει απευθυνθεί στην ΔΠΕ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το πρόγραμμα.

Σε επικοινωνία παρ' όλα αυτά που είχε το atpreveza.gr με την αρμόδια Αντιδήμαρχο του Δήμου Πρέβεζας κα Αθηνά Κωνσταντάκη, μας ξεκαθάρισε πως η διαδικασία υποβολής του αιτήματος και ένταξης στο πρόγραμμα δεν είναι ευθύνη του Δήμου Πρέβεζας και πρόσθεσε ότι Δήμος είναι πρόθυμος να συνεισφέρει ώστε να εισαχθεί στο πρόγραμμα σε επόμενη φάση. Η κα Κωνσταντάκη έχει διατυπώσει και σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη συγκεκριμένη άποψη.

Υπάρχει πληθώρα Ερωτήσεων στη Βουλή από βουλευτές κομμάτων που διαμαρτύρονται για τη μη ένταξη σχολείων της περιοχής τους στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα”. Η απάντηση της Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου είναι πανομοιότυπη: Δεν έχει γίνει αίτημα από τον αντίστοιχο Δήμο.

Την ίδια στιγμή Δήμαρχοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα (όπως π.χ. ο Δήμος Χαλανδρίου) εκδίδουν ανακοινώσεις με τις οποίες κάνουν λόγο για μεγάλη προσπάθεια της διοίκησής τους να κατορθώσουν την ένταξη στο πρόγραμμα.

Άλλοι Δήμοι έχουν φέρει το θέμα για λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ισχυροποιήσουν το αίτημα για την ένταξή τους. Γενικώς είναι μία διαδικασία που θέλει “κυνηγητό” στις υπηρεσίες των Υπουργείων, πολιτική πίεση και λεπτομερειακή δουλειά.

Στην Ήπειρο αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ενταχθεί σχολεία σε Άρτα, Ιωάννινα και Θεσπρωτία.

Ο θεσμός του ζεστού γεύματος στα σχολεία, που συμπληρώνει φέτος πέντε χρόνια επιτυχούς εφαρμογής από τη στιγμή που θα θέσπισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις. Τα πολλαπλά οφέλη του Προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς Φορείς, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Προάγεται δηλαδή στην νέα γενιά η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.