Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 15:35

“Ενωμένο μέτωπο” της αντιπολίτευσης κατά της ιδιωτικοποίησης του οδοφωτισμού στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας – Δείτε τις τοποθετήσεις στη συνεδρίαση...

Σε κατά πλειοψηφία απόφαση στο θέμα: «Έγκριση όρων διακήρυξης ηλεκτρονικού διεθνή ανοιχτού διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ», προχώρησε στις 23 Ιουλίου η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας.

Στις αρνητικές ψήφους των παρατάξεων “Δημοτική Συνεργασία” και “Στροφή στο Μέλλον”, μέσω του Κοσμά Κορωναίου και Βασίλη Κωστούλα αντιστοίχως, που τις εκπροσωπούν στην επιτροπή, προστέθηκε και αυτή του επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργου Νίτσα, ο οποίος δικαιολόγησε στην αλλαγή στάσης του στο θέμα.

Ειδικότερα ο κ. Νίτσας ανέφερε: “Ψηφίζουμε κατά. Η παράταξή μας, η “Ανάπτυξη Τώρα” όταν ο Δήμαρχος έφερε το θέμα του οδικού και αστικού φωτισμού, εδώ και 1,5 χρόνο είχε ψηφίσει θετικά, με την προϋπόθεση να δεσμευτεί ο Δήμος ότι δε θα υπάρξουν αυξήσεις στα τέλη. Στην πορεία κι ενώ το θέμα απασχόλησε την οικονομική επιτροπή σε αρκετές συνεδριάσεις αρχίζαμε να διαπιστώνουμε με βάση νεότερα δεδομένα πως οι δεσμεύσεις του Δημάρχου πως θα... σκίσει τα πτυχία του δεν αρκούν. Και όχι μόνον αυτό... Στην οικονομική επιτροπή από συμβούλους της αντιπολίτευσης ζητήθηκαν επικαιροποιημένα στοιχεία, τα οποία όμως δεν έρχονται ποτέ... Έχει περάσει 1,5 χρόνος και ο νέος διαγωνισμός (ο προηγούμενος πάρθηκε πίσω, λόγω προσφυγών) δεν έχει ακόμη γίνει, πόσο μάλλον να τελεσφορήσει. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης σε δήλωσή του σε τηλεοπτικό κανάλι είχε επιφυλάξεις και για το νέο διαγωνισμό, λέγοντας: “Όταν οι ελέφαντες... σκοτώνονται σε μία μεγάλη δημοπρασία, την πληρώνουν τα βατράχια...”. Αναμφίβολα τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Εμείς όμως εδώ είμαστε για να φροντίζουμε τα συμφέροντα των δημοτών. Κανείς δεν αμφιβάλει πως ο Δήμος Πρέβεζας χρειάζεται ένα άρτιο τεχνολογικά και ασφαλές σύστημα οδικού και αστικού φωτισμού. Ο τρόπος που επέλεξε η δημοτική αρχή και η τακτική της δεν μας επιτρέπει πλέον να στηρίξουμε μία τέτοια διαδικασία. Καταψηφίζουμε το θέμα, με βάση το παραπάνω σκεπτικό μας και προτείνουμε να διερευνήσει ο Δήμος νέους τρόπους χρηματοδότησης, όπως έχει κάνει η πλειοψηφία των Δήμων της Ηπείρου”.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κωστούλας δήλωσε τα εξής : «Με μεγάλη έκπληξη βλέπουμε να έρχεται πάλι ως θέμα στην οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας, η έγκριση των όρων διακήρυξης ηλεκτρονικού διεθνή ανοιχτού διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» το οποίο στις 14-5-2021 είχε εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή με τις ψήφους της πλειοψηφούσας (ελέω Θεοδωρικάκου…) παράταξης του Δημάρχου. Τι άλλαξε άραγε στα τεύχη δημοπράτησης και απασχολεί το εν λόγω θέμα ξανά την Οικονομική Επιτροπή; Ελπίζουμε το ποσό που αναγράφεται στο εξώφυλλο της διακήρυξης ως εκτιμώμενη αξία του έργου στα 15.447.592 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24.%) να είναι απλό τυπογραφικό λάθος και να ισχύει το (επίσης εξαιρετικά υπερκοστολογημένο) 7.222.693 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24.%), το οποίο αναφέρεται στο σώμα της διακήρυξης ( στη σελίδα 7 και αλλού). Δυστυχώς παρατηρούμε επίσης πως απουσιάζει για μια ακόμη φορά η επίσημη θέση των υπηρεσιών του Δήμου και οι εισηγήσεις τους για το θέμα. (έχει άραγε κατατεθεί ποτέ προϋπολογισμός χωρίς την εισήγηση της οικονομικής Υπηρεσίας;). Αποτέλεσμα είναι μέχρι σήμερα ο Δήμος να μην έχει προσδιορίσει με ακρίβεια για το έργο αυτό τον σκοπό, την επιδίωξη και τον οικονομικό στόχο που στοχεύει, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτηματικά Πάγια θέση της παράταξής μας είναι πως δεν είναι δυνατόν να συζητείται επί της ουσίας, σημαντικό έργο για το Δήμο, που θα δεσμεύσει τις επόμενες τρείς Δημοτικές Αρχές, για την επόμενη 12ετία, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 8.956.139 € (όταν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ο οδοφωτισμός για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα θα στοίχιζε στο Δήμο 4.200.000 €), μόνο στην Οικονομική Επιτροπή όπου οι συσχετισμοί είναι δοτοί και προκαθορισμένοι, ζητώντας μάλιστα από τα μέλη της να μελετήσουν μια σειρά μακροσκελών εισηγήσεων, το περιεχόμενο των οποίων είναι κυρίως τεχνοοικονομικό, χωρίς καμμιά δυνατότητα διαλόγου και αρνούμενοι επίμονα, παρά την απαίτηση σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης, να τεθεί το θέμα ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, και εν γένει ο Δήμος, δυστυχώς μετατρέπονται σε χειριστές σφραγίδας και ουσιαστικά χάνουν το Δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό ρόλο τους. Για όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε η παράταξη μας καταψηφίζει το θέμα».

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής ήταν η εξής:

Στη διακήρυξη έχουν επέλθει αλλαγές που αφορούν στην οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, αλλά και στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης του Κύριου του έργου με τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιόδου Εργασιών και τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιόδου Υπηρεσιών. Για την Δημοτική Αρχή η αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου παραμένει βασική προτεραιότητα. Εκτιμώ ότι με τη νέα διακήρυξη δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια και το έργο θα μπορέσει σύντομα να περάσει στη φάση της υλοποίησης.

Οι αλλαγές σε σχέση με την αρχική διακήρυξη είναι:

Τα φωτιστικά led χωρίζονται σε αυτά που έχουν ενσωματωμένο ασύρματο ελεγκτή και σε αυτά που δεν έχουν ενσωματωμένο ασύρματο κεντρικό ελεγκτή.

Αναφέρονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προβολέων led.

Το φωτοτεχνικό μοντέλο είναι πολύ πιο αναλυτικό σε ότι αφορά τις οδούς και τους τύπους αυτών σε σχέση με την αρχική διακήρυξη.

Η περιγραφή της υφιστάμενης υποδομής είναι πιο αναλυτική.

Η εκτίμηση εξοικονόμησης ενέργειας είναι πιο αναλυτική σε σχέση με την αρχική διακήρυξη”.