Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 12:44

Ανάπτυξη Τώρα: "Η δημοτική αρχή να σταματήσει να κρατά... ομήρους τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων"

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Ανάπτυξη Τώρα": 

Η “Ανάπτυξη Τώρα” από την έναρξη της θητείας του δημοτικού συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια μέσω του επικεφαλής της Γιώργου Νίτσα έχει μετ' επιτάσεως τονίσει πως ο θεσμός του Προέδρου της τοπικής κοινότητας και των κοινοτικών συμβουλίων πρέπει να ενισχυθεί.

Η πρόταση της “Ανάπτυξης Τώρα” ήταν και είναι ξεκάθαρη. Οι πάγιες προκαταβολές να δοθούν στους Προέδρους και να κατανεμηθεί επίσης στις κοινότητες και η ΣΑΤΑ που τους αναλογεί για έργα. Ένα χρηματικό ποσό δηλαδή ικανό, όπου με τον λογικό και απαραίτητο έλεγχο από τις υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του Δήμου, θα “ζωντανέψει” τις τοπικές οικονομίες των χωριών και παράλληλα θα ικανοποιηθούν καλύτερα και οι ανάγκες τους.

Μέχρι στιγμής και παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της απόδοσης της πάγιας προκαταβολής, όπως καταγγέλθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πόσο μάλλον να διατεθεί και ΣΑΤΑ για σημαντικές παρεμβάσεις.

Η δημοτική αρχή να σταματήσει να κρατά... ομήρους τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα κοινοτικά συμβούλια. Να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να ενισχύσει τις κοινότητες του Δήμου.

Κάποιοι βλέπουμε όμως ότι βιάζονται, ζηλεύοντας τη... δόξα του νέου νόμου της Κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση που καταλύει την αυτονομία εκπροσώπησης των τοπικών κοινοτήτων και κάνει και πάλι τους Προέδρους “ουρά” των Δημάρχων.

Ας μη βιάζονται τόσο πολύ...

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα κι ενώ ισχύουν όλα όσα προαναφέραμε βλέπουμε δημόσιες ευχαριστίες μιας μειοψηφίας προέδρων προς εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, που πράττουν τα... αυτονόητα, την ώρα που η δημοτική αρχή δεν έχει καν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για όσα δικαιούνται οι τοπικές κοινότητες.

Ευχαριστούν δηλαδή για το “ένα” που τους παρέχεται, ενώ θα πρέπει να έχουν “πέντε”.

Η λογική της... ελεημοσύνης των δημοτικών αρχών προς τις τοπικές κοινότητες πρέπει να τελειώσει για το καλό του τόπου.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” δεσμεύεται πως εφόσον ο πρεβεζάνικος λαός της εμπιστευτεί τις τύχες του Δήμου, θα είναι η παράταξη εκείνη που θα στηρίξει με όλους τους τρόπους και σε οποιοδήποτε σύστημα επιλέξει η Κυβέρνηση, να στηρίξει τα χωριά του Δήμου Πρέβεζας και να έχει σχέση σεβασμού και συνεργασίας με τους Προέδρους και τα κοινοτικά συμβούλια, αποδίδοντας ταυτόχρονα τα χρήματα που δικαιούνται οι τοπικές κοινωνίες.

Μέχρι τότε όλοι κρίνονται για όσα λένε δημόσια.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” έχει ξεκάθαρη πρόταση για τη λειτουργία των χωριών:

  1. Άμεση καταβολή της πάγιας προκαταβολής στις τοπικές κοινότητες σύμφωνα και με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
  2. Μεταφορά και δέσμευση ενός πάγιου ποσοστού από τους ετήσιους πόρους του προγράμματος ΣΑΤΑ για τα χωριά του Δήμου Πρέβεζας. Συγκεκριμένα λεφτά, συγκεκριμένος κωδικός σε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα έργα με προτεραιοποίηση από τις τοπικές κοινότητες και από τις συνελεύσεις κατοίκων. Οι κοινωνίες των μικρών χωριών ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζονται και θα πρέπει να έχουν λόγο στη διαχείριση και την επίβλεψη υλοποίησης των έργων.
  3. Ήδη από την θέσπιση του Καλλικράτη το 2010, αλλά και με το νόμο Θεοδωρικάκου (επεξηγηματική εγκύκλιος ΥΠΕΣ 88/21-82-19) προβλέπεται ότι στις αρμοδιότητες των κοινοτήτων μεταξύ άλλων είναι:

 καταρτίζει σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων της κοινότητας που, κατόπιν ελέγχου από την οικεία οικονομική επιτροπή, εντάσσεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου (άρθρο 86, παρ. 2 του ν. 3852/2010)

 εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή τις δράσεις και τα έργα τοπικού χαρακτήρα που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου, ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειάς του (άρθρο 86, παρ. 4 του ν. 3852/2010.

Γιατί δεν τηρούνται αυτά στο Δήμο Πρέβεζας, όπως θα έπρεπε;

  1. Προβλέπεται επίσης στον προϋπολογισμό του Δήμου να υπάρχουν ξεχωριστές εγγραφές για κάθε κοινότητα. Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει κάτι τέτοιο.
  2. Θα πρέπει με απόφαση του δημάρχου, όπως προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο, μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής, να οριστούν υπάλληλοι του δήμου για τη γραμματειακή εξυπηρέτησή των οργάνων των κοινοτήτων, για τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου που εδρεύουν σε κοινότητες και την παροχή «διοικητικής βοήθειας» των κατοίκων ενώ διατίθενται κατάλληλοι χώροι και εξοπλισμός για τις ανάγκες των κοινοτήτων.
  3. Δημιουργία κινητής μονάδας εξυπηρέτησης του πολίτη στα χωριά του Δήμου Πρέβεζας.
  4. Τετραετές Σχέδιο Δράσης μείωσης των ενδοδημοτικών ανισοτήτων στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Πρέβεζας με την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η παράταξή μας πάντως δεν θέλει να είναι οι τοπικές κοινότητες στο περιθώριο και σε καθεστώς... ομηρίας από την εκάστοτε δημοτική αρχή, αλλά να είναι μαχητικές και μέρος της προσπάθειας ολιστικής ανάπτυξης του Δήμου Πρέβεζας.

Και αυτό θα πράξουμε όποτε χρειαστεί!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ