Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 13:28

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας για τον Μίκη Θεοδωράκη - Θα αποδοθεί το όνομά του σε δρόμο ή πλατεία ή Δημοτικό κτήριο

Να αποδοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη σε έναν δρόμο ή πλατεία ή Δημοτικό κτήριο του δήμου Πρέβεζας και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο μια μεγάλη εκδήλωση προς τιμή του μεγάλου συνθέτη, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ψηφίζοντας ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

IMG 3657

Η αντιδήμαρχος πολιτισμού κα Αθηνά Κωνσταντάκη διάβασε απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης στις 15 Νοεμβρίου 1985, όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Πρέβεζας και τόνισε μεταξύ άλλων: “Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι και αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, δηλαδή κάποιου δρόμου ή κάποιας πλατείας το όνομα να αποδοθεί προς τιμή του μεγάλου συνθέτη κατόπιν σχετικής εισήγησης και από την επιτροπή ποιότητας ζωής. Ήδη από το δήμο το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου ενώ είχαν ακυρωθεί οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, εμείς ως δήμος το παλέψαμε και τελικά καταφέραμε να γίνει η συναυλία κλασικής μουσικής στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, η οποία αφιερώθηκε και στη μνήμη του Θεοδωράκη και μάλιστα και οι καλλιτέχνες έστω και τελευταία στιγμή έπαιξαν και κάτι προς τιμή του συνθέτη. Ως δήμος νομίζω ότι όλοι μαζί ομόφωνα πρέπει να ψηφίσουμε το ψήφισμα που έχει κατατεθεί”.

IMG 3663

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο κ. Κώστας Κύρλας υπογράμμισε πως ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, που σε όλη τη διαδρομή αλλά και στο τέλος η επιθυμία του ήταν να ενώσει τον ελληνικό λαό και να άρει κάθε διχασμό.

“Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν ταυτόχρονα και διεθνιστής, δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος πάλευε για αυτό που λέμε εμείς, για την επαναστατική ενοποίηση της ανθρωπότητας. Ο τρόπος με τον οποίο πάλευε να ενώσει τους ανθρώπους ήταν προσπαθώντας να άρει αυτά που τους χωρίζουν. Και τι τους χωρίζει κυρίως σήμερα; Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο” τόνισε ο κ. Κύρλας και στη συνέχεια κατέθεσε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης το οποίο αναφέρει:

Σήμερα κάθε λαϊκός άνθρωπος, όλος ο λαός μας θρηνεί τον Μίκη Θεοδωράκη, αυτή την παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητα που μετέτρεψε σε μελωδίες «τα όνειρα όλων των πεινασμένων και των αδικημένων».

Αυτός ο πρωτοπόρος άνδρας στους κοινωνικούς αγώνες και την τέχνη, αυτή η προσωπικότητα που κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ού αιώνα στη χώρα μας, πέρασε στην αιωνιότητα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, αποτελώντας σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού, με παγκόσμια μάλιστα επιρροή. Μελοποίησε σπουδαίους Έλληνες ποιητές, παντρεύοντας τη συμφωνική με την ελληνική παραδοσιακή και δημοτική μουσική, εκφράζοντας με νότες τις αγωνίες, τους πόθους, τους αγώνες και τα πάθη του ελληνικού λαού.

Όπως έλεγε ο ίδιος: "Ο λαός δεν μπορούσε ούτε να πλησιάσει τη μεγάλη ποίηση, γιατί δεν είχε στη διάθεσή του τα κλειδιά να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες. Κάνοντας τραγούδι και βάζοντας στα χείλη του τη μεγάλη ποίηση, είναι σαν να του πρόσφερα αυτό το σπάνιο κλειδί να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες".

Μελοποίησε Σολωμό, Βαλαωρίτη, Πολέμη, Δροσίνη, Παλαμά, Χατζόπουλο, Μαλακάση, Γρυπάρη και μετέπειτα Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσο, με τον οποίο τον συνέδεε μια βαθιά σχέση, που άφησε πίσω αξεπέραστους καρπούς δημιουργίας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του δράσης είχε αναπτύξει δεσμούς με τον κόσμο της Πρέβεζας. Είχε επισκεφτεί την πόλη μας τουλάχιστον τέσσερις φορές, πραγματοποιώντας σπουδαίες συναυλίες και είχε κηρυχθεί επίτιμος Δημότης Πρέβεζας.

Το γεγονός αυτό μας βάζει ως Δημοτικό Συμβούλιο το καθήκον να τιμήσουμε ξεχωριστά αυτόν τον μεγάλο δημιουργό.

Σεβόμενοι τις θέσεις που εκφράζει και μέσα από την πολιτική του διαθήκη, για ενότητα του ελληνικού λαού ζητάμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ορίσει έκτακτη ειδική συνεδρίαση στην οποία να συναποφασίσουμε

  • Το παρόν ψήφισμα προς τιμήν αυτής της μεγάλης προσωπικότητας
  • Μια σειρά εκδηλώσεων στην Πρέβεζα, στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη
  • Να δοθεί το όνομά του σε έναν δρόμο ή πλατεία ή Δημοτικό κτήριο”

“Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε να ονομαστεί αυτό εδώ το κτίριο που είναι αίθουσα πολιτισμού σε Μίκης Θεοδωράκης και τη μέρα που θα γίνει αυτό να καλέσουμε και την ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης να γίνει μια μουσική εκδήλωση” κατέληξε ο κ. Κύρλας, ενώ στη συνέχεια ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστος Μπαΐλης επισήμανε πως η έκδοση του ψηφίσματος είναι μια πράξη που τιμά αυτόν το μεγάλο άνθρωπο και επίτιμο δημότη του δήμου Πρέβεζας.

IMG 3664

“Τιμάμε τον μουσικό που όπως έλεγε και ο Γιάννης Ρίτσος έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και στο ψωμί του. Έχει ένα τεράστιο έργο που μας αφήνει σήμερα παρακαταθήκη και σε αυτό το έργο συνυπάρχουν όλα τα είδη μουσικής. Στο ερώτημα που του έκαναν συχνά για ποιον δημιουργεί, έλεγε για το λαό. Ο Μίκης Θεοδωράκης με το πλούσιο έργο του επέδρασε και στο ηθικό και στο πολιτικό φρόνημα των Ελλήνων. Ο Θεοδωράκης υπήρξε σύμβολο, παράδειγμα θάρρους και τόλμης. Στη διατράνωση των πιστεύω του αψήφισε διώξεις, συλλήψεις, εξορίες και φυλακές. Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα εδώ με τη μουσική του και με τα τραγούδια του, αλλά ιδιαίτερα με τους αγώνες του για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Φυσικά συμφωνούμε με το ψήφισμα και να δοθεί το όνομά του σε κάποιο δημοτικό ακίνητο” τόνισε ο κ. Μπαΐλης, ενώ ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” κ. Γιώργος Νίτσας συμφώνησε με το συγκεκριμένο ψήφισμα και πρότεινε να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα διοργανώνει σε μόνιμη βάση κάθε χρόνο μια μεγάλη εκδήλωση ή ένα φεστιβάλ προς τιμή του μεγάλου συνθέτη.

IMG 3603

“Πιστεύουμε ότι πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή από το δημοτικό συμβούλιο για να πραγματοποιηθεί ένας εορτασμός για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ένα φεστιβάλ. Μην ξεχνάμε ότι είναι επίτιμος δημότης Πρέβεζας. Μπορεί ο εορτασμός μάλιστα να ενταχθεί και σε ετήσια βάση. Συμφώνησε να δοθεί το όνομά του σε κάποιο χώρο πολιτισμού ή στο Μουσικό Σχολείο, αν ποτέ κατασκευαστεί ... Θεωρώ ότι πρέπει να τιμήσουμε ξεχωριστά αυτή την προσωπικότητα που έχει αφήσει ένα τεράστιο έργο για τη χώρα μας” κατέληξε ο κ. Νίτσας, ενώ ο κ. Πάνος Λελοβίτης από τη Στροφή στο Μέλλον τόνισε πως δεν υπάρχει αντίρρηση στο ψήφισμα και τις προτάσεις που ακούστηκαν.

IMG 3560

Ο κ. Λελοβίτης σημείωσε: “προφανώς δεν μπορεί κανείς να έχει ουσιαστικές διαφωνίες στις προτάσεις που ακούστηκαν, είναι γόνιμες και δημιουργικές. Εγώ θα βάλω μια άλλη παράμετρο, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μια διαχρονική εικόνα της Ελλάδας στον 20ο αιώνα. Έχει άμεση σχέση και με τον πολιτισμό βεβαίως και με την πολιτική ζωή του τόπου, συμβολίζει πράγματα. Ήταν αυτός που ενσάρκωσε αν θέλετε την πολιτική αναγέννηση της Ελλάδας μετά το '60, ήταν αυτός που αν θέλετε ενσάρκωσε και την πολιτιστική επανάσταση που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε εκείνα τα χρόνια. Να θυμηθούμε ότι οι άνθρωποι τότε κατέβαιναν σε πορείες τραγουδώντας στίχους του Σεφέρη και του Ελύτη. Άρα λοιπόν αν θέλουμε να τον τιμήσουμε κατά τη γνώμη μου ουσιαστικά, μαζί με όλα τα υπόλοιπα πρέπει να έχουμε και μια σειρά επιλογών σε πολιτικό επίπεδο, σε δημοτικό επίπεδο και σε πολιτιστικό επίπεδο που να είναι συμβατά με την τεράστια προσφορά του. Σε όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν προφανώς δεν υπάρχει καμία αντίρρηση”.

IMG 3573

Τέλος και ο επικεφαλής της “Ανυπότακτης Κίνησης” κ. Ταξιάρχης Κωστόγιαννης εξέφρασε τη συμφωνία του με το ψήφισμα λέγοντας: “συμφωνούμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν όλες αυτές οι εκδηλώσεις κι εμείς συμφωνούμε επίσης ότι το συγκεκριμένο πολιτιστικό κέντρο θα μπορούσε να μετονομαστεί σε Μίκης Θεοδωράκης. Νομίζουμε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης όντως ενσάρκωσε τους αγώνες του λαού μας, είχε εξορίες, είχε διώξεις, ωστόσο βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε σοβαρές διαφωνίες που είχαμε με επιλογές του όπως Καραμανλής ή τανκς, όπως με το γεγονός ότι υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο αυτό το οποίο μένει είναι το έργο του, το μουσικό του έργο παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι ο Μίκης Θεοδωράκης του Επιταφίου, είναι ο Μίκης Θεοδωράκης του Ρίτσου, του Ελύτη και πρέπει να προχωρήσουμε και σε αυτές τις εκδηλώσεις που είπαμε”.