Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 11:18

Έμειναν βρέφη εκτός βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Πρέβεζας – Υποβάθμιση ή αναβάθμιση προβλέπεται στον Ο.Ε.Υ.;

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας την Τετάρτη σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Πρέβεζας και τη λειτουργία τους.

Αποδείχθηκε από τη συζήτηση, βάσει όσων είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός, ότι ένας μικρός αριθμός από βρέφη (τα υπολογίζει σε 4-5) έμεινε εκτός δημοτικών σταθμών. Όπως ανέφερε ο κ. Αργυρός ελπίζει να απορροφηθούν στον δημοτικό βρεφικό σταθμό του Νεοχωρίου, όποτε αδειοδοτηθεί πλήρως και είναι σε διαδικασία να λειτουργήσει.

IMG 3624

Κάτι τέτοιο ωστόσο παρατηρείται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια (να μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών).

Αξίζει να σημειωθεί πως το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών προσφέρει ένα εξαιρετικό έργο σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα, να διαχειρίζονται βρέφη και νήπια που για πρώτη φορά αποχωρίζονται τους γονείς τους. Έχουν επιδείξει διαχρονικά εξαιρετικά δείγματα γραφής, την ώρα που το εργασιακό καθεστώς των συμβασιούχων είναι απαράδεκτο.

Αποτελούν “κόσμημα” για το Δήμο με την υπηρεσία που προσφέρουν και θα πρέπει να έχουν και την ανάλογη αντιμετώπιση από την Πολιτεία.

IMG 3603

Το θέμα έθεσε η “Ανάπτυξη Τώρα” με τον επικεφαλής της γιώργο Νίτσα να αναφέρει: “Οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί ενώ θα έπρεπε να λειτουργήσουν και να δεχθούν τα παιδιά από 1η Σεπτεμβρίου, εν τούτοις δέχθηκαν παιδιά στις 6 του μηνός. Για ποιο λόγο έγινε αυτό; Γιατί δεν ήταν όλα έτοιμα όπως σε άλλους Δήμους;

Επίσης έχει καταγγελθεί από πολιτικά κόμματα ότι πανελλαδικά έχουν μείνει παιδιά εκτός του συστήματος απόκτησης voucher και έχουν μείνει και παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Έχει συμβεί κάτι τέτοιο και στο Δήμο Πρέβεζας. Έχουν μείνει παιδιά εκτός σταθμών;

Θα ήθελα επίσης να σας επισημάνω πως δεν είχατε ξεκάθαρη στρατηγική για τη διαχείριση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών την ώρα που οι ιδιωτικοί σταθμοί -και καλά κάνουν οι άνθρωποι- ξεφυτρώνουν συνεχώς. Και είχατε δύο χρόνια μπροστά σας...”.

IMG 3699

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Λαϊκή Συσπείρωση με τον επικεφαλής Σταύρο Αμάραντο να παραπέμπει στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Λ.Σ. σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Οι απαντήσεις του Δημάρχου για ακόμη μια φορά ήταν “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...”.

Για την καθυστέρηση έναρξης του έφταιξε ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, την ώρα που μίλησε και πάλι με ΘΑ...

Στο ΘΑ είναι μέχρι στιγμής η εύρεση νέου κτιρίου για βρεφικό σταθμό στα Λευκαδίτικα, την ώρα που ο Δήμαρχος αποφάσισε να κλείσει τον 4ο παιδικό σταθμό στην Επτανήσου.

Στο ΘΑ είναι μέχρι στιγμής η λειτουργία του σταθμού στη Μαργαρώνα, ενώ είχε δεσμευτεί ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.

Στο ΘΑ είναι μέχρι στιγμής η όποια ελπίδα από τη νυν δημοτική αρχή να ενταχθεί με κάποιο τρόπο στο δικαίωμα voucher ο παιδικός σταθμός του Ωρωπού (είναι εκτός εδώ και χρόνια).

Στο ΘΑ ήταν η δέσμευσή του ότι θα λειτουργούσε από την 1η Σεπτεμβρίου ο σταθμός του Νεοχωρίου, με αποτέλεσμα οι γονείς που μένουν σε εκείνες τις περιοχές να απευθυνθούν αλλού.

Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα που δεν απαντήθηκε. Οι εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς που δεν λειτούργησαν έχουν τοποθετηθεί αλλού ή ακόμη;

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της δημοτικής αρχής για κάποια τεχνικής φύσεως προβλήματα στον δεύτερο όροφο του κτιρίου του 2ου σταθμού ολοκληρωμένης φροντίδας. Το πρόβλημα είναι εν γνώσει του κου Αργυρού, ο οποίος επισκέφθηκε το κτίριο και είναι δεδομένο πως απαιτούνται χρήματα για επισκευές. Θυμίζουμε πως πρόκειται για καινούριο κτίριο.

 

Ο Ο.Ε.Υ.

 

Η δημοτική αρχή με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας έχει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβαθμίσει την υπηρεσία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στη σύσταση Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και όχι απλώς να έχει ένα Τμήμα.

Θεωρητικά οι θέσεις βρεφονηπιοκόμων και βοηθών βρεφονηπιοκόμων είναι περισσότερες στον νέο οργανισμό και αυτό είναι θετικό.

Μία ολοκληρωμένη όμως υπηρεσία απαιτεί και άλλες ειδικότητες και κυρίως μία οργανωμένη επιτελική δομή με γραφεία, σχεδιασμό και εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και κυρίως ο Ο.Ε.Υ. δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως “εργαλείο” για να προμοταριστούν κάποιοι εργαζόμενοι έναντι κάποιων άλλων... Αυτό ωστόσο είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.