Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 14:16

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους του Ωρωπού για την απομάκρυνση του καρκινογόνου αμιάντου

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι του Ωρωπού ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του καρκινογόνου αμιάντου από τις στέγες των σπιτιών του χωριού.

M79A7062

Το πρόβλημα δυστυχώς είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια και παρά τις προσπάθειες των κατοίκων και φορέων της περιοχής να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν για ένα ζήτημα που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί μια οριστική λύση.

M79A7049

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση στην πλατεία του Ωρωπού μετά από πρωτοβουλία της “Επιτροπής Ελέγχου των διαδικασιών απομάκρυνσης του καρκινογόνου αμίαντου”, όπου παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, προκειμένου να ενημερώσει για τις ενέργειες που έχουν γίνει, ενώ το παρών έδωσαν και ο αντιδήμαρχος Λούρου Νίκος Παγγές, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” Παναγιώτης Λελοβίτης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Κακιούζης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γεωργάκος η δημοτική αρχή προχώρησε τις διαδικασίες τους τελευταίους μήνες και έγινε επακριβής καταγραφή των σπιτιών που έχουν στέγες από αμίαντο, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή στο χωριό υπάρχουν περίπου 5000 τ.μ. του καρκινογόνου αμιάντου (93 σπίτια, αποθήκες και στάβλοι), ενώ το συνολικό έργο που απαιτείται και περιλαμβάνει όχι μόνο τις εργασίες αποξήλωσης του αμιάντου αλλά και την ανακατασκευή των στεγών θα έχει κόστος περίπου 1.600.000 ευρώ.

M79A7046

“Είναι ένα στοίχημα που είχα βάλει και με τον εαυτό μου αλλά και όλοι μας ως νέα δημοτική αρχή να κάνουμε κάποια πράγματα στον Ωρωπό για να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια. Το κεφάλαιο του ελενίτ είναι κάτι που το τρέχουμε από τον Ιανουάριο του 2020 για να βρούμε την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Βέβαια στην πορεία αλλάζουν κάποια πράγματα, όπως μια νέα περίπτωση νομοθετήματος που έγινε σχετικά με το Μάτι και τον αμίαντο που υπήρχε εκεί. Αλλά αυτό έχει να κάνει με μια γνωμοδότηση η οποία θα τη δούμε και θα διευκρινίσουμε τις επόμενες ημέρες και στη συνάντηση που θα έχουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Πράσινο Ταμείο και θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Αυτό που μου ζήτησαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν να δούμε αναλυτικά και βάσει κτηματολογίου και με τις ιδιοκτησίες έναν προς έναν ποια από τα σπίτια και ποιοι ιδιοκτήτες έχουν απομείνει στον Ωρωπό που έχουν στέγες. Με τη βοήθεια εδώ και του Προέδρου και της Επιτροπής και του Μπάμπη του Κακιούζη καταγράφηκαν ένα προς ένα, και κάναμε ένα σύνολο όπου φτάνουμε στα 93 σπίτια και κάποια επιπλέον τετραγωνικά όπου είχαμε κάποιους αγνώστους ιδιοκτήτες” τόνισε ο κ. Γεωργάκος, ο οποίος αναγνώρισε τις προσπάθειες του παρελθόντος ενώ αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της απομάκρυνσης του αμιάντου από τις κατοικίες ιδιωτών.

M79A7056

Ο δήμαρχος κλείνοντας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει εξέλιξη μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ωστόσο ζήτησε μια μικρή υπομονή από τους κατοίκους μέχρι να γίνουν οι συναντήσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης και να διευκρινιστεί το νέο νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά τη φωτιά στο Μάτι και την απομάκρυνση αμιάντου από εκεί.

M79A7058

Από την πλευρά της Επιτροπής η κα Ελένη Φλουρή σημείωσε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκφράζοντας την αγωνία και την αγανάκτηση των κατοίκων, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές, όπως του πρώην δημοτικού συμβούλου κ. Βαγγέλη Τσοβίλη, ο οποίος επέρριψε σοβαρές ευθύνες στον Περιφερειάρχη Ηπείρου ο οποίος -όπως είπε- διαχρονικά έχει αδιαφορήσει για ένα ζήτημα που αφορά τη Δημόσια Υγεία.

Να θυμίσουμε πως για την απομάκρυνση του αμιάντου υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας από το 2018, το οποίο είχε εκδώσει ψήφισμα για το θέμα (δείτε εδώ).