Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 11:06

Επιστολή του ΠΣ Πρέβεζα προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων για το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου και την επαναφορά , έστω και στο ελάχιστο, της αξιοπρέπειας στον ιερό και ιστορικό χώρο του Κάστρου – Μνημείου ζητά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα με επιστολή του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και την προϊσταμένη κα Ανθή Αγγέλη.

Η επιστολή αναφέρει:

Κυρία Αγγέλη,

το κάστρο του Αγίου Ανδρέα ( π. στρατόπεδο « Αδάμ Δούκα » ) είναι κηρυγμένο δύο φορές (1965 και 1980 ) ιστορικό διατηρητέο μνημείο και η υπηρεσία σας έχει την αποκλειστική ευθύνη του ως ΜΝΗΜΕΙΟΥ.

Μετά την αποχώρηση του στρατού από αυτό το 2005, το Κάστρο – Μνημείο λεηλατήθηκε και εξαθλιώθηκε στον υπέρτατο βαθμό λόγω της αδιαφορίας των Υπουργείων Άμυνας και Πολιτισμού , της Εφορείας Αρχαιοτήτων , των τοπικών αρχόντων και των ελεγκτικών υπηρεσιών , στοιχειωδώς να το προστατεύσουν .

Από το 2015 το Κάστρο – Μνημείο παραχωρήθηκε στην Π.Ε. Πρέβεζας που ΘΑ δημιουργήσει κάποτε σε αυτό το Διοικητήριο της πόλης .

Τελευταία πράξη εξευτελισμού η μετατροπή του πριν ένα χρόνο σε χώρο συγκέντρωσης κάθε είδους απορριμμάτων από τη Δημοτική Αρχή ( φωτο ).

Το ίδιο χρονικό διάστημα , πάλι η Δημοτική Αρχή, εγκατέστησε αυθαίρετα στο Μνημείο μια οικογένεια Ρομα !!! 

Ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε την ενέργεια ΠΑΡΑΝΟΜΗ – και είναι - αλλά έδωσε τη συγκατάθεσή του για λίγες ημέρες .... παρανομίας ( ξεπέρασαν τις 300), έως ότου βρεθεί νόμιμος χώρος για τους ...προσωρινούς κατοίκους.

Τις τελευταίες αυτές πράξεις διασυρμού του Κάστρου – Μνημείου σας τις κάναμε γνωστές, αφού σας κοινοποιήσαμε όλα τα σχετικά έγγραφα του Συλλόγου μας, πλην όμως μέχρι και σήμερα ουδεμία απολύτως αντίδραση- ενέργεια είδαμε από την πλευρά της υπηρεσίας σας η οποία να κατατείνει στην προστασία του Μνημείου, όπως άλλωστε ρητά επιτάσσει ο νόμος και το υπηρεσιακό καθήκον.

Κυρία προϊσταμένη , έχουμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση, και μάλλον δεν έγινε κατανοητό ,– θα γίνει όμως στη πράξη – ότι, κανένα από τα θέματα που είναι ΝΤΡΟΠΗ για την πόλη δεν θα το αφήσουμε στη λήθη, αλλά και ούτε θα ανεχθούμε φρούδες υποσχέσεις και κατασκευασμένες δικαιολογίες από όπου και αν προέρχονται. Δεν είναι δυνατόν να αφεθεί στην τύχη του το ιστορικό αυτό Μνημείο.

Ως Σύλλογος σκοπεύουμε να αποστείλουμε τον φάκελο του Μνημείου « Κάστρο του Αγίου Ανδρέα » με έγγραφα , φωτογραφίες, video κ.λπ. σε κάθε αρμόδια υπερκείμενη υπηρεσιακή αρχή.

Πριν από αυτό όμως θεωρούμε σκόπιμο να ζητήσουμε από εσάς εντός των πλαισίων των υπηρεσιακών σας καθηκόντων να απαιτήσετε από τη Δημοτική Αρχή και την Περιφερειακή Ενότητα ( θεματοφύλακες της νομιμότητας και της ιστορίας υποτίθεται ) την πλήρη εφαρμογή του νόμου και την επαναφορά , έστω και στο ελάχιστο, της αξιοπρέπειας στον ιερό και ιστορικό χώρο του Κάστρου – Μνημείου που φέρει και το όνομα Αγίου , που ούτε αυτό, ούτε ο συλημένος ναός του στάθηκαν ικανά να διεγείρουν τον σεβασμό κανενός .

Σημείωση: μία αιφνιδιαστική και διακριτική επίσκεψη – περιήγηση στο Μνημείο και μια συνάντηση – συζήτηση με τους περιοίκους του Κάστρου θα ήταν το έναυσμα και η ιδανική αφετηρία για τις άμεσες ενέργειές σας .

  

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  

Κων/νος Λογοθέτης         Ελένη Μίχα