Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 10:08

Ανακοίνωση των αντιπροσώπων της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) για τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν οι αντιπρόσωποι της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) για τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας:

“Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

Εμείς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ σας καλούμε σε κοινή δράση και αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος- “έκτρωμα” του Χατζηδάκη. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα.

 

Δε δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ξεκούραση.Να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400€ και 500€, με απλήρωτες υπερωρίες.Το εισόδημά μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο αφού τα ενοίκια,το νερό,το τηλέφωνο και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης είναι πανάκριβα.

Να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.

 

Δεν πάει άλλο!

 

Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.Επιβάλλει την κατάργηση του 8ωρου,τις απλήρωτες υπερωρίες,τις ατομικές συμβάσεις και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου.Απελευθερώνει τις απολύσεις.Μετατρέπει τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου – αυτοαπασχόλησης (όπως επιχειρήθηκε να συμβεί με τους διανομείς της E- FOOD) καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.Μονιμοποιεί την τηλεργασία και δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη, με ατομική σύμβαση, να βγάζει για πάνω από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει χωρίς μισθό και ασφάλιση

 

Η κατάργηση του Ν. 1264/82, δηλαδή του πλαισίου της δράσης των συνδικάτων εδώ και 40 χρόνια, είναι ωμή παρέμβαση κράτους κι εργοδοτών στο δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, που δεν θα περάσει! Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο.

Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων,την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος.Δε θα παραδώσουμε τα Μητρώα Μελών των Σωματείων μας σε κράτος-εργοδοσία.Δε θα ζήσουμε ως σύγχρονοι σκλάβοι χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα. Η ταξική πάλη δεν καταργείται με νόμο! Ο νόμος θα έχει σαν αποτέλεσμα τα δικαστήρια να γεμίσουν από αγωνιστές εργαζόμενους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών σε όλη την χώρα έχουμε πάρει ήδη θέση μάχης.

 

Οι αντεργατικές διατάξεις λειτουργούν μαζί με άλλους αντιλαϊκούς νόμους όπως το νόμο Βρούτση- Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και επιβάλει τον κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση

διατηρώντας τον από το 2012 σε άθλια επίπεδα, υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ οι οποίες γίνονται υποχρεωτικές μόνο με απόφαση υπουργού, έχει παγώσει τις τριετίες, έχει καταργήσει την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης.

 

Παράλληλα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους αφού εξασφαλίζουν νέες τεράστιες χρηματοδοτήσεις από το “Ταμείο Ανάκαμψης”, νέες απαλλαγές από εισφορές και φόρους, νέα προνόμια και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, στην ενέργεια αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

 

Oι μάχες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με μπροστάρηδες τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία στις 10 του Ιούνη,η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της Υγείας των εργαζομένων,ενάντια στην ελαστική εργασία σε ΦΟΠΕΝ,super market,Jumbo,εμπορικά καταστήματα,εργοτάξια,υπηρεσία Αρχαιολογίας και οικοδομές,οι παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (JUMBO-super market),οι παρεμβάσεις μας σε χώρους δουλειάς ενάντια σε απολύσεις συναδέλφων (Άκτιο Μαρίνα-Μαρίνα Πρέβεζας,ΦΟΠΕΝ),οι παρεμβάσεις μας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία (βενζινάδικο shell),την καταστρατήγηση του ωραρίου και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας (ΦΟΠΕΝ) κ.α., αλλά και η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚ Πρέβεζας (παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) ήταν για μια ακόμη φορά απούσα από τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων.Πέρα από την πλήρη αφωνία που επέβαλλε στα σωματεία που ελέγχει κατά τη διάρκεια της πανδημίας με πρόσχημα τον κορονοιό,υιοθέτησε πλήρως τη λογική κυβέρνησης - ξεπουλημένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ του να λογαριαστούμε μετά την πανδημία.Είχε καθαρά απεργοσπαστικό ρόλο και προσπάθησε να βάλει εμπόδια στους αγώνες των εργαζομένων (πχ Απεργία περασμένου Νοέμβρη για την ουσιαστική ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος Υγείας,για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς κτλ).Δε στήριξε κανένα από τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες γιατρών και υγειονομικών.Όπου έλαβε απόφαση για Απεργία (Ιούνιος),το έκανε κάτω από την γενική κατακραυγή και με τη μεταφορά των ημερομηνιών προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους.Δεν έλαβε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και έχει μετατρέψει το ΕΚ σε μνημείο εργατοπατερισμού και παραμάγαζο σεμιναριών και προγραμμάτων απασχόλησης μέσω του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ νοθεύοντας τη βούληση των εργαζομένων.

 

Ήρθε η ώρα να τους βάλουμε στην άκρη,αλλάζοντας τους αρνητικούς συσχετισμούς.Καλούμε τους αντιπροσώπους του ΕΚ στις επερχόμενες αρχαιρεσίες για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου την Κυριακή 10 Οκτώβρη,ώρες 10.00-20.00 να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ,να φτιάξουμε μαζί ένα ΕΚ πραγματικό στήριγμα και αποκούμπι για τους εργαζόμενους”.