Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 04:39

Πόσοι θάνατοι ακόμη;;;

Διαστάσεις προσλαμβάνει η δράση ασυνείδητων, οι οποίοι ρίχνουν δολώματα με δηλητήριο για να σκοτώσουν σκύλους όπως φαίνεται όχι μόνο στην Πρέβεζα αλλά στην ευρύτερη περιοχή.

Τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε στην Ανθούσα όπου ένας σκύλος έχασε τη ζωή του από φόλα, ενώ καταγγελίες υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες και στο Φιλοζωικό Σωματείο Πρέβεζας «Παρέμβαση για τα ζώα» για τοποθέτηση δηλητηριασμένων τροφών τόσο την Κυανή Ακτή όσο και στο Μονολίθι της Πρέβεζας!

Το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επιβάλλεται όσοι έχουν κατοικίδια ζώα να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί διότι οι δράστες πλέον δεν έχουν βάλει στο μάτι μόνο τα αδέσποτα και ανυπεράσπιστα ζώα.

Αν το κατοικίδιο σας ή κάποιο αδέσποτο φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι: Έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.

Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα) προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο.

Όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί αν περάσουν 4 ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα. Μόλις το ζώο κάνει εμετό, αμέσως πρέπει να γίνει μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm στο κιλό ζώου), την οποία κάθε φιλόζωος ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να έχει προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση της φόλας.

Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του.

Αφού κάνετε ότι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, κάντε άμεση καταγγελία μαζί με κάποιον άλλο μάρτυρα, στην αστυνομία και να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός.