Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 14:13

Αλμπάνης: “Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοικονομικής και το τμήμα της Γεωπονίας παραμένουν ως έχουν και σ’ αυτά θα επιμείνουμε” -"Δεν θα συμμετάσχουμε σε συζητήσεις για επιπλέον συρρίκνωση Τμημάτων"

“Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοικονομικής και το τμήμα της Γεωπονίας παραμένουν ως έχουν και σ’ αυτά θα επιμείνουμε” τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, συνιστώντας ψυχραιμία, αφού όπως είπε το θέμα θα έρθει πρώτα προς συζήτηση στην Κοσμητεία και στη συνέχεια στη Σύγκλητο, όπου θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.

Ο πρύτανης επανέλαβε ότι το Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχει έδρα στην Πρέβεζα είναι στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου και υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, ωστόσο επισήμανε πως επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχε εκφράσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Φλεβάρη για την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Ο κ. Αλμπάνης σημείωσε πως το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει στην περαιτέρω συρρίκνωση των Τμημάτων σε όλη τη χώρα και ξεκαθάρισε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία και θεωρεί ότι κανένα τμήμα του δεν θα καταργηθεί ούτε θα συνενωθεί.

“Επειδή το Υπουργείο θα ανοίξει μια συζήτηση στο τέλος του Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου σχετικά με την αναδιάρθρωση σχολών, συνένωση ή καταργήσεις τμημάτων, το Πανεπιστήμιο δεν συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Θεωρεί ότι κανένα τμήμα του δεν καταργείται, κανένα τμήμα του δε συνενώνεται, τα τμήματα τα οποία έχει ιδρυμένα παραμένουν ως έχουν. Αυτό είναι και δική μου άποψη αλλά και του Πανεπιστημίου. Θεωρώ λοιπόν ότι και το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοικονομικής και το τμήμα της Γεωπονίας παραμένουν ως έχουν και σ’ αυτά θα επιμείνουμε".

Αναφερόμενος στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος ο κ. Αλμπάνης τόνισε: “Υπάχει μια απόφαση στο Τμήμα, η οποία θα εξηγηθεί. Επισημαίνονται 3 λύσεις από το ίδιο το Τμήμα. Η μία λύση είναι να υπάρξει δεύτερο Τμήμα. Οι συνθήκες δεν ευνοούν την ίδρυση νέων Τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, ευνοούν το αντίθετο από πλευράς της κυβέρνησης και Υπουργείου. Γίνονται συζητήσεις για επιπλέον συρρίκνωση Τμημάτων. Η δεύτερη λύση που βλέπει το Τμήμα είναι να αλλάξει το αντικείμενο, δεν συμφωνώ εγώ αλλά είναι θέμα ακαδημαϊκό στη Σύγκλητο, να αλλάξει το αντικείμενο και να γίνει πιο ελκυστικό διότι φαίνεται ότι το αντικείμενο αυτό έχει μεγάλη ελκυστικότητα σε όλες τις μεγάλες πόλεις αν εξαιρέσει κανείς την Κοζάνη και την Καβάλα. Δυστυχώς το Τμήμα στην Πρέβεζα βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση μαζί με το Τμήμα της Κοζάνης, ενώ αντίστοιχα λειτουργεί καταπληκτικά στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στη Λάρισσα. Και η τρίτη λύση είναι αυτό το οποίο ουσιαστικά φαντάζομαι ότι για αυτό υπάρχει ανησυχία στην Πρέβεζα, η μετακίνηση του Τμήματος στα Ιωάννινα. Εγώ θα συνιστούσα καταρχήν ψυχραιμία, το θέμα θα συζητηθεί καταρχήν στην Κοσμητεία της Σχολής και μετά από αυτό όταν γίνουν οι ανάλογες συζητήσεις στην Κοσμητεία, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δούμε αρκετά σοβαρά και στη Σύγκλητο. Θα έλεγα σε αυτή τη φάση ότι δεν βιαζόμαστε, θέλει αρκετή ψυχραιμία αλλά να δούμε και τι δυνατότητες έχουμε να διορθώσουμε πράγματα στην κατεύθυνση αυτή.
Φοβάμαι ότι αν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων και η επιλεξιμότητα επαναληφθεί δεύτερη χρονιά, η ΕΘΑΑΕ, η οποία είναι το όργανο που εισηγείται στο Υπουργείο, θα εισηγηθεί την κατάργηση ή τη συνένωση του Τμήματος με κάποιο άλλο. Και αυτό δεν το θέλουμε και για αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε τουλάχιστον στο Πανεπιστήμιο”.

IMG 9517

Στο τέλος της πολύωρης συνεδρίασης ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τοποθετήθηκε ξανά θέλοντας να εξηγήσει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν:

“Παρακολούθησα όλη τη συζήτηση και θα ήθελα αν μου επιτρέπεται να επικαλεστώ από όλους ψυχραιμία και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε αρκετά σοβαρά. Θα πρέπει να εξηγήσω λίγο ποιες είναι οι ακαδημαϊκές διαδικασίες. Το Πανεπιστήμιο έχει αυτοδιοίκητο, στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου οι αποφάσεις του Πανεπιστημίου εκφράζονται από το ανώτατο συλλογικό όργανο που είναι η Σύγκλητος. Η Σύγκλητος δεν είναι ούτε ο Πρύτανης, ούτε οι Αντιπρυτάνεις, είναι όλοι οι Πρόεδροι και οι Κοσμήτορες. Άρα ένα μεγάλο σώμα, ίσως πιο μεγάλο και από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου σας. Θέλω να πω λοιπόν ότι και εκεί υπάρχουν απόψεις. Από όλα αυτά που άκουσα και καταλαβαίνω ότι όλοι έχετε αντιληφθεί πέρα από παρατάξεις, ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δημιουργεί ένα πρόβλημα. Δεν θα αναφερθώ στο πρόβλημα που δημιούργησε σε περιφερειακά πανεπιστήμια και με στελέχωση και με υποδομές, διότι και το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ή και όλα τα Τμήματα τα οποία μείνανε, ίσως ορισμένα Πανεπιστήμια κάνανε αστοχία να δηλώσουν υψηλούς συντελεστές θεωρώντας ότι θα πάρουν τους καλύτερους φοιτητές και μείνανε από φοιτητές αλλά δεν μπορεί απόφοιτοι του ελληνικού λυκείου οι οποίοι έχουν περάσει όλα τα μαθήματα και έχουν πάρει και απολυτήριο να μην μπορούν να περάσουν σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα. Ούτε μπορώ να κατανοήσω ότι ποια είναι η διαφορά του 8,5 με το 7,5 και το 6,5, δεν μιλάμε για το 1 και το 2, ώστε περιφερειακά τμήματα που έχουν και τους καθηγητές να μείνουν από φοιτητές.

Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι και όλη η ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει η πρόθεση να πάμε σε περαιτέρω συρρίκνωση. Σας το είπα και πριν ότι τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου η Σύνοδος Πρυτάνεων θα συζητήσει με το Υπουργείο την πρόταση η οποία θα έρθει από την ΕΘΑΑΕ, είναι ένα όργανο που αξιολογεί τα Πανεπιστήμια, αξιολογεί τα Τμήματα και ένα από τα στοιχεία που αξιολογεί τα Τμήματα είναι και ο αριθμός των φοιτητών. Λοιπόν, επειδή γίνονται παράλληλες συζητήσεις και τα Τμήματα Φιλοσοφίας, και για τα Τμήματα Γεωπονικής και για τα Τμήματα σε όλη την Ελλάδα, θα υπάρξει πρόταση συρρίκνωσης. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα πρόβλημα, εγώ σαν Πρύτανης ανησυχώ και έχω την ευθύνη τουλάχιστον σε επίπεδο Συγκλήτου να βρίσκουμε λύσεις για να βοηθήσουμε όλα τα Τμήματα και σας έχω πει και στην αρχή ότι ομόφωνα η Σύγκλητος θεωρεί ότι το Τμήμα της Πρέβεζας είναι στρατηγική επιλογή για το Πανεπιστήμιο. Δηλαδή θα πρέπει να καταλάβετε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρόλο που είναι σε μία περιοχή, σε μια περιφέρεια που είναι πληθυσμιακά μικρή σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες, που έχει ένα χαμηλό ΑΕΠ σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες που έχουν μεγάλα Πανεπιστήμια, έχει ένα Πανεπιστήμιο το οποίο είναι ποιοτικό και αναγνωρίζεται διεθνώς σε όλα τα rankings.

Το να έχει αυτή την ποιότητα το Πανεπιστήμιο της Ηπείρου είναι ένα σοβαρό θέμα και αυτό στηρίζεται και στις υποδομές που έχει αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια αλλά κυρίως στην ποιότητα των καθηγητών και των μεταπτυχικών αλλά και των προπτυχιακών φοιτητών. Και αυτό το στοιχείο της ποιότητας είναι πολύ σημαντικό για την ακαδημαική ζωή και για το κύρος του Πανεπιστημίου.
Τώρα αν συμμερίζομαι τις απόψεις του κ. Σωτηρόπουλου, μερικές απόψεις και επισημάνσεις του είναι σωστές και λέω ότι η πρόταση του Τμήματος θεσμικά θα συζητηθεί στη Σύγκλητο και καθένας από τη Σύγκλητο έχει τις απόψεις του. Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δημόσια καθόλου. Στη Σύγκλητο θα τη σχολιάσω και θα προτείνω και λύσεις. Αλλά θα σας παρακαλούσα λίγο περισσότερη ψυχραιμία διότι το Πανεπιστήμιο εκτός των άλλων υποχρηματοδοτείται, δεν βγαίνει το ηλεκτρικό, δεν βγαίνει το πετρέλαιο, αναγκαζόμαστε να ζητάμε για τους φοιτητές τουλάχιστον στα Γιάννενα από την Περιφέρεια βοήθεια για να κλείσουμε ξενοδοχεία για να μείνουν οι φοιτητές, όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται.

Το Πανεπιστήμιο λοιπόν στην περίοδο της κρίσης και της πανδημίας έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολα, το ότι στέκεται όρθιο στέκεται χάρη στη δουλειά των καθηγητών.
Και να πω κι ένα σχόλιο, γιατί άκουσα τον άλλο συνάδελφο, ο οποίος πέρα από τα προσωπικά που έχει με τους άλλους συναδέλφους του, δεν θέλω να το σχολιάσω καθόλου το θέμα, δεν θα έπρεπε τα προσωπικά και οι διαφωνίες που έχουν οι καθηγητές να έρχονται σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Αυτό είναι το χειρότερο για ένα Τμήμα. Εκείνο όμως που μπορώ να πω είναι ότι από το νόμο οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν 3 μέρες φυσική παρουσία, τουλάχιστον 8 ώρες διδασκαλίας και 14 ώρες παρουσία με τους φοιτητές. Αυτές είναι οι υποχρεώσεις που προκύπτουν διότι οι καθηγητές εκτός των άλλων κάνουν και έρευνα, η οποία απαιτεί άλλα περισσότερα πράγματα. Αυτός είναι ο νόμος, να το ξέρουμε και να μη λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Σαφώς όμως η ευθύνη για τον έλεγχο των καθηγητών την έχει ο Πρόεδρος του Τμήματος και τα υπόλοιπα τα βρίσκει η διοίκηση και έχει τα μέσα να ελέγχει το πανεπιστήμιο”.

Κλείνοντας ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως όταν γίνει η συζήτηση στη Σύγκλητο μια αντιπροσωπεία του δήμου θα κληθεί να μεταφέρει τις απόψεις του ΔΣ πριν η Σύγκλητος αποφασίσει.