Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 11:02

Βιωματική περιήγηση στο χρόνο και στο χώρο του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ

Μια βιωματική περιήγηση στο χρόνο και στο χώρο του Νεκρομαντείου του Αχέροντα θα έχουν την ευκαιρία να “ζήσουν” οι χρήστες της πλατφόρμας περιήγησης που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και την εταιρεία Content Management in Culture.

Πιο συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, στα πλαίσια του έργου RoGH - Ψηφιακές Διαδρομές στα Μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας, θα προχωρήσει στη φωτογράφιση του Νεκρομαντείου του Αχέροντα με ειδικές πανοραμικές κάμερες 360 μοιρών και στη συνέχεια οι φωτογραφίες από το Νεκρομαντείο θα ενταχθούν στην πλατφόρμα περιήγησης που υλοποιείται, μαζί με φωτογραφίες από διάφορους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μνημεία του ελλαδικού χώρου.

Νεκρομαντείο 7

Η πρότυπη εφαρμογή με τίτλο «Ψηφιακές Διαδρομές» έχει σκοπό την ανάδειξη σημαντικών ιστορικών εποχών και γεγονότων της Ελληνικής Ιστορίας με τη μορφή βιωματικής περιήγησης στον τόπο και στο χρόνο. Η εφαρμογή δέχεται ψηφιοποιημένο περιεχόμενο και πολυμεσικό υλικό (δισδιάστατο, τρισδιάστατο, ολογράμματα κλπ.), τα αναδεικνύει μέσα από ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας και προσφέρει στον χρήστη της την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα βιωματικό οδοιπορικό ακολουθώντας τα βήματα της διαχρονικής ιστορικής πορείας του ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Με την ενεργοποίηση της αντίστοιχης εφαρμογής και τη χρήση μάσκας εικονικής πραγματικότητας, και έχοντας ως οδηγό ένα διαδραστικό χρονολόγιο, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν ατομικές διαδρομές στην πορεία της ελληνικής ιστορίας και να γνωρίσουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα, πραγματοποιώντας εικονικές επισκέψεις και περιηγήσεις σε ιστορικούς τόπους της Ελλάδας. Θα μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες και να αναζητούν και να εντοπίζουν ιστορικά γεγονότα, ιστορικούς τόπους και ενδιαφέροντα αντικείμενα βάσει συγκεκριμένων όρων ή χρονολογικών κριτηρίων. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σχολιασμού, με σκοπό τη δημιουργία ενός «μονοπατιού» πληροφορίας. Ο δυναμικός τρόπος σχεδίασης και οργάνωσης του χρονολογίου προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα ελεύθερης περιήγησης αλλά και άμεσης πρόσβασης στους ιστορικούς τόπους της Ελλάδας με τρόπο άμεσο και βιωματικό.

Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μέσα από μια διαχρονική διαδρομή στην ελληνική ιστορία που θα είναι ψυχαγωγική αλλά και επιμορφωτική για μικρούς και μεγάλους.