Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 01:28

Άνοιξε η αυλαία του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα "Ο Ιωάννης Κωλέττης και η εποχή του"

Η διερεύνηση του βίου και της δράσης του Ιωάννη Κωλέττη κατά την προεπαναστατική, επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο μέσα από γραπτές μαρτυρίες βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού συνεδρίου, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πρέβεζας.

IMG 9546

Όπως επισημάνθηκε από του διοργανωτές είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα συνέδριο για τον πρώτο κοινοβουλευτικό πρωθυπουργό της Ελλάδας με καταγωγή από το Συρράκο και στόχος είναι να φωτιστούν άγνωστες μέχρι τώρα σελίδες της ιστορίας και να μείνουν ως παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές.

IMG 9551

Στην έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, ο οποίος επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας και την αλήθεια των γεγονότων.

“Είναι μια ευκαιρία τούτο το συνέδριο να φωτιστούν πρόσωπα και γεγονότα και να αναδειχθούν δράσεις του συγκεκριμένου πρώτου κοινοβουλευτικού πρωθυπουργού, του Ιωάννη Κωλέττη. Και επειδή το να γνωρίζουμε την ιστορία μας και το να γνωρίζουμε την αλήθεια των γεγονότων είναι πολύ σημαντικό, διότι όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός εθνικό είναι το αληθινό. Οφείλουμε λοιπόν να ξεσκεπάζουμε, να αφήνουμε πραγματικά τον εαυτό μας να μελετά και να γνωρίζει την πραγματικότητα της ιστορίας. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και να μας φωτίσουν και να μας γνωρίσουν πράγματα και καταστάσεις της προσωπικότητας αυτής, που για κάποιους ιστορικούς είναι αμφιλεγόμενη, που ακολούθησε έναν δαιδαλώδη βίο, όχι μόνο όπως ξεκίνησε από το Συρράκο, βρέθηκε στα Γιάννενα, που σπούδασε ιατρική, που βρέθηκε στην αυλή του Αλή Πασά και που υπήρξε ο κύριος πρωτεργάτης του πρώτου επαναστατικού κινήματος στην Ήπειρο αλλά και η μετέπειτα πορεία του και η συνεργασία του με τους οπλαρχηγούς της Επανάστασης του 21 για να καταλήξει ο ίδιος να γίνει ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός” είπε ο Σεβασμιότατος, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος επισήμανε την άποψη πως ο Κωλέττης έχει αδικηθεί.

IMG 9554

“Για μένα όλοι αυτοί του μέχρι σήμερα αθηνοκεντρικού κράτους που δεν ξέρουν τι σημαίνει ελληνισμός, είπαν ότι ήταν αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, ήταν σπουδαίος και έβλεπε πολύ μακριά. Δυστυχώς έχουμε αυτόν τον άνθρωπο πάρα πολύ αδικήσει. Και ήμουν νομάρχης όταν ήρθε ο σύνδεσμος Συρρακιωτών, ήταν ο Γιάννης Αργύρης Πρόεδρος, ότι θέλουμε να βάλουμε το άγαλμα έξω από την Περιφέρεια. Και από τη μία είναι ο Βενιζέλος και από την άλλη ο Κωλέττης. Θεωρώ ότι του είχε υποχρέωση και η Ήπειρος αλλά και η Ελλάδα της μεγάλης ιδέας, γιατί δεν είναι η μεγάλη ιδέα του ελληνισμού ο ελλαδισμός, είναι κάτι διαφορετικό. Μπράβο σας γιατί τον τιμάτε, αλλά θέλει αρκετό ψάξιμο γιατί όπως σας είπα έβλεπε τόσο μακριά που εμείς είμαστε αρκετά κοντόφθαλμοι” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Πρέβεζας Αθηνά Κωνσταντάκη, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Βορείων Τζουμέρκων Βαγγέλης Γιωτόπουλος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συρράκου Γιώργος Βαΐτσης.

IMG 9571

IMG 9576

IMG 9583

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας Σπύρος Νταλαούτης ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές, τον επιστημονικό υπεύθυνο του συνεδρίου, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευάγγελο Αυδίκο και όλα τα Μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής και τόνισε πως μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου, οι κορυφαίοι επιστήμονες των ελληνικών πανεπιστημίων, οι ερευνητές σε ινστιτούτα και οι διδάκτορες της ιστορίας καθώς και οι ιστοριοδίφες με τις ανακοινώσεις τους θα φωτίσουν πολύπλευρα τη στρατιωτική και πολιτική δράση του Ιωάννη Κωλέττη, τη σχέση του με την οργάνωση του ελληνικού κράτους, τη διεθνή κοινότητα και με πρόσωπα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

IMG 9593

“Ο Ιωάννης Κωλέττης είναι το πρόσωπο που συνδέεται με την μοναδική επανάσταση στην Ήπειρο το 1821 : την επανάσταση του Συρράκου και των Καλαρρυτών του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Αναμφισβήτητα αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα του επαναστατικού αγώνα του 1821, αλλά και πρωτεργάτης της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ελληνικό κράτος. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση του βίου και της δράσης του Ιωάννη Κωλέττη κατά την προεπαναστατική, επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο μέσα από γραπτές μαρτυρίες” ανέφερε ο κ. Νταλαούτης και κήρυξε τις εργασίες του συνεδρίου.

IMG 9542
Στην 1η ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν:

  • η νεοτερική διδασκαλία στη Καπλάνειο Σχολή την περίοδο της Μαθητείας του Ιωάννη Κωλέττη
  • Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ι. Κωλέττη κατά την προεπαναστατική περίοδο :
  • Η επιρροή στην οικονομία και την κοινωνία του Συρράκου, Ο Ιωάννης Κωλέττης και το εθνικό ή γαλλικό κόμμα
  • Η Μεγάλη Ιδέα του Ι. Κωλέττη και οι Μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ: η γαλλική διαμεσολάβηση
  • Ο Κωλέττης , η σχέση του με τη Γαλλία
  • Ο Ιωάννης Κωλέττης και οι (μεγάλες) ιδέες.
  • Ο Κωλέττης και η συνταγματική μοναρχία, 1843-1847
  • Τα ελληνικά Συντάγματα και ο Ιωάννης Κωλέττης
  • "Ενδοβαλκανισμοί και λόγοι για τον "άλλον": ο Κωλέττης και οι Αλβανοί

Το πρόγραμμα του συνεδρίου για σήμερα Σάββατο έχει ως εξής:

 Screenshot 20211016 012550 Chrome