Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 13:25

"ΌΧΙ στο νέο ΕΣΥ" - Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας στα πλαίσια της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας

Στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία που κήρυξαν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ συμμετείχε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, ο οποίος πραγματοποίησε το πρωί κινητοποίηση στην είσοδο του Νοσοκομείου για να εκφράσει την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ.

IMG 9844

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Κώστας Κύρλας, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, επισήμανε πως το σχέδιο δημιουργίας του νέου ΕΣΥ περιλαμβάνει μια σειρά αντιλαϊκά και απαράδεκτα μέτρα και μια πολιτική η οποία πατά πάνω στη λογική κόστους και οφέλους, που ως επίκεντρο δεν έχει τον ασθενή και τις ανάγκες του, αλλά τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας το οποίο όχι απλά να μη κοστίζει στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό, αλλά να τους αποφέρει και κερδοφορία.

IMG 9843

“Με αυτή τη λογική πολλά νοσοκομεία μπορεί να συγχωνευτούν, πρωτοβάθμιες δομές και κλινικές να κλείσουν σε ολόκληρη την επικράτεια και ακουμπά κι εμάς εδώ. Εδώ στη δική μας περιοχή υπάρχει το Νοσοκομείο της Πρέβεζας που είναι σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση με αυτό της Λευκάδας και ο νέος υγειονομικός χάρτης κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν έχουμε μια συγκεκριμένη πληροφόρηση για το τί σκοπούς έχουν. Γι αυτό είναι κι ένας επιπλέον λόγος οι εργαζόμενοι των δύο νοκομείων και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, έχουν συμφέρον για μαζικό αγώνα ούτως ώστε να διατηρηθούν αυτούσιες οι δομές και να στελεχωθούν ακόμη περισσότερο με μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού” ανέφερε ο κ. Κύρλας υπογραμμίζοντας πως τόσο ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου αλλά και σωματεία της περιοχής και παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας έχουν βάλει στο επίκεντρο της διεκδίκηση την ανέγερση ενός νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.

IMG 9836

“Αυτό είναι ένα αίτημα κατά τη γνώμη μας δίκαιο, ένα αίτημα που πατάει πάνω στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Το νοσοκομείο της Πρέβεζας όλοι το γνωρίζετε όλοι το έχετε επισκεφθεί, όλοι έχετε δεχθεί υπηρεσίες από τους εργαζόμενους. Γνωρίζετε ότι σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων είναι πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες. Δεν νοείται το 2021 να νοσηλεύονται ασθενείς σε Νοσοκομεία που δεν υπάρχουν μέσα στους θαλάμους τουαλέτες, σε τέτοια παλιά φθαρμένα κτίρια, με αυτόν τον απαρχαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αυτό όλο πρέπει να αλλάξει! Το αντίστοιχο νοσοκομείο της Λευκάδας μαζί με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κόστισε γύρω στα 27 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό και για τη σημερινή κυβέρνηση και για την προηγούμενη θεωρήθηκε ένα δυσθεώρητο νούμερο το οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να το δώσει για τους κατοίκους της Πρέβεζας. Βέβαια αυτό το νέο ΕΣΥ δεν προβλέπει μόνο συγχωνεύσεις κλινικών και κλείσιμο νοσοκομείων, αλλά προβλέπει να λειτουργούν τα νοσοκομεία και ως επιχειρήσεις τα οποία θα πρέπει να έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Δηλαδή μία κλινική δεν θα αξιολογείται στη βάση του τι υπηρεσίες που προσφέρει στον κόσμο της περιοχής, τους ασθενείς της, αλλά με βάση το πόσα χρήματα χρειάστηκε να δαπανήσει και πόσα εισέπραξε. Αυτό σημαίνει ότι όσες κλινικές είναι κερδοφόρες θα διατηρηθούν και θα μεγαλώσουν ενώ κλινικές οι οποίες θεωρούνται οικονομικά ασύμφορες άσχετα με τις υπηρεσίες που παρέχουν θα συρρικνωθούν ή μπορεί και να κλείσουν” ανέφερε ο κ. Κύρλας σημειώνοντας πως ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας έχει πάρει ξεκάθαρη και σταθερή θέση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.

IMG 9847

“Βρισκόμαστε στο πλευρό των ασθενών, στο πλευρό των πολιτών. Υπερασπιζόμαστε ένα νοσοκομείο το οποίο δεν θα βάζει μπροστά ούτε το κόστος, ούτε το επιχειρηματικό κέρδος, ούτε θα βλέπει την υγεία ως εμπόρευμα. Αλλά ένα νοσοκομείο στο οποίο οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτό, ακολουθώντας τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, της ιατρικής δεοντολογίας που ουσιαστικά λένε ότι εμάς ο σκοπός μας είναι να κάνουμε καλά τους ανθρώπους και όχι να επιφέρουμε κέρδος σε μια επιχείρηση ή να το κάνουμε με τον πιο φθηνό τρόπο. Ταυτόχρονα βλέποντας ποιο είναι το συμφέρον της κοινωνίας αντιτασσόμαστε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, τις καταγγέλλουμε δημόσια και μέσα από τη σημερινή κινητοποίηση, αλλά και μέσα από τις ανακοινώσεις και τις πολύπλευρες δράσεις που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα και που θα κάνουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα, αποκαλύπτουμε ποιοι είναι οι σχεδιασμοί και από αυτό εδώ το βήμα απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε όλο το λαό της Πρέβεζας, στο κίνημα της περιοχής να συστρατευτεί σε αυτή την προσπάθεια, να προσπαθήσει να υπερασπιστεί τις δημόσιες δομές υγείας, είτε αυτές είναι σε επίπεδο δευτεροβάθμιο όπως είναι το νοσοκομείο είτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιο όπως είναι τα κέντρα υγείας. Να ζητήσουμε στη λογική της κάλυψης των δικών μας αναγκών στελέχωση, μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού” κατέληξε ο κ. Κύρλας προαναγγέλοντας μια σειρά κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές.

Την κινητοποίηση στήριξαν σωματεία και φορείς του Νομού Πρέβεζας όπως ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας, τα Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ Πρέβεζας, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας, το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, οι Παρεμβάσεις- Κινήσεις – Συσπειρώσεις δημοσίου Πρέβεζας κ.α.