Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 14:18

Λ. Μενδώνη: "Τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για να επανεκκινήσει η διαδικασία για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO"

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επανεκκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου και του διαχειριστικού σχεδίου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία βρίσκεται στην Πρέβεζα.

Η κα Μενδώνη συνοδευόμενη από το βουλευτή Στ. Γιαννάκη, τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, το δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανθή Αγγέλη και υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφτηκε κατά σειρά την αρχαία Νικόπολη, τα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας και τα Κάστρα του Αγίου Γεωργίου, του Παντοκράτορα και του Αγίου Ανδρέα ενώ στη συνέχεια είχε συναντήσεις στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας και το δημαρχείο Πρέβεζας, όπου τέθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα της περιοχής.

IMG 0251

Σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Ηπείρου για την άψογη συνεργασία και αναφέρθηκε αναλυτικά στην επίσκεψή της σημειώνοντας:

“Ξεκινήσαμε μια αυτοψία στα μνημεία της Νικόπολης καταρχήν και στη συνέχεια στα κάστρα. Στη Νικόπολη διαπιστώσαμε ότι τα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου προϋπολογισμού συνολικού περίπου 5 εκατομμυρίων προχωρούν μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους και εντός του 2022 η φάση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό αφορά ιδιαίτερα το μεγάλο θέατρο, όπου ο στόχος είναι και αυτό συζητήσαμε με την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων και τον αντιπεριφερειάρχη, να συνεχίσει απρόσκοπτα η 3η φάση αποκατάστασης του θεάτρου που θα είναι και η τελευταία, μαζί με την αποκατάσταση του Σταδίου και του κτιρίου υποδοχής των επισκεπτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο, η οποία ξεκινά το 2022, ώστε να μην υπάρχει καθόλου κενό στις εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η αποκατάσταση του Σταδίου.

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν συμπεριληφθεί χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις στην Πύλη της Νικόπολης, στη Βασιλική Αλκίσωνος, στο κτίριο του Ενδίκου με τη συντήρηση των μεγάλων ψηφιδωτών δαπέδων. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι η κατάλληλη συγκυρία για να επανεκκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου και του διαχειριστικού σχεδίου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO.

Έχω ακούσει πολλούς που κατά καιρούς λένε ότι γιατί δεν προχωρά η UNESCO, γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού καθυστερεί. Ο λόγος ήταν πολύ απλός, στην προηγούμενη φάση η UNESCO είχε θέσει ένα κύριο ζήτημα, αυτό της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου διότι ο δρόμος διασπά την ενότητα του αρχαιολογικού χώρου με αποτέλεσμα να μην πληρούνται τα βασικά κριτήρια που θέτει ο διεθνής οργανισμός. Σήμερα μετά από το έργο το οποίο ήδη έχει δημοπρατήσει και είναι στην τελική φάση για την ανάδειξη του αναδόχου η Περιφέρεια Ηπείρου, και εδώ να κάνω μια παρένθεση να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Περιφερειάρχη για όλη τη συνεργασία όχι μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα της Πρέβεζας, αλλά στο σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, με όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και με το κεντρικό Υπουργείο. Έχουμε μια άψογη συνεργασία που νομίζω ότι φαίνεται στην αποτελεσματικότητα και στις παρεμβάσεις που γίνονται σε όλη την Περιφέρεια. Αντίστοιχα θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αντιπεριφερειάρχη γιατί είναι πάντα πάρα πολύ κοντά στις υπηρεσίες του Υπουργείου και είναι ο άνθρωπος ο οποίος σπρώχνει όλους και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για πολλά πράγματα τα οποία δρομολογούνται στην Περιφερειακή Ενότητα της Πρέβεζας.

Να πω ότι χάρη στο έργο το οποίο ωρίμασε και τώρα δημοπράτησε και είναι στην τελική φάση από την Περιφέρεια Ηπείρου της παράκαμψης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου στην UNESCO. Θα συστήσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού μια Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και η Περιφέρεια, προφανώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι υπηρεσίες του Υπουργείου, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια θα δούμε και ποιοι άλλοι φορείς τοπικοί θα μπορούσαν να εμπλακούν προκειμένου να καταλήξουμε στο διαχειριστικό σχέδιο τα επόμενα χρόνια. Είναι μια επίπονη διαδικασία και χρονοβόρα, αλλά την περίοδο που θα γίνεται το έργο της ενοποίησης με την απομάκρυνση του δρόμου θα ωριμάζει και ο φάκελος.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, όπου πάντα με τη συνεργασία της Περιφέρειας και την πρωτοβουλία που πήρε ο Περιφερειάρχης να συνεννοηθεί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ, αποδέχθηκα με πολλή χαρά την πρόταση του Περιφερειάρχη να συνεργαστούμε προκειμένου στο Κάστρο αυτό να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές των κτιρίων για να φιλοξενηθούν πολιτιστικές χρήσεις και η στέγαση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων.

Επίσης κάναμε μια στάση στο χαμάμ , όπου πραγματικά ένας ερειπιώνας μέσα από το πρόγραμμα του Interreg και της Περιφέρειας αποκαθίσταται και επομένως η πόλη αποκτά έναν πολιτιστικό χώρο που μπορεί κάλλιστα να έχει και αντοποδοτική σημασία για τους κατοίκους.

Είμαστε τώρα στο Κάστρο του Παντοκράτορα το οποίο έχει παραχωρηθεί η χρήση του στο δήμο Πρέβεζας, έχει προχωρήσει ήδη κάποια πράγματα, για να δούμε πως θα συμβάλλουμε κι εμείς. Εδώ το Υπουργείο Πολιτισμού θα δώσει προδιαγραφές για τις μελέτες και προφανώς η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων θα επιβλέψει τις εργασίες που θα γίνουν όπως και θα αποτελεί το σύμβουλο του δήμου στην πορεία της εκπόνησης των μελετών. Θα μείνουμε στην Πρέβεζα και θα δούμε όλα τα θέματα και ο κ. βουλευτής είναι παρών με συμβολή ουσιαστική σε αυτά τα οποία σχεδιάζουμε για την περιφερειακή ενότητα".

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων