Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 02:53

Σύσκεψη για να «μπαλωθούν» τα κενά της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Τα αναμενόμενα κενά που παρουσιάζει η εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Π.Ε. Πρέβεζας, καθώς και τρόποι για να λυθούν τα σχετικά προβλήματα, συζητήθηκαν χθες εκτενώς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Τσούτσης και συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Κοσμάς Κορωναίος, ο Δήμαρχος Πάργας Θανάσης Λιόλιος, οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας του Νομού, Χρήστος Κυρίτσης (Καναλακίου), Κατερίνα Κωστούλα (Φιλιππιάδας), Παύλος Νάστας (Θεσπρωτικού), Αγνή Τέισεν-Νάνου (Πάργας).

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν επίσης ο Οικονομικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Βασίλης Παππάς, ο Υπεύθυνος Πληροφορικής Θανάσης Ανωγιάτης, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Πάνος Βαζάκας και το μέλος του Δ.Σ. Σωτήρης Ταμπουρέας.

Ο κ. Τσούτσης στην εισαγωγική του τοποθέτηση-ενημέρωση, εξήγησε στους παριστάμενους, ότι μέχρι την 1η Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που αφορούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μηχανογράφηση στα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία, με βάση την οδηγία του Υπουργείου. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας ξεκαθάρισε ότι το χειρόγραφο εκ των πραγμάτων θα μας... τελειώσει, ενώ έκανε μία καταγραφή στον τρόπο που διανεμήθηκαν υπολογιστές και εκτυπωτές στα Κ.Υ. Καναλακίου, Θεσπρωτικού, Πάργας, Φιλιππιάδας και στο δημοτικό ιατρείο του Λούρου. Με αυτόν τον τρόπο τα Κ.Υ. της Περιφερειακής Ενότητας και το ιατρείο του Λούρου, από θέμα εξοπλισμού δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Ο κ. Τσούτσης επισήμανε: «Μπορεί τα μεγάλα προβλήματα να τα έχουμε λύσει, ωστόσο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα άτομα της τρίτης ηλικίας που έχουν συνηθίσει να εξυπηρετούνται στα αγροτικά ιατρεία. Η ποιότητα των υπηρεσιών, ειδικά προς αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να μείνει σε υψηλά στάνταρ. Πρέπει να σκεφτούμε και αυτούς τους ανθρώπους».

S1110002

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ανωγιάτης, ο οποίος συνόψισε τα προβλήματα: «Έχουμε έναν τεράστιο αριθμό 16 περιφερειακών ιατρείων και 40 αγροτικών ιατρείων. Οι υποδομές που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι κατάλληλες. Δεν υπάρχει ίντερνετ σε πολλά χωριά, που είναι βασικό και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν ρεύμα. Το ζήτημα για εμάς είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι στα χωριά, γι' αυτό κάνουμε και αυτή τη σύσκεψη».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε μία γενική διαπίστωση, πως θα μπορούσαν χώροι των πρώην καποδιστριακών δήμων, να χρησιμοποιηθούν με μια κατάλληλη διαμόρφωση, ως ιατρεία για να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν σημαντικά χρηματικά ποσά. Στη σύσκεψη ως παράδειγμα αναφέρθηκε το ιατρείο του Λούρου, το οποίο όταν μεταφερθεί σε δημοτικό κατάστημα, όπως έχει δεσμευθεί ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Μπαϊλης, θα γλιτώσει τη διοίκηση του Νοσοκομείου από αρκετές χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Γ.Ν. Πρέβεζας μισθώνει χώρους για περιφερειακά ιατρεία σε αρκετά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας, όπως για παράδειγμα στην Μυρσίνη, τα Μουζακαίικα και τον Γοργόμυλο. Οπότε η μετεγκατάσταση θα παράσχει καλύτερες υπηρεσίες και ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν και χρήματα.

Ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Κορωναίος, δεσμεύτηκε πως σε ό,τι αφορά τους χώρους και την εγκατάσταση ίντερνετ, ο Δήμος Πρέβεζας θα συνδράμει τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δύσκολα θα μπορέσει να εξασφαλίσει ο Δήμος κάποια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση για θέματα εξοπλισμού.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάργας κ. Λιόλιος, έδωσε μία νέα διάσταση του προβλήματος: «Ακόμη και στο Καναλάκι, υπάρχουν ώρες που το ίντερνετ και κατά συνέπεια το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν δουλεύει. Αν σε αυτό το διάστημα ο αγροτικός ιατρός βρίσκεται σε ένα χωριό, απλώς θα κάνει... βόλτα, χωρίς να μπορέσει να γράψει φάρμακα.

Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι οι γιατροί είναι επιστήμονες και όχι... ταξιτζήδες, να πηγαινοέρχονται στα χωριά μέχρι να μπορέσουν να έχουν σωστή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Θεωρώ πάντως ότι κατά 80% το πρόβλημα το έχουμε λύσει, αφού έχουμε καλύψει την Πρέβεζα και τα Κέντρα Υγείας και απομένει να δούμε τι θα γίνει με κάποια χωριά».

Ο κ. Λιόλιος πρότεινε να εξασφαλιστεί ένα κονδύλιο για αγορά lap-top, τα οποία θα προμηθευτούν οι αγροτικοί ιατροί για να συνταγογραφούν και θα περιλαμβάνει και τα έξοδα σύνδεσης στι ίντερνετ. Δεσμεύτηκε μάλιστα πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διατεθεί ένα ποσό μέχρι 4.000 ευρώ για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα στήριξε και την πρόταση του κ. Κυρίτση, πως θα πρέπει να ζητηθεί από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους να συνεισφέρουν στην πράξη και να σταθούν αλληλέγγυοι στους συγχωριανούς τους. Οι διευθυντές των Κ.Υ. με τη σειρά τους κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην πράξη.

Ο κ. Ανωγιάτης πήρε και πάλι το λόγο, για να αναφέρει ότι με βάση έκθεση του ΟΤΕ, μόνο στη Βρυσούλα είναι αδύνατο να υπάρξει ιντερνετική ευρυζωνική σύνδεση. Στα υπόλοιπα σημεία του Νομού, είναι δυνατόν να υπάρξει σύνδεση, έστω κι αν παρουσιάσει προβλήματα.

Ο κ. Τσούτσης έκανε την τελική του πρόταση για τα περιφερειακά και τα αγροτικά ιατρεία, η οποία περιλαμβάνει την αγορά ενός αριθμού lap-top, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για να τοποθετηθεί κατάλληλη σύνδεση για το διαδίκτυο.

Παράλληλα ανέφερε πως θα αποσταλλούν επιστολές τις επόμενες ημέρες προς όλους τους Δήμους, αλλά και την Περιφέρεια, για να διερευνηθούν και επισήμως οι προθέσεις των φορέων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως μέχρι την 1η Ιουνίου και με την απαραίτητη συνδρομή των παραπάνω φορέων, όλα θα είναι έτοιμα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι αδύνατο να συνεχίσουν να επισκέπτονται γιατροί τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία, καθώς δεν θα μπορούν να γράφουν φάρμακα, με ό,τι αυτό  συνεπάγεται για τους ασθενείς...