Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 14:22

Το Κάστρο Παντοκράτορα και το Μουσικό Σχολείο οι δύο προτεραιότητες του Δήμου για το “Τρίτσης” - Στον “αέρα” παραμένει η ένταξή τους...

Στις αρχές Οκτωβρίου 2021 (δείτε ΕΔΩ), το atpreveza.gr σας είχε παρουσιάσει αναλυτικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το Δήμο Πρέβεζας σχετικά με τις προτάσεις που έχουν γίνει για ένταξη στο χρηματοδοτικό εργαλείο “Αντώνης Τρίτσης”.

Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza.gr με το Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, μας τόνισε ότι στην προτεραιοποίηση που έγινε, το έργο των μελετών στο Κάστρο Παντοκράτορα και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας έχουν προκριθεί ως δύο επείγουσες ανάγκες.

Μέχρι και σήμερα ωστόσο, δεν έχει ενταχθεί κάποιο από τα δύο στο “Αντώνης Τρίτσης”, με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο. Πρόσφατα από τα Ιωάννινα ο Υφυπουργός Εσωτερικών ήταν ξεκάθαρος, όταν είπε στους Δημάρχους: “Θα πρέπει να συμβασιοποιήσετε τις εντάξεις που έχετε πάρει. Να τις δημοπρατήσετε και να τις συμβασιοποιήσετε. Υπάρχουν σχετικά εύκολα έργα που μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Υπάρχουν και πιο σύνθετα έργα. Δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για έργα που έχουν ενταχθεί τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, ή τον Ιούλιο να περιμένουμε μήνες μέχρι να γίνει η δημοπράτηση. Πρέπει να αφήσουμε χώρο για αυτούς που θέλουν και μπορούν να τρέξουν. Και υπάρχουν οι μηχανισμοί, προκειμένου από την πλευρά μας να σας βοηθήσουμε σε ο,τιδήποτε χρειάζεστε. Γιατί μόνο τότε, θα έχουμε τη δυνατότητα να καρπωθούμε και τις εκπτώσεις στον αρχικό προϋπολογισμό, που θα μας επιτρέψουν να εντάξουμε και άλλα έργα”.

Οι δύο προτάσεις προτεραιότητας του Δήμου Πρέβεζας δεν είναι καν σε στάδιο ένταξης. Πόσο μάλλον να συμβασιοποιηθούν κιόλας.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να τονίσουμε πως το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) που έχει αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου Πρέβεζας τα έργα αυτά δεν έχει προβεί σε περαιτέρω ενημέρωση για το πού ακριβώς βρισκόμαστε.

Ας ελπίσουμε να υπάρξει αίσιο τέλος, καθώς πρόκειται όντως για πολύ σημαντικά έργα για την Πρέβεζα.

Τα προβλήματα όμως αναφορικά με τα δημόσια έργα είναι ακόμη πιο μεγάλα.

Συγκεκριμένα, οι εργοληπτικές οργανώσεις κάνουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών για έργα που είναι υπό υλοποίηση ή έχουν περαιωθεί. Πρόκειται για αρκετά έργα σε τουλάχιστον 8 από τις 13 Περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ καθώς και στα υπόλοιπα προγράμματα χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως για παράδειγμα το «Αντώνης Τρίτσης» και το «Φιλόδημος».