Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 14:28

"Όχι στη βία κατά των γυναικών!" - Δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πρέβεζας (video)

Το δικό τους μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έστειλαν σήμερα ο δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής Λ. Αργυρός και το επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πρέβεζας.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και την ανάπτυξη του αισθήματος προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης απέναντι στις ειδεχθείς συμπεριφορές της έμφυλης βίας.

IMG 0265

“Είναι επιτακτικό ως κοινωνία να αναλάβουμε το δύσκολο έργο να μεταλλάξουμε τις δομές και τις κουλτούρες που επιτρέπουν ή και ενθαρρύνουν την έμφυλη βία. Είναι αναγκαίο να καταδικάσουμε με τον πλέον ρητό τρόπο όλες τις πράξεις βίας κατά των γυναικών, να διαλύσουμε τα στερεότυπα και να εξαλείψουμε την άνιση μεταχείριση. Αποτελεί χρέος όλων μας προς τις συζύγους, προς τις κόρες μας, προς τις μανάδες μας, προς όλες τις γυναίκες” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αργυρός, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος υπογράμμισε πως η βία κατά των γυναικών αποτελεί ξεκάθαρα μια κρυφή παγκόσμια κρίση.

“Όλοι μας πρέπει να αγωνιστούμε έτσι ώστε να υπάρξει αρχικά η συνειδητοποίηση και κατόπιν η εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Η πεποίθηση πολλών θυτών πως η βία σε οποιαδήποτε μορφή της κατά των γυναικών αποτελεί κανονικότητα, πρέπει να εκριζωθεί. Όλοι πρέπει να εργαστούμε άοκνα προς αυτή την κατεύθυνση” επισήμανε ο ο κ. Γεωργάκος, ενώ στη συνέχεια η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Σταυρούλα Πουλιάνου, η δικηγόρος Ιωάννα Χατζηλεωνίδα και η Κοινωνική Λειτουργός Ακριβή Κατσανού παρουσίασαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικόυ Κέντρου, δίνοντας έμφαση στο νεοσύστατο κομμάτι της νομικής συμβουλευτικής, το εν εξελίξει πρόγραμμα εργασιακής συμβουλευτικής αλλά και την εργασιακή επανένταξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ.

IMG 0264

“Η βία κατά των γυναικών συνιστά μια εκτεταμένη αλλά συχνά ανεπαρκώς καταγγελλόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανοχή όλων απέναντι σε τέτοιου είδους ειδεχθείς συμπεριφορές οφείλει να είναι μηδαμινή. Τα 2 τελευταία χρόνια με τις πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού εξαιτίας της πανδημίας και της συνεχόμενης συγκατοίκησης με το θύτη, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο κίνδυνος κακοποίησης υπήρξε ακόμη μεγαλύτερος για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και δέχονται πολλαπλές διακρίσεις. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προσπάθειας υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας αλλά και των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις το Συμβουλευτικό Κέντρο του δήμου Πρέβεζας λειτουργεί απρόσκοπτα από 2013 έως και σήμερα, αποτελεί κομμάτι ενός πανελλήνιου δικτύου υπηρεσιών για την πρόληψη και την καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών που αποτελείται από 43 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα όπως και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου” ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Πουλιάνου, ενώ η νομικός κα Χατζηλεωνίδα έκανε μια σύντομη παρουσίαση του έργου της στη Δομή, υπογραμμίζοντας πως πλέον το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας προσφέρει άμεση νομική συμβουλευτική υποστήριξη στις γυναίκες, οι οποίες μπορούν να επισκεφτούν το Κέντρο ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ώστε να λάβουν μια ολοκληρωμένη και πλήρη στήριξη κοινωνική, ψυχολογική, νομική, που βάσει σχετικών ερευνών αποτελεί το τρίπτυχο της αποτελεσματικής επίλυσης των προσωπικών ζητημάτων που απασχολούν κυρίως τις γυναίκες αυτές.

Τέλος η κοινωνική λειτουργός της Δομής κα Κατσανού επικεντρώθηκε στην εργασιακή συμβουλευτική που παρέχει το Κέντρο σημειώνοντας πως η εργασιακή συμβουλευτική, είναι η συμβουλευτική παρέμβαση η οποία γίνεται με τη βοήθεια ατομικής συμβουλευτικής συνέντευξης -συνεδρίας κατά την οποία αναπτύσσεται σχέση προσωπικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στον σύμβουλο και τον συμβουλευόμενο με στόχο την υποστήριξη για την εύρεση εργασίας.

Η εργασιακή συμβουλευτική πραγματοποιείται κατά τρόπο οργανωμένο και συστηματικό από ειδικές υπηρεσίες και από εξειδικευμένους επιστήμονες. Κατά την παροχή της πραγματοποιείται ένας κύκλος συνεδριών με τη χρήση επιστημονικών εργαλείων, προφορικές και βιωματικές ασκήσεις, ερωτηματολόγια. Οι συνεδρίες πολύ συχνά μπορούν να πλαισιωθούν από πληροφόρηση σχετικά με προγράμματα κατάρτισης, προκηρύξεις δημοσίου τομέα, βοήθεια στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος. Η εξατομικευμένη εργασιακή συμβουλευτική εστιάζει στα μοναδικά χαρακτηριστικά, τα δυνατά στοιχεία, τις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες της κάθε γυναίκας. Η δημιουργία ή η βελτίωση ενός βιογραφικού σημειώματος, οι τεχνικές αναζήτησης εργασίας και η προετοιμασία για μια συνέντευξη εργασίας είναι βασικά κοινά θέματα που καλύπτονται στις συνεδρίες” σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Κατσανού.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στα 8 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου καταγράφηκαν πάνω από 550 περιστατικά, από τα οποία “φυγαδεύτηκαν” 25 γυναίκες σε ξενώνες φιλοξενίας ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πρέβεζας, Ιωνίας 6, 48100, Πρέβεζα και στα τηλέφωνα 26820-24444 και 26820-89667.

 

Πολυμέσα