Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 14:48

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το θέμα του δημοτικού κολυμβητηρίου-Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η δημοτική αρχή

Έντονη ήταν η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σε επίκαιρη ερώτηση του Κώστα Μπάρκα για το θέμα του κολυμβητηρίου (δείτε εδώ), με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σύσσωμη τα πυρά της στη δημοτική αρχή για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και έλλειψη ενημέρωσης.

IMG 0419

Το θέμα έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ο δημοτιός σύμβουλος της Ανυπότακτης Κίνησης κ. Ταξιάρχης Κωστόγιαννης ζητώντας να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση παρουσία φορέων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Κολυμβητήριο, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη ευθύνη της δημοτικής αρχής για απένταξη του έργου.

Ταξ. Κωστόγιαννης: "Τα χρήματα που είχαν εκταμιευθεί για να γίνουν έργα στο Κολυμβητήριο, τελικά απεντάχθηκαν με ξεκάθαρη ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, του κου Γεωργάκου, του κου Καραμανίδη και του “Δήμου της Καρδιάς μας"

IMG 0448

“Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο, όπως μάθαμε και από τον κ. Αυγενάκη, αυτά τα χρήματα, οι 290.000 ευρώ, που είχαν εκταμιευθεί για να γίνουν κάποια έργα στο Κολυμβητήριο, τελικά απεντάχθηκαν με ξεκάθαρη ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, του κου Γεωργάκου, του κου Καραμανίδη και του “Δήμου της Καρδιάς μας”. Κι επειδή έχουμε ακούσει κάποια αίολα επιχειρήματα του στυλ ότι αυτά τα χρήματα δεν έφταναν ή ότι θα έπρεπε να υπάρξει για παράδειγμα μια μελέτη στατικότητας ή οτιδήποτε, καταλαβαίνουμε ότι αυτά αποτελούν ένα άλλοθι. Η Δημοτική Αρχή αν ήθελε να κάνει κάτι, θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία να κάνει ό,τι έλειπε. Δυστυχώς δεν το έκανε και για αυτό είναι υπόλογη απέναντι στους νέους της πόλης και απέναντι σε όλους τους δημότες. Η απάντηση του κου Αυγενάκη λέει το εξής, ο Δήμος Πρέβεζας ορίστηκε ως φορέας υλοποίησης του έργου και είχε την ευθύνη υλοποίησης του έργου, δηλαδή δημοπράτηση και κατασκευή. Τι έγινε; Τίποτα απολύτως με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου. Η σύμβαση έληξε στις 18/7/20 μετα την πάροδο των 16 μηνών που είχε οριστεί για την βεβαίωση περαίωσης του έργου. Έληξε αυτοδικαίως. Με βάση τα φτωχά μου ελληνικά, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η σύμβαση έληξε. Τα χρήματα τα συγκεκριμένα, από αυτά που λέει ο Υπουργός σας, έχουνε χαθεί. Δεν λέει… τα χρήματα που θα ζητήσετε, αμέσως θα τα εγκρίνουμε. Λέει, να κάνετε εσείς την αίτηση και θα το συζητήσουμε. Έπρεπε να γίνει μια στατική μελέτη; Βεβαίως να γίνει. Γιατί θυμήθηκαν οι κύριοι εδώ να την κάνουν τον ενδέκατο του 21 και όχι πριν 2 χρόνια; Δουλευόμαστε εδώ; Θέλετε να ζητήσετε παραπάνω χρήματα; Ας τα ζητούσατε τότε. Είστε έκθετοι και νομίζω ότι θα έπρεπε να ντρέπεστε! Γιατι δεν είχατε έτοιμη τη στατική μελέτη πριν από δύο χρόνια” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόγιαννης.

Κωστ. Ακρίβης: "Η απάντηση του Υπουργού μας καλύπτει πλήρως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου εφόσον καμία χρηματοδότηση δεν έχει χαθεί"

IMG 0453

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστας Ακρίβης, που έλαβε το λόγο αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό του κολυμβητηρίου κάνοντας λόγο για σημαντικές ελλείψεις και στη μελέτη που πρέπει να συνταχθεί ώστε αυτό να υλοποιηθεί σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης θα υπογραφή νέα προγραμματική σύμβαση.

“Κάποια έργα όπως αυτό του Κολυμβητηρίου είχαν ενταχθεί απλά με την υποβολή ενός τεχνικού δελτίου και χωρίς να υπάρχει ώριμη μελέτη για τη δημοπράτησή τους. Μέχρι το 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4412 όπως θυμούνται οι παλιότεροι, υπήρξε δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν μελέτες ως το 30% της Α τάξης για κάθε κατηγορία μελέτης. Αυτό σταμάτησε το 2016 με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι δήμοι να κάνουν μελέτες εύκολα και να έχουν ώριμα τα έργα προς δημοπράτηση” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ακρίβης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κολυμβητήριο.
Όσον αφορά την απάντηση του κ. Αυγενάκη στην ερώτηση του κ. Μπάρκα ο κ. Ακρίβης σημείωσε: “Έχω να αναφέρω ότι όντως επικοινώνησαν μαζί μου στελέχη του Υπουργείου και τους ενημέρωσα για την αναστολή των διαδικασιών λόγω των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη στατική επάρκεια των εγκαταστάσεων. Άλλωστε μετά την πρόσφατη κακοκαιρία επισκέφτηκα με μηχανικούς της υπηρεσίας το χώρο των εγκαταστάσεων όπου διαπιστώσαμε ρηγματώσεις και καθιζήσεις στο χώρο των γηπέδων μπάσκετ, πράγμα που δικαιώνει τους ισχυρισμούς μας εφόσον αν προχωρούσαμε στην εκτέλεση του έργου χωρίς τις απαραίτητες μελέτες, θα σπαταλούνταν άσκοπα δημόσιο χρήμα χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η απάντηση του Υπουργού μας καλύπτει πλήρως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου εφόσον καμία χρηματοδότηση δεν έχει χαθεί και θα υπογραφεί νέα προγραμματική σύμβαση όταν θα είναι έτοιμες οι ενδεδειγμένες μελέτες και θα υποβληθούν στο Υπουργείο”.

Ν. Γεωργάκος: "Θα ‘ρθούμε μέσα στο 2022, με νέα προγραμματική για το Κολυμβητήριο"

IMG 0458

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Πρέβεζας ο οποίος είπε ότι η χρηματοδότηση δεν έχει χαθεί: “Εμείς αυτό που κάνουμε ως Δημοτική Αρχή είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού να πιάνουν τόπο, να γίνονται σωστά έργα, με σωστές μελέτες. Θα ‘ρθούμε μέσα στο 2022, με νέα προγραμματική για το Κολυμβητήριο. Η αναβάθμιση του κολυμβητηρίου δεν είναι της τάξεως των 290.000 ευρώ. Θέλουμε πολύ περισσότερα χρήματα. Και εάν ανατρέξετε στο τεχνικό δελτίο που είχε γίνει από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ποτέ δεν ζήτησε ο κ. Μπαΐλης 290.000 ευρώ, το λιγότερο ήταν της τάξης των 400.000 ευρώ μέχρι 700.000 ευρώ αλλά όμως οι προηγούμενοι δώσαν μόνο τόσα χρήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις εργασίες και στις μελέτες που πρέπει να γίνουν εκεί. Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να είχε εκτελεστεί σε 16 μήνες από την υπογραφή. Επιτροπή παρακολούθησης ήταν ο κ. Γιαννουλάτος και ο κ. Σαραμπασίνας. Για να γίνει το Κολυμβητήριο σωστά, η μελέτη που θα δοθεί και θα ολοκληρωθεί θα αποτυπώνει έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 500.000 ευρώ περίπου, και σε συνεννόηση που έχουμε με τον κ. Αυγενάκη και το Υπουργείο θα υπογράψουμε νέα προγραμματική για την αναβάθμισή του. Έχετε καταλάβει όλοι ότι τα χρήματα δεν έχουν χαθεί, η μελέτη ολοκληρώνεται”.

Δ. Καραμανίδης: "Στο Κολυμβητήριο υπήρχε μια προγραμματική σύμβαση η οποία έγινε για προεκλογικούς λόγους, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να μαζέψει ψηφαλάκια από δω και από εκεί"

IMG 0461

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού κ. Δημήτρης Καραμανίδης ο οποίος σημείωσε πως η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή έγινε προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοθηρικούς σκοπούς, προκαλώντας την έκρηξη του δημοτικού συμβούλου της Στροφής στο Μέλλον κ. Βασίλης Κωστούλα ο οποίος και αποχώρησε από την αίθουσα μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες.

Ο κ. Καραμανίδης είπε μεταξύ άλλων: “Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, ξεκίνησα τις αυτοψίες σε όλους τους αθλητικούς χώρους του Δήμου. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2019, ολοκληρώθηκαν και κατέθεσα στην Τεχνική Υπηρεσία ολοκληρωμένο φάκελο που αφορούσε το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο Κολυμβητήριο υπήρχε μια προγραμματική σύμβαση η οποία έγινε , όλοι εύλογα μπορούν να καταλάβου για προεκλογικούς λόγους, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να μαζέψει ψηφαλάκια από δω και από εκεί. Πολιτικό παιχνίδι λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά με μία σύμβαση 16 μηνών που γνώριζε χωρίς να υπάρχει καν μελέτη για το κολυμβητήριο, θα πω μόνο αυτό και τα συμπεράσματα δικά σας. Από την πρώτη στιγμή έσκυψα επάνω στις προτάσεις που υπήρχαν για το Κολυμβητήριο, οι προτάσεις οι οποίες είχαν γίνει αναφέρονταν σε υλικά προηγούμενων γενεών, υλικών που έχουν καταργηθεί και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν για να πούμε ότι φτιάχνουμε νέο κολυμβητήριο. Κάναμε πολλές συνεδριάσεις με τους συλλόγους για το κολυμβητήριο, μας έδωσαν τις προτάσεις τους και φτιάξαμε εν τέλει έναν φάκελο πιο ολοκληρωμένο με υλικά τα οποία μπορούνε να τοποθετηθούν στο κολυμβητήριο για να πούμε ότι έχουμε ένα σωστό κολυμβητήριο, με αυτές τις 290 χιλιάδες που πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στην Πρέβεζα και τον ευχαριστούμε. Στις αυτοψίες που έγιναν, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα αναφορικά με το υπέδαφος. Ήταν άμεση η αναγκαιότητα να δούμε πρώτα την καθίζηση που είχε το έδαφος, γιατί εάν ξεκινούσαν εργασίες τότε τα χρήματα θα πήγαιναν χαμένα. Από μεριάς δικής μου μέχρι εκεί που φτάνω, αναφορικά με τις αυτοψίες, με τα έγγραφα, με τα νέα υλικά, με τους συλλόγους, με τη δυνατότητα και τον σχεδιασμό προτάσεων για να μπορέσει να υλοποιηθεί και να γίνει η μελέτη, έχω κάνει τα πάντα”.

"Π. Σαραμπασίνας: "Η προγραμματική σύμβαση είχε ορισμένες εργασίες και έπρεπε να γίνουν"

IMG 0466

Το λόγο ζήτησε ο κ. Παύλος Σαραμπασίνας για να απαντήσει στον κ. Καραμανίδη και σημείωσε: “Αυτά τα χρήματα επειδή πράγματι ήμουν κι εγώ αναπληρωματικό μέλος , τα υλικά τα ξέρετε ποια ήταν κύριε Καραμανίδη; Άλλαξε τίποτα σε 4 μήνες που αναλάβατε εσείς; Έγινε μία προγραμματική σύμβαση τον Μάρτιο του 2019 και μετά από δύο μήνες έγιναν οι εκλογές. Ήταν εκτοξευμένο υλικό Γκανάιτ, άλλαξε τίποτα στο Γκανάιτ; Έχει αλλάξει το τσιμέντο και δεν το κατάλαβα; Τι άλλαξε δηλαδή; Λοιπόν, είχε ορισμένες εργασίες και έπρεπε να γίνουν. Τέλος πάντων ίσως να είχατε άλλο σκεπτικό, να θέλατε να πάρετε πιο πολλά χρήματα και καλά κάνατε. Η ουσία είναι ότι για τις συγκεκριμένες εργασίες είχε γίνει μελέτη και τα υλικά στα οποία αναφέρεστε είναι υλικά τα οποία λειτουργούν και σήμερα.”

Χρ. Μπαΐλης: "Προέχει να γίνει επισκευή γιατί υπάρχει κίνδυνος και για τα παιδιά και για τους εργαζόμενους. Μας προκαλείτε, αλλά μέχρι εδώ, δεν πάει άλλο"

IMG 0470

Για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας κ. Χρήστος Μπαϊλης: “Στον απολογισμό που έκανε πριν λίγες μέρες ο Δήμαρχος, είχα αναφερθεί και εγώ στο Κολυμβητήριο. Είπα ότι όλα τα έργα είναι δικά μας. Αλλά είπα κ. Δήμαρχε, ορισμένα ενταγμένα έργα που δεν έχουν φτάσει στη δημοπράτηση όπως το Κολυμβητήριο, τα καθυστερείτε. Και είπα ότι αυτά που έχουν εκτελεστεί τα παρουσιάζετε για δικά σας. Για το Κολυμβητήριο, υπήρχε μελέτη. Υπάρχει τεχνική περιγραφή και μελέτη του έργου και μιλάμε για επισκευή, όχι για καινούριο κολυμβητήριο. Τα 290.000 ευρώ φυσικά είναι λίγα, αλλά μη ξεχνάτε ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος, όταν η ΣΑΤΑ που παίρναμε εμείς για όλο το χρόνο έφτανε μόλις τα 390.000 ευρώ. Προέχει να γίνει επισκευή γιατί υπάρχει κίνδυνος και για τα παιδιά και για τους εργαζόμενους. Είπατε ότι εσείς θέλετε να πιάσουν τόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού. Καμία αντίρρηση. Πως το εννοείτε; Να τα δίνουμε απευθείας αναθέσεις 1,5 εκατομμυρίου με 6%; Να καθυστερούμε τα έργα για να πάνε απευθείας αναθέσεις; Το έργο αυτό στο λιμάνι εάν το είχατε δημοπρατήσει τέλος του 2019, θα είχε τελειώσει σήμερα και θα είχαμε μια έκπτωση 40%. Μας προκαλείτε, αλλά μέχρι εδώ, δεν πάει άλλο. Επτά εκατομμύρια έργο το πάτε με φωτογραφική διακήρυξη ; Με 6%; Εμείς το αποδείξαμε στο έργο μας. Διαχειριστήκαμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση. Πόσα χρήματα πήρατε από τις έκτακτες επιχορηγήσεις. Μακάρι να παίρνετε για τον Δήμο. Όμως να τα αξιοποιήσετε σωστά, όχι κουτοπόνηρα. Για το κολυμβητήριο, εγώ πρέπει να ευχαριστήσω την τότε κυβέρνηση που μας τα δώσανε. Βεβαίως ήταν ενάμιση μήνα πριν  τις εκλογές, αλλά τα έδωσαν τα χρήματα. Ήταν τόσο δύσκολο να δημοπρατήσετε το έργο; Το έργο ήταν ενταγμένο, εσείς τι κάνατε; Έρχεστε μετά από 2,5 χρόνια και λέτε να κάνετε στατική μελέτη; Είναι αυτή σοβαρή κουβέντα που κάνουμε εδώ κ. Δήμαρχε;”.

Ο Δήμαρχος Ν. Γεωργάκος απαντώντας στον κ. Μπαΐλη «Γνωρίζετε ότι όλες οι μελέτες υπόκεινται σε έλεγχο. Όλες οι δημοπρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και ότι δεν επεμβαίνεις; Ξέρετε πολύ καλά και δώσατε το έργο  στην κατολίσθηση της Κρυοπηγής με το άρθρο 32. Έχετε δει τις σπηλαιώσεις στην παραλία σε σχέση με την επικινδυνότητα του έργου και την άμεση εκτέλεσή του; Με επικαιροποιημένη τώρα μελέτη, την είχατε από το 2017 την μελέτη. Το έργο για το λιμάνι πήγε με το άρθρο 32, πέρασε από την επιτροπή, υπόκειται σε ελέγχους. Αλλιώς θα πηγαίναμε στα δικαστήρια. Προσοχή σε αυτά που λέτε. Η Τεχνική Υπηρεσία δεν κάνει ποτέ φωτογραφική».

Θ. Ανωγιάτης: "Η αλήθεια είναι κ. Δήμαρχε ότι το πολιτικό αποτύπωμα όλης της ιστορίας είναι ότι ένας Υπουργός της Κυβέρνησης είπε ότι είστε αποκλειστικά υπεύθυνος"

IMG 0439

Εκ μέρους της Παράταξης «Στροφή στο Μέλλον» ο Θανάσης Ανωγιάτης τόνισε χαρακτηριστικά «Τον Ιούνιο του 2020 με είχατε ενημερώσει ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το Κολυμβητήριο. Δεν είχατε πει κάτι τότε για ακύρωση της διαδικασίας ή επαναπροσέγγισης του θέματος. Προφανώς μετά έγιναν. Ο κ. Ακρίβης μας είπε κάποια πράγματα. Εγώ βλέπω στο έγγραφο του Υπουργού, ότι ‘η σύμβαση έληξε 18/10 χωρίς να έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση και χωρίς να έχει οριστεί καν εκπρόσωπος του Δήμου για την Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης’, αυτό λέει το έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή. Εκείνο όμως που γεννά απορία είναι το εξής, εάν είχατε υπόνοια ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο Κολυμβητήριο, τότε πως επιτρέπατε τη λειτουργία του; Όλοι γνωρίζαμε ότι η κατεύθυνση για το συγκεκριμένο έργο ήταν η στεγανοποίηση της πισίνας και η θέρμανση, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν. Θα μπορούσατε πριν από ένα χρόνο, εφόσον αποφασίσατε να αλλάξετε στρατηγική, να ενημερώσετε το Υπουργείο ότι θέλατε κάτι μεγαλύτερο, όχι να περάσουν 2,5 χρόνια. Και επειδή υπάρχει και πολιτική χροιά, η αλήθεια είναι κ. Δήμαρχε ότι το πολιτικό αποτύπωμα όλης της ιστορίας είναι ότι ένας Υπουργός της Κυβέρνησης είπε ότι είστε αποκλειστικά υπεύθυνος».

Απαντώντας στον κ. Ανωγιάτη, ο Δήμαρχος τόνισε ότι το Κολυμβητήριο λειτουργεί με ασφάλεια και φέτος για πρώτη φορά λειτούργησε για 7 μήνες. «Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι θα κάνουμε καινούρια προγραμματική και ότι τα χρήματα δεν χάνονται. Εμάς μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε αυτά που πρέπει στο κολυμβητήριο και να φτιάξουμε κάτι ολοκληρωμένο. Το Κολυμβητήριο θα φτιαχτεί και με επιπλέον χρήματα».

Β. Ροπόκης: "Δεν πρέπει να χαθούν τα χρήματα"

IMG 0482

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Ανατροπής Βαγγέλης Ροπόκης στάθηκε στο ότι δεν πρέπει να χαθούν τα χρήματα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:  «Το θέμα είναι εάν έχουν χαθεί τα χρήματα και εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα. Ο κ. Μπαΐλης είπε ότι δεν μιλάμε για νέο έργο αλλά για επισκευές. Έπρεπε το έργο να προχωρήσει. Δήμαρχε, να μην χαθούν τα χρήματα.  Ο Δήμος έχει υποχρέωση να βάζει και από τον κουμπαρά, οπότε πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού ότι σε κάθε έργο θα πρέπει να βάζουμε και εμείς. Οι χρηματοδοτήσεις σήμερα είναι διαφορετικές».

Χρ. Κυριαζής: "Μου κάνει εντύπωση ότι σας έδωσε κανονικά ο Υπουργός"

IMG 0486

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Χρύσανθος Κυριαζής τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις στο Κολυμβητήριο θέλουν ξήλωμα, και όχι πασαλείμματα: “Θα πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο με όλα τα αθλήματα εκεί. Θα ήταν παράξενο να πείτε ότι κάνατε λάθος. Θα ήταν παράξενο να παραδεχτείτε ότι υπάρχει ανικανότητα, αδράνεια ή ότι έχουμε άλλες προτεραιότητες. Μου κάνει εντύπωση ότι σας έδωσε κανονικά ο Υπουργός. Η απάντησή του είναι σαν να σας στήνει στον τοίχο. Και μια ερώτηση, σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωθεί η μελέτη; Τέλος εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι αν τα χρήματα αυτά τα έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ή αν αυτά τα χρήματα θα τα βγάλει η Νέα Δημοκρατία. Γιατί αν ολοκληρωθεί η μελέτη και ξαναπάμε σε νέα προγραμματική σύμβαση θα είναι κοντά στις επόμενες εκλογές. Οπότε μάλλον θα τα βγάλει η ΝΔ. Για εμάς αυτά τα χρήματα δεν είναι χάρισμα. Για εμάς αυτά τα χρήματα οφείλονται στους δημότες μας και θα πρέπει να είναι το λιγότερο αντάξια των αναγκών που έχουν οι δημότες και οι λαϊκές οικογένειες”.

Γ. Νίτσας: "Πέρασαν 2,5 χρόνια και δεν κάνατε τίποτα"

IMG 0445

Ο επικεφαλής της Παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» Γ. Νίτσας τόνισε μεταξύ άλλων “Για το ζήτημα του κολυμβητηρίου είμαστε υπόλογοι όλοι στην τοπική κοινωνία. Για τον α΄ή β΄ λόγο εσείς κύριε δήμαρχε είστε αυτός που διοικείτε αυτά τα 2,5 χρόνια, γνωρίζατε από πιο πριν αφού ο νομοθέτης προέβλεψε να δώσει ένα τρίμηνο πιο πριν για να ενημερωθείτε πριν αναλάβετε τη διοίκηση. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο υπεύθυνος αθλητισμού, γνωρίζανε και για τη μελέτη, τι προέβλεπε και τι έπρεπε να γίνει. Μερικές φορές τα γραπτά μένουν ή τα βίντεο μένουν, είδα μια συνέντευξη στο διαδίκτυο στις 15-11-2019, δύο χρόνια πριν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ακρίβης και ο κ. Καραμανίδης ήταν στο Κολυμβητήριο και είπαν αυτά που είπαν και σήμερα, περίπου τα ίδια. Έρχονται σήμερα μετά από δύο χρόνια μετά να πουν πάλι τα ίδια πράγματα σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αυτά που ειπώθηκαν τώρα είναι σαν μια προσπάθεια να πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα, να κερδίσουμε χρόνο, να πούμε κάτι άλλο, για τα χρήματα ότι χαθήκαν και θα ξαναέρθουν... Δεν το κατάλαβα, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει τα χρήματα, να κάνουμε τις εργασίες και να εξασφαλίσουμε και άλλες 500 χιλιάδες και να κάνουμε τις υπόλοιπες εργασίες που χρειάζονται. Ο κύριος Αυγενάκης κατ΄εμέ τα είπε όλα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, η σύμβαση ήταν ξεκάθαρη και έπρεπε άμεσα να προχωρήσετε και να την εκτελέσετε. Πέρασαν 2,5 χρόνια και δεν κάνατε τίποτα. Εμείς όμως θα πάμε παραπέρα και θα πούμε ότι επιτέλους ο δήμος Πρέβεζας έχει ανάγκη για μια δημοτική αρχή που θα βάλει τον αθλητισμό σε κύρια κατεύθυνση για να προσελκύσει νέους ανθρώπους στον αθλητισμό. Αυτή η δημοτική αρχή θα έπρεπε αντι να αναμοχλεύει μια μελέτη, να είχε ξεκινήσει σχεδιασμό για ένα νέο και σύγχρονο Κολυμβητήριο που αξίζει και δικαιούται αυτή η πόλη. Αυτά που ακούσαμε εδώ μας έχουν εκπλήξει. Θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη και να κοιτάξετε την επόμενη μέρα”.

Κ. Κορωναίος: "Για μένα υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα"

IMG 0501

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Συνεργασίας κ. Κοσμάς Κορωναίος ο οποίος έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα: “Για μένα υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα. Υπάρχει απόφαση από 18-10 σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού ότι το έργο απεντάσσεται. Το είπε αυτό το πράγμα, που σημαίνει ότι δεν υλοποιήσατε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και δεν είχαμε καμία ενημέρωση επ' αυτού. Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Για μένα εδώ υπάρχει και ηθικό ζήτημα επειδή από 18-10 δεν έχετε συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο και να πείτε ότι έχει απενταχθεί το έργο, γιατί ουσιαστικά με αυτό που είπε ο κ. Αυγενάκης είπε ότι το έργο απεντάσσεται. Δεν ήθελα να ασχοληθώ αλλά μετά τα λεγόμενά σας σήμερα αναγκάστηκα. Σταματήστε να ασχολείστε με τι κάναμε εμείς, σήμερα δημοτική αρχή είστε εσείς. Τα δεδομένα ήταν διαφορετικά τότε, σήμερα αν ήμουν εγώ δημοτική αρχή θα το είχα χειριστεί αλλιώς”.

Στ. Αμάραντος: "Έχετε εγκαθιδρύσει μια βιομηχανία αναθέσεων σε συγκεκριμένους εργολάβους. Ο κ. Αυγενάκης είναι σαφής και λέει ότι τα χάσατε τα χρήματα με ευθύνη της δημοτικής αρχής"

IMG 0449

Για έργα στα μουλωχτά και βιομηχανία αναθέσεων σε συγκεκριμένους εργολάβους κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σταύρος Αμάραντος: “Εδώ ακούγονται πρωτόγνωρα πράγματα, χάνουμε την αίσθηση της κοινής λογικής. Η δημοτική αρχή μου θυμίζει ροτόντα γεμάτη καμπύλες, που μέσα από αυτές τις καμπύλες όμως βγαίνει μια ιδιόμορφη τετράγωνη λογική, που μόνο ο δήμαρχος και η παράταξή του μπορεί να δικαιολογήσει. Να δικαιολογήσει τι, το οξύμωρο του όλου θέματος, την ολιγωρία του όλου θέματος; Το ότι πήρε μία προγραμματική σύμβαση μόλις ανέλαβε τη δημοτική αρχή, τη βρήκε στο συρτάρι και την έβγαλε από το συρτάρι αφού έληξε η προγραμματική σύμβαση; Στη διάρκεια της ισχύος της προγραμματικής σύμβασης δεν έγινε από τη μεριά του δήμου το παραμικρό βήμα στην πορεία δημοπράτησης του έργου. Ναι ή όχι; Όρισε εκπρόσωπο ο δήμος για την επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης; Δεν όρισε. Στο συρτάρι έμεινε σχεδόν 2 χρόνια η σύμβαση και την ξεθάψατε τώρα που σας άδειασε μεγαλοπρεπώς, ο αρμόδιος υπουργός. Είναι βασικό αυτό που ανέφερε ο κ. Ανωγιάτης προηγουμένως ο οποίος σε επίκαιρο και εύλογο χρονικό διάστημα ανέφερε ότι τι γίνεται με το κολυμβητήριο, είναι 300 χιλιάρικα στο ψυγείο, θα τα ξεπαγώσουμε και θα προχωρήσουμε ή θα μείνουν “παγωμένα”; Και τον διαβεβαιώσατε ότι θα τα ξεπαγώσετε και ότι μπαίνετε σε μια φάση ταχύρυθμης υλοποίησης του έργου ώστε να εκταμιεύονται σταδιακά τα χρήματα. Αυτά είπατε τον Ιούνιο του 2020. Εκ των πραγμάτων η σύμβαση είχε χρονικά ασφυκτικά πλαίσια και το ξέρατε, παρόλα αυτά δεν κάνατε τίποτα. Και όχι μόνο αυτά δημιουργείτε εντυπώσεις και καλλιεργείτε επιχειρήματα τα οποία δεν σας τιμούν. Φτάνετε στο σημείο ακόμα και σήμερα έντεχνα να συγχέετε το ηθικό με το νόμιμο. Το ηθικό δεν συμβιβάζεται με το νόμιμο. Όταν εσείς κάνετε σωρεία αναθέσεων με έργα της τάξεως, του ενός, δύο, δυόμιση εκατομμυρίων στα μουλωχτά, δεν δημιουργείτε ηθικό θέμα; Πείτε μου ποια έργα τα κάνατε χωρίς ανάθεση; Υπάρχουν, που τα κάνατε με δημοπράτηση και δεν τα κάνατε με απευθείας ανάθεση. Έχετε εγκαθιδρύσει μια βιομηχανία αναθέσεων σε συγκεκριμένους εργολάβους. Έστω και την τελευταία στιγμή είχατε τη δυνατότητα και προβλέπεται από τη σύμβαση να ζητήσετε εξάμηνη παράταση της σύμβασης. Δεν το επιδιώξατε, σε αυτή την εξάμηνη παράταση θα μπορούσατε να έχετε και τη μελέτη στατικής επάρκειας και να ήσασταν καθόλα νόμιμοι και να προχωρήσετε το έργο. Ούτε αυτό κάνατε, τα αφήσατε τα χρήματα, χαθήκανε τα χρήματα. Ο κ. Αυγενάκης είναι σαφής και λέει ότι τα χάσατε τα χρήματα με ευθύνη της δημοτικής αρχής και το σενάριο θα το δούμε από την αρχή με νέες μελέτες, νέες πιέσεις, με νέες πολιτικές παρεμβάσεις. Με αυτή τη λογική κ. Δήμαρχε νομίζω θα χρειαστείτε τουλάχιστον τρεις θητείες για να φτάσουμε στην αποπεράτωση του έργου. Νομίζω όμως ότι με τα πολιτικά σας πεπραγμένα δεν θα σας ξαναδώσουν οι δημότες αυτό το δικαίωμα.”

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Πρέβεζας τόνισε ότι ο κ. Αμάραντος έχει μπερδέψει  τις διαδικασίες των αναθέσεων καθώς ο Νόμος δεν επιτρέπει αναθέσεις εκατομμυρίων, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο παρουσία φορέων και συλλόγων.