Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 11:34

Καταφύγια αδέσποτων ζώων: Σε ποιο στάδιο είναι η υλοποίηση των έργων στους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού...

Σε σχέση με οργανωμένα ευρωπαϊκά κράτη η Ελλάδα στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς υπολείπεται σημαντικά, τόσο στη συνολική κοινωνική προσέγγιση στο θέμα, όσο και στις υποδομές που απαιτούνται.

Ένα πολύ θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υποδομών ήταν το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ” που οργάνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, εκδίδοντας την πρόσκληση Χ τον Ιούνιο του 2019 με τίτλο: «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Οι Δήμοι “έτρεξαν” τότε απλοποιημένες διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να κατασκευάσουν σύγχρονα καταφύγια, που θα ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες των αδέσποτων ζώων, ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες που καταγράφηκαν σε Πρέβεζα και Ζηρό.

Ο Δήμος Πρέβεζας εντάχθηκε στο πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2021, με χρηματοδότηση 438.000 ευρώ. Η διακήρυξη του διαγωνισμού και τα σχετικά έγγραφα έχουν ετοιμαστεί και σταλθεί στην οικονομική επιτροπή για λήψη απόφασης και εν συνεχεία ο διαγωνισμός θα βγει στον “αέρα” για να υπάρξει ανάδοχος. Μια διαδικασία που απαιτεί κάποιες εβδομάδες ακόμη.

Ο Δήμος Πάργας εντάχθηκε στο πρόγραμμα τον Μάιο του 2021, με χρηματοδότηση 248.108,96 €. Κατά γενική ομολογία η δημοτική αρχή κίνησε γρήγορα τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα η οικονομική επιτροπή να έχει αναδείξει τον Οκτώβριο του 2021 και προσωρινό ανάδοχο. Θα πρέπει να υπάρξει οριστικός ανάδοχος για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Ο Δήμος Ζηρού εντάχθηκε στο πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2021 με χρηματοδότηση 372.000 ευρώ. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζηρού ενέκρινε τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να ετοιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες για να υπάρξει ανάδοχος.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του 2022 να υπάρχουν έτοιμα 3 νέα πιστοποιημένα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Νομό Πρέβεζας, γεγονός θετικό.

Παρ' όλα αυτά το ζήτημα των υποδομών δεν λύνει αυτόματα και το ζήτημα της διαχείρισης και της αντιμετώπισης.

Κι εκεί οι Δήμοι θα πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά και να δημιουργήσουν συνέργειες και με τις φιλοζωικές, ώστε να μπορέσουν να φέρουν σοβαρά αποτελέσματα, σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο κανόνων και νόμων.