Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 13:46

Ραγδαίες οι εξελίξεις γύρω από την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Πρέβεζας – Ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησής τους;

Το θέμα των ιαματικών πηγών και της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων σε μία Α.Ε. με την επωνυμία “Ιαµατικές Πηγές Ελλάδας Aνώνυµη Eταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.)”, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου.

Είναι ένα θέμα εξάλλου που αφορά άμεσα και την Πρέβεζα, καθώς η ιαματική της πηγή στη θέση Παλαιοσάραγα έχει αποκτήσει ειδικό σήμα λειτουργίας, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι εργασίες ανακατασκευής των εγκαταστάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του προγράμματος INTERREG V-A «ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020».

Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες η Περιφέρεια Ηπείρου θα παραδώσει τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις στον κύριό τους, που είναι ο Δήμος Πρέβεζας.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας ανέφερε σχετικά: “Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που μεταβιβάζει τις ιαματικές πηγές, όπως η δική μας, στην εταιρεία “Ιαµατικές Πηγές Ελλάδας Aνώνυµη Eταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.)”. Με δεδομένο ότι ως δημοτικό συμβούλιο είχαμε αντιδράσει και είχαμε εκδώσει και ψήφισμα ομόφωνο, είμαστε διατεθειμένοι ως σώμα να λάβουμε μέτρα για να αποφευχθεί αυτό; Ή έστω να εκφράσουμε εντονότατα τη διαμαρτυρία μας. Να κάνουμε κάτι, έστω μία επιστολή διαμαρτυρίας; Χάνουμε ένα κομμάτι της δημοτικής περιουσίας μας, που είναι φιλέτο. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι... Θέλουμε τουρισμό ως Δήμος και δε θα μπορούμε να διαχειριστούμε τα Λουτρά, την ώρα μάλιστα που η Περιφέρεια ρίχνει λεφτά για να κάνει σύγχρονη εγκατάσταση;”.

IMG 8438

Το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: “Ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που μαζί με το Σύνδεσμο μπήκαμε στη διαβούλευση με το Υπουργείο.

Θα χρειαστούμε σίγουρα μία οικονομοτεχνική μελέτη. Θα μας προσδιορίζει το μέλλον των Λουτρών.

Γιατί αν δεν ξέρουμε πως θα τη διαχειριστούμε δε θα τα καταφέρουμε.

Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το κτιριακό και τη διαχείριση.

Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε τα κτίρια και να μην λειτουργούμε την πηγή για όλο το χρόνο.

Θα γίνει μία τέτοια μελέτη μέσα στον Γενάρη, για να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε όλο το χρόνο. Θέλουμε να πετύχουμε να υπάρχει ιαματικός τουρισμός στην Πρέβεζα όλο το χρόνο.

Είναι μία δύσκολη περίοδος. Είχαμε μία συζήτηση με την κα Ζαχαράκη, η οποία θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο”.

IMG 8439

Ακολούθως παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΝΕΔΗΚΕΠ που είναι και αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία των ιαματικών πηγών, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Νίτσα είπε πως προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στον νόμο.

Ο κ. Κουμπής στάθηκε στο άρθρο 17 του ψηφισθέντος νόμου, που αναφέρει:

“Αν ο προς ανάθεση της διαχείρισης και εκµετάλλευσης ιαµατικός φυσικός πόρος και οι εγκαταστάσεις που συνέχονται µε αυτόν έχουν λάβει ειδικό σήµα λειτουργίας, για την έκδοση της απόφασης της παρ.1 του άρθρου 25 (να μεταβιβαστούν για αξιοποίηση) απαιτείται σύµφωνη γνώµη του οικείου Ο.Τ.Α. α΄ βαθµού, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο οικείος Ο.Τ.Α. α΄ βαθµού δύναται, µέσα σε προθεσµία έξι (6) µηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος, να εκδώσει απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου περί της αξιοποίησης του ιαµατικού φυσικού πόρου και των εγκαταστάσεων που συνέχονται µε αυτόν. Αν παρέλθει άπρακτη η ως άνω προθεσµία ή εκδοθεί αρνητική απόφαση επί της αξιοποίησης, τεκµαίρεται σύµφωνη γνώµη του”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” πήρε πάλι το λόγο και υποστήριξε πως επί της ουσίας αυτό δεν αλλάζει κάτι και πρέπει να υπάρχει πολιτική αντίδραση, καθώς και ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών (ο Δήμος Πρέβεζας είναι μέλος του) έχει αντιδράσει έντονα.

IMG 8440

Τη δική του τοποθέτηση έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος, ο οποίος είπε: “Καλά έκανε ο κ. Νίτσας και άνοιξε το θέμα. Η Λαϊκή Συσπείρωση αρχικά είχε αναδείξει το θέμα, με βάση την τότε φιλολογία που υπήρξε για αλλαγή του status των ιαματικών πηγών.

Θα γίνει αποδυνάμωση του Συνδέσμου και η ΚΕΔΕ το ανέδειξε. Είχαμε ομόφωνο ψήφισμα.

Τι νόημα έχει που βγάζουμε ψηφίσματα; Και ομόφωνα. Το ίδιο παρατηρούμε και με τα κάστρα και τα στρατόπεδα. Μπαίνουν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου στα συρτάρια. Ο Δήμαρχος ακολουθεί μία προσωπική κυβερνητική πολιτική”.

 

Η ουσία των επόμενων “βημάτων”

 

Το θέμα πάντως μόνο ασήμαντο δεν είναι και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για πολιτικό εφησυχασμό, για ένα κομμάτι της δημοτικής περιουσίας της Πρέβεζας, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φέρει μεγάλη ανάπτυξη και πολλά έσοδα στον Δήμο, με παράλληλη ποιότητα ζωής και στους ίδιους τους δημότες.

Μέχρι τις 22 Ιουνίου 2022, θα πρέπει λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας να πάρει μία καθοριστική απόφαση για την αξιοποίηση της ιαματικής πηγής. Αν δεν πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας αυτοδίκαια η διαχείρισης της πηγής και των πέριξ περιουσιακών στοιχείων θα περιέλθουν στην Ι.Π.Ε. Α.Ε.

Η έννοια όμως της αξιοποίησης είναι πολύ “θολή”. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και λέει ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πρέπει ο Δήμος να καταδείξει την βιώσιμη διαχείριση, αξιοποίηση με επενδύσεις και εκμετάλλευση. Θα πρέπει δηλαδή να έχει έναν σχεδιασμό σε χαρτί ο Δήμος Πρέβεζας στα χέρια του.

Και θα πρέπει επίσης να παρουσιάσει και έναν οδικό χάρτη. Θα την αξιοποιήσει με τις δικές του δυνάμεις την πηγή; Θα την αξιοποιήσει παραχωρώντας την επένδυση σε ιδιώτη; Πως θα γίνει η αξιοποίησή της;

Δεν είναι απλώς μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Γεωργάκος πάντως αιφνιδίασε, λέγοντας πως μέσα στον Γενάρη θα υπάρχει οικονοµοτεχνική µελέτη επενδυτικού σχεδίου. Ήταν έτοιμη; Την επεξεργαζόταν κάποιος;

Έχει σχέση με το οποιοδήποτε ενδιαφέρον που επέδειξε η δημοτική αρχή Πρέβεζας για το στρατόπεδο “Σολωμού”;

Σε κάθε περίπτωση μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα καθοριστεί η τύχη των Λουτρών.