Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 11:35

Πλειστηριάζονται 66 ακίνητα στο Νομό Πρέβεζας τους επόμενους 6 μήνες – Περιουσία άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ στα χέρια funds με έδρα την Ιρλανδία

Είχαμε αναφερθεί στο atpreveza.gr στο ζήτημα των πλειστηριασμών στο Νομό Πρέβεζας με ρεπορτάζ μας τον Οκτώβριο του 2021 (δείτε ΕΔΩ).

Η κατάσταση από τις αρχές έως και τον Ιούλιο του 2022 παίρνει και στους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας και Ζηρού μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν προγραμματιστεί 66 συνολικά πλειστηριασμοί ακινήτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, επαγγελματικών χώρων και κατοικιών.

Ειδικότερα μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 έχουν προγραμματιστεί 51 στο Δήμο Πρέβεζας, 12 στο Δήμο Ζηρού και 3 στο Δήμο Πάργας.

Η συνολική αξία της τιμής πρώτης προσφοράς ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ως επισπεύδοντες σε ποσοστό άνω του 80%, εμφανίζονται εταιρείες που εκπροσωπούν ξένα funds (επενδυτικά κεφάλαια)με έδρα την Ιρλανδία και συγκεκριμένα γραφεία στο Δουβλίνο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενείται σε κεντρικά ΜΜΕ, πλέον η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται και εκποιείται είτε μέσω αναγκαστικών μέτρων που παίρνει η τράπεζα είτε μέσω δικαστικής πτώχευσης.

Ένα «ευάλωτο» νοικοκυριό (βάσει κάποιων κριτηρίων) με χρέη μπορεί να γλιτώσει τον πλειστηριασμό για ολόκληρο το 2022 και έως ότου συσταθεί ο φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Το συνολικό εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού πρέπει να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.

Ωστόσο, το νοικοκυριό θα πρέπει να βεβαιώσει στην τράπεζα και την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά ότι ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών. Ειδάλλως, μπορεί η κατοικία του να τεθεί σε πλειστηριασμό.

Όσοι δεν χαρακτηρίζονται «ευάλωτα» νοικοκυριά κινδυνεύουν να δουν ακόμη και την κύρια κατοικία τους να βγαίνει στο σφυρί.