Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 12:51

Προχωρά το έργο σύνδεσης οπτικών ινών μεταξύ Πρέβεζας και Κροτόνε – Αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο

Στις 19 Ιουλίου το atpreveza.gr με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του (δείτε ΕΔΩ), είχε αναφερθεί στο σχεδιασμό που προωθεί η Islalink για την κατασκευή υποβρυχίου καλωδίου οπτικών ινών στο Ιόνιο και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής το έργο πλέον εισέρχεται στη δεύτερη και τελευταία φάση της κατασκευής του.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο της εξασφάλισης των τελευταίων αδειοδοτήσεων για τη χρήση του βυθού, ώστε να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2022 η πόντιση του καλωδίου με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

isla

Μέσω του συγκεκριμένου καλωδίου, που δημιουργεί μία εναλλακτική όδευση, η Islalink επιδιώκει να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για χωρητικότητα που υπάρχει ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα. Το υποβρύχιο καλώδιο, συνολικού μήκους 330 χλμ., θα διαθέτει 24 δέσμες οπτικών ινών, που διασφαλίζουν ιδιαίτερα ενισχυμένη χωρητικότητα, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του θα είναι ποντισμένο σε βάθος χιλίων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η κατασκευή του καλωδίου θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2022 και μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς θα έχει πραγματοποιηθεί η εγκατάστασή του. Αφότου λάβουν χώρα οι τελικοί ποιοτικοί έλεγχοι, το καλώδιο θα είναι έτοιμο προς χρήση τον Νοέμβριο του 2022.

Ουσιαστικά, το υποβρύχιο καλώδιο από την Κροτόνε Καλαβρίας μέχρι την Πρέβεζα θα συμπληρωθεί με επίγειο δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. που θα συνδέσει την Πρέβεζα με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη. Στόχος της Islalink είναι το Ionian να συμβάλει στην ανάδειξη των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Ελλάδας ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες νέφους, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών, σε μια συγκυρία κατά την οποία μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και εταιρείες τεχνολογίας πυκνώνουν τις επενδύσεις τους σε κέντρα δεδομένων και cloud.

Να σημειώσουμε πως στις αρχές Ιανουαρίου η Islalink υπέγραψε συμφωνία και με την EXA Infrastructure, η οποία θα προσφέρει τη σύνδεση οπτικών ινών μεταξύ του Κροτόνε και των ιταλικών κόμβων κέντρων δεδομένων του Μιλάνου και της Ρώμης. Η EXA Infrastructure θα κατασκευάσει επίσης τις εγκαταστάσεις στο Κροτόνε, θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης για τον σταθμό καλωδίων (CLS) και θα είναι ο κύριος πελάτης του νέου καλωδίου, για να ενισχύσει περαιτέρω την πιο στιβαρή και αξιόπιστη δικτυακή υποδομή που συνδέει τις δύο χώρες. Θα κατασκευάσει επίσης ένα νέο καλώδιο G.652D μήκους 345 χιλιομέτρων μεταξύ του υπάρχοντος δικτύου της στο Μπάρι και το Κροτόνε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του atpreveza.gr το υποβρύχιο καλώδιο θα εφάπτεται του βυθού της θάλασσας και θα “θαφτεί” 1 μέτρο κάτω από το βυθό στα 39 χλμ. πριν φτάσει στην παραλία Μονολιθίου στην Πρέβεζα, στο ύψος του camping “Πανόραμα”.

Στη συνέχεια μέσα από μία μίνι-εγκατάσταση θα ακολουθήσει την πορεία του δικτύου της ΔΕΗ για να φτάσει στη Βιομηχανική Περιοχή της Πρέβεζας, κάτι που αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για το έργο.