Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 11:18

"Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών" - Κοινή συνέντευξη τύπου εκπαιδευτικών και γονέων

Τον έντονο προβληματισμό τους για τους όρους επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Πρέβεζας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν το απόγευμα της Πέμπτης, όπου υπογράμμισαν πως τα σχολεία δυστυχώς άνοιξαν όπως έκλεισαν και με ακόμη χειρότερους όρους, τη στιγμή που η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι τεράστια σε σχέση με αυτή που ήταν πριν τα Χριστούγεννα.

filip
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαθιός Φιλιππούσης έκανε λόγο για ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης κατά της διασποράς του covid-19 παραδίδοντας την εκπαιδευτική κοινότητα στο χάος.

“Κάθε αντικειμενικός και λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, παρατηρώντας την εκτόξευση της μεταδοτικότητας και των κρουσμάτων,θα περίμενε επιτέλους τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των πολιτών και φυσικά της σχολικής κοινότητας. Δυστυχώς όμως τα σχολεία επαναλειτουργούν από τις 10 Γενάρη με τον τρόπο με τον οποίο έκλεισαν. Και γιατί το λέω αυτό; Το ένα επιπλέον selftest για την πρώτη μόνο μάλιστα εβδομάδα κι η διενέργεια διαγνωστικών τεστ από όλους, αν υπάρξει κρούσμα, από μόνα τους αποτελούν δυστυχώς σταγόνα στον ωκεανό για να αντιμετωπίσουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νέων μολύνσεων” τόνισε ο κ. Φιλιππούσης σημειώνοντας πως παρά τις εκκλήσεις και προτάσεις των εκπαιδευτικών αλλά και των ειδικών επιστημόνων τα δυο τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια για την αραίωση των μαθητών σε κάθε τμήμα, αλλά αντίθετα αυξήθηκε ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα!

“Η κυβέρνηση εμμένει στο ανεύθυνο , αντιεπιστημονικό και άκρως επικίνδυνο 50 % +1 ως αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για να κλείσει το τμήμα , παρά τις έντονες διαφωνίες που υπάρχουν τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τους επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν πως τα σχολεία είναι τεράστιες εστίες διασποράς, αλλά και αντίθετα απ’ την ευρωπαϊκή πρακτική των περισσότερων χωρών που προβαίνουν στο κλείσιμο του τμήματος σχεδόν κι απ’ το πρώτο κρούσμα. Αλλά συμβαίνουν και ακόμα χειρότερα! Οι ημέρες της υποχρεωτικής καραντίνας ή της άδειας που έπρεπε να πάρει ένας εκπαιδευτικός όταν νοσούσε, από 10 έχουν πέσει στις 5, παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι κατά την 5η μέρα είναι εξαιρετικά πιθανό ο ασθενής, ακόμα και ασυμπτωματικός, να μεταδίδει ακόμα τον ιό και με ενδεχόμενη επιστροφή του στην κοινωνική και επαγγελματική «κανονικότητα» να οδηγήσει σε μεγάλη διασπορά. Οι αποφάσεις αυτές μετατρέπουν τα σχολεία σε υγειονομικές εστίες μετάδοσης. Η ελληνική κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς μέτρα ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την υγειονομική και εκπαιδευτική πολιτική της απαξίας της δημόσιας υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης” υπογράμμισε ο κ. Φιλιππούσης υπογραμμίζοντας πως οι εκπαιδευτικοί θέλουν τα σχολεία ανοιχτά με όλους τους μαθητές υγιείς και ασφαλείς μέσα σε αυτά και για αυτό ζητούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας όπως η αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου (50% +1) για κλείσιμο του τμήματος, η αραίωση των τμημάτων, η δωρεάν παροχή υγειονομικού υλικού με υψηλό δείκτη προστασίας σε εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους στα σχολεία, τα δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στο χώρο του σχολείου από κινητές μονάδες του Ε.Ο.Δ.Υ. , οι άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα ήδη υπάρχοντα κενά, οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας και η αντιμετώπιση των μορφωτικών ελλειμμάτων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στους μαθητές με συγκεκριμένα μέτρα (μείωση, αναδιάταξη της ύλης), κατάργηση του μέτρου των πανελλαδικών εξετάσεων (PISA)στην ΣΤ΄ Δημοτικού.

“Εμείς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε γιατί για εμάς τους εκπαιδευτικούς η υπεράσπιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Για ακόμη μία φορά καλούμε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να σταματήσει την επικίνδυνη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και να υιοθετήσει τα προτεινόμενα μέτρα της εκπαιδευτικής κοινότητας για μια όσο γίνεται πιο ασφαλή λειτουργία των σχολείων” κατέληξε ο κ. Φιλιππούσης.

lel

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας Πάνος Λελοβίτης ξεκαθάρισε πως οι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν κλειστά σχολεία αλλά τη δια ζώσης διδασκαλία, με όρους όμως που διασφαλίζουν την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και όλου του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά.

“Ξεκαθαρίζουμε ότι τα σχολεία θέλουμε να είναι ασφαλή και αυτή είναι η ένστασή μας. Θέλουμε τα σχολεία να είναι ασφαλή για εμάς, για τους μαθητές μας και για τις οικογένειές τους. Το Υπουργείο κομπάζει ότι έχει καταφέρει να ελέγξει τη διασπορά στα σχολεία, έχει πολύ καλά αποτελέσματα και πανηγυρίζει αυτοϊκανοποιούμενο. Να σας πω τι συμβαίνει, 118.000 μαθητές σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία νόσησαν από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, γύρω στους 180.000 άνθρωποι νόσησαν όλο το προηγούμενο 18μηνο. Για να καταλάβετε την τεράστια αναντιστοιχία σε αυτά που επικαλείται το Υπουργείο. Να σας πω πως το Υπουργείο μάλιστα είχε το προνόμιο να έχει τη 2η θέση ως χώρα στο “αγώνισμα” της νοσηρότητας ανά πληθυσμό και νομίζω ότι αυτή την εβδομάδα μάλλον θα πάρουμε και το χρυσό μετάλλιο. Και βέβαια αυτή τη μέρα όπου ανακοινώθηκαν αυτά τα αποτελέσματα το Υπουργείο θεώρησε πάρα πολύ καλό να διακηρύξει πανηγυρικά σχεδόν την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων χωρίς στην ουσία κανένα σοβαρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Η μόνη διαφορά όπως είπε και ο Πρόεδρος των δασκάλων και των νηπιαγωγών, είναι το ένα self test επιπλέον. Ίδια μέτρα λοιπόν, μη σας πω και χειρότερα μια που η καραντίνα από 10 μέρες κατέβηκε στις 5 μέρες. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, την πρώτη μέρα είχαμε πανελλαδικά 16000 κρούσματα, τη 2η μέρα πέρασαν τις 10000 και ακολουθούν ανάλογοι αριθμοί για τις επόμενες ημέρες. Στον δε τόπο μας είχαμε 217 κρούσματα στα σχολεία την 1η ημέρα και στην 3η και 4η μέρα που έχουμε τα στοιχεία έχουμε 115 και σήμερα 179 ενεργά κρούσματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν έχει κανένα λόγο το Υπουργείο να πανηγυρίζει και να κομπάζει. Εξακολουθεί να επιμένει σε αυτό το αντιεπιστημονικό και στο παράλογο 50%+1 για να κλείσει το τμήμα. Είναι ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο. Εδώ επιμένουμε και βεβαίως πανηγυρίζει το Υπουργείο γιατί λέει τμήματα ελάχιστα κλείσανε και σχολεία ακόμη λιγότερα. Βεβαίως αν δεν έχεις πρόθεση να κλείσεις τα τμήματα όταν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα κλείσουν ποτέ τα τμήματα” ανέφερε ο κ. Λελοβίτης σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ένσταση με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά με το έλλειμμα ασφάλειας και προστασίας, με τους όρους στο άνοιγμα των σχολείων.

“Αν δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που υπαγορεύουν αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας και εδώ γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, για τα χρήματα που πρέπει να επιστρέψουν αν δεν έχουν δια ζώσης διδασκαλία για μεγάλο διάστημα ή ας πούμε για το ότι δεν υπάρχει σύμβαση τώρα με τη Cisco για την τηλεκπαίδευσης γιατί υπόκειται στις αιρέσεις της αρχής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή ακόμη και για το ότι όπως δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη είναι πολλές οι άδειες ειδικού σκοπού που πιθανόν να απαιτηθούν. Αν δεν συντρέχουν αυτοί οι λόγοι τότε αυτές οι αποφάσεις και αυτά τα πρωτόκολλα ορίζονται και εξηγούνται μόνο ως ένδειξη εμπάθειας απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα” τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ ο οποίος αναφέρθηκε και στη συστηματική υποβάθμιση του ΕΣΥ.

“Όλα αυτά συνιστούν στην καλύτερη περίπτωση αμέλεια και αδιαφορία, στη χειρότερη εγκληματική ανεπάρκεια και ανευθυνότητα. Ελπίζω πραγματικά να διαψευστούμε στους φόβους μας, που δεν είναι μόνο δικοί μας όμως, είναι φόβοι που αφορούν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ελπίζουμε αυτή η τραγική ανεπάρκεια να μην επιβεβαιωθεί με μια εκτίναξη κρουσμάτων, με μια εκτίναξη θανάτων, με μια άσχημη τροπή στην εξέλιξη της πανδημίας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και όσα μπορούμε και συλλογικά μαζί με τους συναδέλφους της Πρωτοβάθμιας και μαζί με τους γονείς και κηδεμόνες να παλέψουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ασφάλειας στα σχολεία και στο τέλος τέλος την ίδια την ποιότητα των σχολείων” κατέληξε ο κ. Λελοβίτης.

venet

Κλείνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δήμου Πρέβεζας Θοδωρής Βενετικίδης χαρακτήρισε μπάχαλο την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

“Λίγες μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων έχουμε μαθητές που δεν βρήκαν και δεν κατάφεραν να κάνουν self test. Μαθητές που δεν πήγαν σχολείο λόγω φόβου από την έλλειψη μέτρων. Εκπαιδευτικούς που νόσησαν και δεν αναπληρώθηκαν από κανέναν. Χάσιμο επιπλέον διδακτικών ωρών, επειδή το Υπουργείο έχει μεταφέρει στους εκπαιδευτικούς ευθύνες που δεν έχουν καμία σχέση με τα διδακτικά τους καθήκοντα. Σχολεία χωρίς προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, με ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και 27αρια τμήματα. Δεν μιλάμε λοιπόν απλώς για “αρρυθμίες” αλλά για κυριολεκτικό μπάχαλο που διαμορφώνεται στα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης. Το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το κουκούλωμα των χιλιάδων κενών με συγχωνεύσεις τμημάτων, δηλαδή στοίβαγμα 25, 26, 27 και 28 μαθητών ακόμα και διαφορετικών τάξεων σε αίθουσες-κλουβιά κόντρα ακόμα και στις οδηγίες που έδινε το ίδιο το υπουργείο πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να μην υπάρχει πρόσμειξη μαθητών, είναι απαράδεκτο. Παρά την ηρωική προσπάθεια των εκπαιδευτικών να κρατήσουν όρθια τα σχολεία όσο παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού στα σχολεία, όπως το απαράδεκτο 50%+1 για το κλείσιμο τμήματος, ή ο περιορισμός της καραντίνας σε 5 ημέρες, τα σχολεία θα μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, εκτός και αν αυτός είναι τελικά ο στόχος της κυβέρνησης” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βενετικίδης σημειώνοντας πως η κατάσταση στα σχολεία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί με ευχολόγια και με απόκρυψη της πραγματικότητας αλλά με συγκεκριμένα μέτρα όπως η αραίωση των μαθητών στις τάξεις, η κάλυψη των κενών, η πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και με επίκεντρο τη σχολική μονάδα , η κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων σε μέσα ατομικής προστασίας και η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

“Όσο η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να κωφεύουν απέναντι στις δίκαιες και αυτονόητες διεκδικήσεις μας τόσο η κατάσταση στα σχολεία θα χειροτερεύει, θα διαμορφώνεται μια διαλυτική εικόνα, θα οξύνονται ακόμα περισσότερο οι μορφωτικές ανισότητες ιδιαίτερα για τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών” σημείωσε ο κ. Βενετικίδης ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:00 έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας.

Πολυμέσα