Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 12:07

Η Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη και πολυεθνικό σχήμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη ζήτησαν πληροφορίες για τον οδικό και αστικό φωτισμό της Πρέβεζας

Το atpreveza.gr σε πληθώρα ρεπορτάζ του έχει αναδείξει όλες τις πτυχές της ιδιωτικοποίησης του οδικού και αστικού φωτισμού της Πρέβεζας για τα επόμενα 12 χρόνια.

Πρόκειται για το έργο “ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ”, με προϋπολογισμό χωρίς Φ.Π.Α.: 7.222.693,00 ευρώ, το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο της Intrakat που είναι συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη, όσο και ενός πολυεθνικού σχήματος, το οποίο φαίνεται πως στηρίζεται και από ρωσικά κεφάλαια.

Το “εργαλείο” που επιλέχθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου είναι η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), κάτι που προκάλεσε μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Περιφέρεια Ηπείρου για την περίπτωση του Δήμου Πρέβεζας είναι η 24η Ιανουαρίου. Στον αντίποδα για το διαγωνισμό στο Δήμο Ιωαννιτών είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα η αποσφράγιση των προσφορών.

Η Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη θεωρείται ένας από τους πιο δυνατούς “παίκτες” στο χώρο των συγκεκριμένων υποδομών και στις 15 Δεκεμβρίου 2021 είχε ζητήσει διευκρινίσεις για τον διαγωνισμό από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η Περιφέρεια απάντησε στις 11 Ιανουαρίου 2022 και μεταξύ άλλων υπάρχει και ένα ενδιαφέρον σημείο, που αναφέρει: “Η εκτίμηση της Υπηρεσίας είναι ότι το κόστος των εργασιών αναβάθμισης και ανάτασης του οδικού και αστικού φωτισμού του δήμου Πρέβεζας, λόγω και της καλής συντήρησής του δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 250.000,00 €”.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2021 ζήτησε διευκρινίσεις για το διαγωνισμό και η εταιρεία Energyplus με έδρα την ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Η Περιφέρεια Ηπείρου απάντησε με έγγραφό της στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έχει ιδιαίτερη μετοχική σύνθεση, έχοντας παράλληλα υλοποιήσει μεγάλα έργα στη Βόρεια Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2012 από κάτοικο Θεσσαλονίκης, που είναι γεννημένος στη Λευκωρωσία και σταδιακά από το 2016 έως και το 2020 εισήλθε στα της εταιρείας και στο μετοχικό της κεφάλαιο ο διεθνής όμιλος ελβετικών συμφερόντων “EHOT ENERGY HOLDING AND TRADING LTD” αυξάνοντας θεαματικά την κεφαλαιακή βάση και την τεχνογνωσία της εταιρείας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει έδρα στην Λευκωσία της Κύπρου και έχει δύο μετόχους (50% μερίδιο ο καθένας), τους Ρώσους επιστήμονες Ivan Zhitenev και τον Terekhin Dmitry, οι οποίοι είναι και στελέχη άλλης ελβετικής πολυεθνικής.