Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 11:15

Το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ φέρνει υποβάθμιση για το ΓΝ Πρέβεζας; - Τι είναι το σύστημα «hub and spoke»

Ο “μυστικός δείπνος” της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μινάς Γκάγκα με 12 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία του κόμματος το βράδυ της Δευτέρας, είχε ως “κυρίως πιάτο” το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ και τις σημαντικές αλλαγές που αυτό θα επιφέρει στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ το σύστημα λειτουργίας για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ που προωθεί η Κυβέρνηση, είναι το λεγόμενο «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας».

hub spoke

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο Περιφέρειας, θα γίνει διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων (βλέπε Νοσοκομείο Πρέβεζας) με το νοσοκομείο “κόμβο”, δηλαδή το ΠΓΝΙ.

Η Κυβέρνηση θεωρεί πως η διαχείριση της πανδημίας κατέδειξε περισσότερο τέτοιου είδους ανάγκες, ενώ το νοσοκομείο-κόμβος, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση, προηγμένη τεχνολογία και θα είναι πλήρως στελεχωμένο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία-ακτίνες θα είναι βελτιωμένα Κέντρα Υγείας και θα έχουν κυρίως έναν ρόλο εξυπηρέτησης των αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ακόμη ένα στοιχείο που προωθεί το σχέδιο είναι η χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα σε νοσοκομεία, που είναι 25-30 χλμ., όσο δηλαδή απέχει το ΓΝ Πρέβεζας και το καινούριο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Το σχέδιο δεν κάνει λόγο για κλείσιμο δομών, αλλά για αλλαγή χαρακτήρα των δομών και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Προβλέπει επίσης και χρηματοδοτήσεις για βελτίωση των υποδομών, κτιριακών και υλικοτεχνικών, ακόμη και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ευνοεί και την βελτίωση κτιριακών υποδομών καθ' ύψος, σχεδιασμός που υπάρχει και για το υπάρχον Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα νέα στον επικείμενο σχεδιασμό μόνο καλά δεν είναι για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, μιας και φαίνεται πως σε γενικές γραμμές θα παγιωθεί ως δομή με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς δυνατότητες αναβάθμισης και ανάπτυξης.

 

Το νέο Νοσοκομείο και η περιβόητη επιτροπή

 

Είναι λίγες επίσης οι πιθανότητες να καταφέρει πλέον η Πρέβεζα να προωθήσει την ανέγερση νέου Νοσοκομείου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιβόητη επιτροπή που όρισε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας για να ασχοληθεί με το θέμα, έχει καταστεί ανενεργή, με ευθύνη του Δημάρχου Πρέβεζας που έχει και την ευθύνη να τη συγκαλεί.