Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 12:35

“Ούτε φωνή ούτε ακρόαση” για τις μελέτες του “Αντώνης Τρίτσης” για το Κάστρο Παντοκράτορα

Μπορεί η συζήτηση να επικεντρώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας στη μελέτη για το νέο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, παρ' όλα αυτά ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι οι μελέτες για το Κάστρο του Παντοκράτορα, για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα “φως” από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Είναι κρίσιμο ζήτημα, καθώς για το συγκεκριμένο Κάστρο, που είναι ιδιοκτησίας Δήμου Πρέβεζας, προέκυψαν από το 2018 ζητήματα προστασίας του τόσο στο επιθαλάσσιο μέτωπο, όσο και στο σύνολο του Μνημείου.

Ο Δήμος Πρέβεζας έπειτα από προγραμματική σύμβαση με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) υπέβαλε πρόταση με τίτλο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» (μελέτες Κάστρου Παντοκράτορα και ανάπλαση περιοχής), με προϋπολογισμό 5.849.724,45 ευρώ, για ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Η πρόταση περιλαμβάνει τα κάτωθι:

 

  • Υποέργο 1 - ΣΤΑΔΙΟ 1 : με τίτλο «ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΟΥ» με προϋπολογισμό 849.724,45 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

  • Υποέργο 1 - ΣΤΑΔΙΟ 2 : με τίτλο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΟΥ» με ενδεικτικό προϋπολογισμό 5.000.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

  • Υποέργο 2 : με τίτλο «ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ» το κόστος αυτό ανέρχεται σε ποσοστό 1,5% του προϋπολογισμού δημοπράτησης του Σταδίου 2 του Υποέργου.

IMG 0251

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της τον Οκτώβριο του 2021 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ήταν ξεκάθαρη πως πρέπει ο Δήμος να ενεργοποιηθεί άμεσα. Είχε δηλώσει τότε στους δημοσιογράφους: “Είμαστε τώρα στο Κάστρο του Παντοκράτορα το οποίο έχει παραχωρηθεί η χρήση του στο δήμο Πρέβεζας, έχει προχωρήσει ήδη κάποια πράγματα, για να δούμε πως θα συμβάλλουμε κι εμείς. Εδώ το Υπουργείο Πολιτισμού θα δώσει προδιαγραφές για τις μελέτες και προφανώς η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων θα επιβλέψει τις εργασίες που θα γίνουν όπως και θα αποτελεί το σύμβουλο του δήμου στην πορεία της εκπόνησης των μελετών. Θα μείνουμε στην Πρέβεζα και θα δούμε όλα τα θέματα και ο κ. βουλευτής είναι παρών με συμβολή ουσιαστική σε αυτά τα οποία σχεδιάζουμε για την περιφερειακή ενότητα"”.

Το Υπουργείο έχει μάλιστα και συγκεκριμένο χρηματοδοτικό σχεδιασμό για το Κάστρο του Παντοκράτορα, καθώς σύμφωνα με έγγραφο-απάντηση της Υπουργού σε κοινοβουλευτική Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης, αναφέρονται τα παρακάτω:

panto

Κατά συνέπεια υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία εξαιρετική ανάπλαση της περιοχής, αρκεί η περιβόητη συνεργασία του Δήμου να “βγει”.