Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 14:16

“Καμπανάκι κινδύνου” για σημαντικά έργα από τον Γ. Νίτσα καθώς αγνοείται η τύχη των προτάσεων του Δήμου Πρέβεζας στο “Αντώνης Τρίτσης”

Ένα σοβαρό ερώτημα κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας τη Δευτέρα, απηύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, προς τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο.

Ο κ. Νίτσας ανέφερε: “Σας είχα πει και πριν από δύο μήνες για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Υπάρχει και στην ΚΕΔΕ ανησυχία και ο Πρόεδρος κ. Παπαστεργίου είχε πει ότι η επιτροπή του ΥΠΕΣ συνεδρίασε στις 11 Φεβρουαρίου για εντάξεις έργων. Υπάρχει κάποια ενημέρωση για το αν έχει ενταχθεί κάποια πρότασή μας;”.

Ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” είχε ήδη κάνει ερώτημα από τον Οκτώβριο του 2021 (δείτε ΕΔΩ), καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο Δήμος Πρέβεζας να μην προλάβει να εντάξει μία σειρά σημαντικών έργων όπως π.χ. είναι ο βιολογικός του Αρχαγγέλου, το νέο Μουσικό Σχολείο, οι μελέτες για το Κάστρο Παντοκράτορα κτλ.

IMG 2918

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος έδειξε να μην έχει απολύτως καμία ενημέρωση για το θέμα, λέγοντας: “Το τρίτο σε προτεραιότητα είναι η μελέτη του Μοσυικού Σχολείου. Περιμένουμε κι εμείς. Ενδεχομένως τα ψηφιακά να μεταφερθούν σε άλλο πρόγραμμα. Περιμένουμε”.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι η Επιτροπή του ΥΠΕΣ που συνεδρίασε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, ενέκρινε την ένταξη 98 προτάσεων προϋπολογισμού 260 εκ. ευρώ. Σημείωσε όμως ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Ακόμη και σήμερα 31 Δήμοι δεν έχουν εντάξει ούτε ένα έργο στο πρόγραμμα, ενώ υπάρχει Δήμος που δεν έχει εντάξει ούτε ένα έργο και στον Φιλόδημο. Επίσης περίπου 120 Δήμοι έχουν εντάξει έργα που είναι κάτω από το 40% του πλαφόν τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαριστεί εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων ποια έργα θα παραμείνουν στο «Αντώνης Τρίτσης» ποια θα πάνε στα Ταμείο Ανάκαμψης και ποια στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος στο «Αντώνης Τρίτσης» και να εντάξουμε περισσότερα έργα σ΄ αυτό».

Επισήμανε ακόμη ότι: «Δεν μπορεί οι δήμοι να είναι τα εύκολα εξιλαστήρια θύματα, χωρίς να γίνουν επενδύσεις πάνω σε απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται σε διάφορους τομείς. Περιμένουμε μία επίσημη ενημέρωση για όλα τα παραπάνω θέματα, καθώς και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου οι δήμοι να προετοιμαστούν κατάλληλα».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας “Μακεδονία” στις 28/2 (δείτε ΕΔΩ), με τίτλο “Ναυαγεί το «Αντώνης Τρίτσης» - Αναβρασμός στην αυτοδιοίκηση, καθώς η καθυστέρηση στις εντάξεις έργων ελοχεύει τον κίνδυνο οι δήμοι να χάσουν σημαντικούς πόρους” και τη σημείωση ότι ο Στ. Πέτσας ανακοινώνει έργα πριν αποφανθεί η Επιτροπή.