Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 10:20

Οι απόψεις-προτάσεις της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας στην Επιτροπή Διαβούλευσης

Ο εκπρόσωπος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας ( ΚΛΠ ) Χαράλαμπος Μακρής κατέθεσε τις παρακάτω απόψεις-προτάσεις στην Επιτροπή Διαβούλευσης:

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ:

Η ιδέα ενοποίησης των αρχαιοτήτων της περιοχής και η διαμόρφωση ενός αρχαιολογικού πάρκου φαίνεται εκ προοιμίου ενδιαφέρουσα. Οφείλεται όμως παράλληλα η προσεκτική διαμόρφωση ενός παρακαμπτηρίου οδικού δικτύου έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η εμπορική ανάπτυξη της πόλης, όπως αυτή υφίσταται με την παρούσα κατάσταση.

Δραττόμεθα της ευκαιρίας να σας υπενθυμίσουμε πως (ποικιλοτρόπως  φαίνεται ) το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής σχετικά με αρχαιότητες εστιάζεται στη Νικόπολη. Χωρίς κατά ουδένα τρόπο να αμφισβητείται η σπουδαιότητα της Ρωμαϊκής Νικοπόλεως, σας υπενθυμίζουμε πως αξίζει να δοθεί παράλληλα και ενδιαφέρον για την Ελληνική Κασσώπη, της οποίας το μεγάλο θέατρο αναστηλώνεται και θα πρέπει να εξασφαλισθούν κάποιες υποδομές για την υποστήριξη μαζικών εκδηλώσεων .

ΚΑΣΤΡΑ - ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ:

Τα ΚΑΣΤΡΑ είναι στρατόπεδα κάποιας παλαιότερης εποχής, που διαχειρίζονταν από στρατό εκείνης της εποχής, δεν ανήκουν πλέον σε αυτόν μη έχοντας αξία χρήσης και έχουν περιέλθει στην κυριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αξιολογούνται αναλόγως του χρόνου, του τρόπου κατασκευής, της ιστορικής τους μνήμης και συνήθως συντηρούνται και διαμορφώνονται ώστε να είναι επισκέψιμα ενώ, αναλόγως του του χώρου που διαθέτουν  και της γειτνίασης με τον ιστό της πόλης, μπορεί να φιλοξενούν ποικιλία πολιτιστικών δρώμενων καθώς και προσεγμένες υποδομές αναψυχής. Η Πρέβεζα πρωτοτυπεί μη έχοντας αξιοποιήσει κανένα από τα κάστρα που διαθέτει. Οι πολίτες αναμένουν τη Δημοτική Αρχή που θα κάνει την έκπληξη .

Τα  εγκαταλειμμένα ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ σπανίως έχουν κάποια ιστορική ή αρχιτεκτονική αξία . Όπως και τα κάστρα, δεν έχουν πλέον αξία χρήσης, για αυτό και δεν χρησιμοποιούνται από το στρατό. Κατόπιν αυτού, αβίαστα, οφείλεται να περιέρχονται στη δικαιοδοσία του Δήμου και αυτός να τα διαμορφώνει προς όφελος των πολιτών . Η ιδέα να ανήκουν στο στρατό είναι λανθασμένη. Αν ο στρατός , για την άμυνα της χώρας, χρειαστεί νέα στρατόπεδα, εννοείται ότι θα του δοθεί τόπος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα οικειοποιηθεί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Παραλάβετε τα παλιά αχρείαστα και ερειπωμένα ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ  και Αποδώστετα διαμορφωμένα φιλικά προς την πόλη και τους πολίτες.
( Δεν σημαίνει ότι οι πολίτες θα έρθουν σε ρήξη με τους στρατιωτικούς. Η νομοθέτες οφείλουν να αλλάξουν τον σχετικό νόμιμε τρόπο που να εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να οργανωθεί και να πιέσει με τεκμήρια προς αυτό το σκοπό.)

ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ:

Άλλο ένα στρατιωτικό κτίριο χωρίς αξία χρήσης από το στρατό, ένα κτίσμα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Θεωρούμε τη μέχρι τώρα γνωστή επιλογή να μετατραπεί σε αρχείο των Δικαστηρίων λανθασμένη . Έχει εκφρασθεί η ορθή άποψη ότι η πόλη θέλει ένα καινούργιο αξιοπρεπές Δικαστικό Μέγαρο .
Το κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών είναι ότι πρέπει γιατί Δημοτικό Ωδείο δια τους εξής λόγους:
- Είναι μεγαλύτερο από το υπάρχον και άρα θα έχει δυνατότητα να διευρύνει τις δραστηριότητες του.
- Γειτνιάζει με το Πολιτιστικό Κέντρο και θα διευκολύνονται παράλληλες εκδηλώσεις.
- Θα ζωντανέψει με ιδιαίτερο τρόπο το κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει μουσικό κάλεσμα στους πολίτες, κυρίως στα παιδιά.
- Η Πρέβεζα , μία από τις λίγες πόλεις που διαθέτουν Μουσικό Σχολείο, θα ενισχύσει τον μουσικό προσανατολισμό της .

Σχετικά με ΟΑΣΗ, ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, σαν ΚΛΠ έχουμε επανειλημμένα και εγγράφως εκφράσει τις απόψεις μας και δεν κρίνεται σκόπιμο να τις επαναλάβουμε.