Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 22:43

Νίτσας: “κ. Δήμαρχε ήσασταν πρωτεργάτης πάνω σε αυτή την εκτροπή” - Λελοβίτης: "Σας εφιστώ την προσοχή γιατί πραγματικά ο κατήφορος πολλές φορές δεν έχει τέρμα”

Στην απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε κατά πλειοψηφία ως αντισυνταγματική τη μεταβολή του τρόπου συγκρότησης δημοτικών επιτροπών και Δ.Σ. δημοτικών ν.π. αμέσως μετά τις εκλογές (δείτε εδώ) στάθηκαν ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” Παναγιώτης Λελοβίτης στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν στο ψήφισμα που είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας τον Οκτώβριο του 2019 (δείτε εδώ) κατά του νόμου Θεοδωρικάκου και κάλεσαν τη δημοτική αρχή έστω και τώρα να λειτουργήσει με διαφορετικούς όρους.

IMG 3792

Γιώργος Νίτσας: “κ. Δήμαρχε ήσασταν πρωτεργάτης πάνω σε αυτή την εκτροπή”

Ο Γιώργος Νίτσας στην τοποθέτησή του έστρεψε τα βέλη του προς το δήμαρχο και την παράταξή του, υπογραμμίζοντας πως πλέον είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να λειτουργήσει πιο συνετά και να σεβαστεί τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Νίτσας τόνισε: “Το Συμβούλιο με την απόφασή του έκρινε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και οι αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού.

Οι δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, Δημοτική Συνεργασία, Ανάπτυξη Τώρα, Στροφή στο Μέλλον (στήριξε το σχετικό ψήφισμα και η Ανυπότακτη Κίνηση), που στις 30 Οκτωβρίου 2019 και καταγγείλαμε τότε στο δημοτικό συμβούλιο με ψήφισμα το νόμο Θεοδωρικάκου ως αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο και ζητήσαμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής για να εκφραστεί δίκαια η ψήφος των Πρεβεζάνων, και σήμερα αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι.

Τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της Κυβέρνησης της ΝΔ, που διαστρέβλωσε τη δημοκρατική έκφραση της τοπικής κοινωνίας, κάποιο τον στήριξαν. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το ρόλο που παίξατε κύριε δήμαρχε και η παράταξη δήμος της καρδιάς μας απέναντι στο νόμο Θεοδωρικάκου, αλλά και οι τότε συνεργάτες που αποδέχθηκαν να εφαρμόσουν ένα αντιδημοκρατικό νόμο που το τονίζαμε και τότε μας λέγατε που ξέρετε εσείς, αφήστε να πάρουν αποφάσεις. Βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί, στην ολομέλεια έχει πάει. Αλλά είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Έχει προχωρήσει η οικονομική βέβαια, θα έπρεπε να έχει έρθει το ζήτημα του λιμενικού ταμείου και της ΔΕΥΑ, δεν έχουν έρθει ακόμη. Ελπίζω τουλάχιστον μετά από την απόφαση που πήρε το Γ Τμήμα να σκεφτείτε κατά τη δική μου άποψη πιο συνετά, πιο συνεργατικά, πιο αλληλέγγυα πάνω στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και να εφαρμόσετε το νόμο που κατεβήκαμε στις εκλογές.

Αυτές οι καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν με το ζήτημα της απλής αναλογικής και το νόμο Θεοδωρικάκου φέρανε πολύ πίσω τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου κι εσείς κ. Δήμαρχε ήσασταν πρωτεργάτης πάνω σε αυτή την εκτροπή στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι ευκαιρία να μην περιμένετε την απόφαση της ολομέλειας και να εφαρμόσετε ως ένδειξη καλής θέλησης, γιατί και τότε πάλι θα κριθεί αντισυνταγματικός, σας το είχαμε πει τότε, σας το λέμε και τώρα, και δείξτε ότι είστε δήμαρχος όλων των Πρεβεζάνων, σέβεστε την απόφαση του πρεβεζάνικου λαού και η συγκρότηση των επιτροπών να γίνει έτσι όπως προβλέπονταν με το νόμο που είχε ψηφιστεί και κατεβήκαμε στις εκλογές όλες οι παρατάξεις".

IMG 3804

Π. Λελοβίτης: “Σας εφιστώ ως δημοτική αρχή αλλά και σε όλο το δημοτικό συμβούλιο την προσοχή γιατί πραγματικά ο κατήφορος πολλές φορές δεν έχει τέρμα”

Καυστικός ήταν και ο Παναγιώτης Λελοβίτης καλώντας το δήμαρχο να αλλάξει στάση:

“Πραγματικά είχαμε ξεκινήσει τη ζωή μας ως δημοτικό συμβούλιο με εκείνη την εκτροπή -και δεν το λέει μια παράταξη, το λέει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου-η οποία στην ουσία αλλοίωσε τους συσχετισμούς και την αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στο δημοτικό συμβούλιο. Μετά από 2,5 περίπου χρόνια αποφασίζει το Γ τμήμα του ΣΤΕ και προσέξτε είναι η 4η απόφαση για ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης που παίρνει το Γ τμήμα του ΣΤΕ. Οι άλλες αποφάσεις έχουν να κάνουν με τις εργολαβείες, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, υπάρχει μια σειρά αποφάσεων που έχει προκύψει το τελευταίο 4μηνο, αυτή είναι η τέταρτη απόφαση και ξεκαθαρίζει ότι νοθεύεται η λαϊκή βούληση, αυτά που λέγαμε εμείς στο ψήφισμά μας, και βάζει 2 ζητήματα. Θεωρεί προδήλως αντισυνταγματική τη συγκρότηση επιτροπών όπου μειοψηφίες γίνονται πλειοψηφίες και το αντίθετο και βεβαίως μιλά για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από εκλεγμένα όργανα στις οικονομικές επιτροπές με σύνθεση που δεν είναι συμβατή με την εκλογή. Είναι η ουσία του ζητήματος που είχαμε βάλει και στο ψήφισμά μας.

Σας εφιστώ ως δημοτική αρχή αλλά και σε όλο το δημοτικό συμβούλιο την προσοχή γιατί πραγματικά ο κατήφορος πολλές φορές δεν έχει τέρμα. Νομίζω ότι αυτό που στοιχειωδώς πρέπει να κάνει το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως η δημοτική αρχή είναι να δεσμευτεί ότι από εδώ και πέρα διότι δεν έχει κανένα θεσμικό, νομικό, ηθικό ή πολιτικό έρεισμα να προχωράει σε άσκησης δημοτικής εξουσίας με μεταφορά αρμοδιοτήτων σε αυτό που ένα τμήμα του ΣΤΕ θεωρεί αντισυνταγματικό. Οι σημαίνουσες αποφάσεις λοιπόν πρέπει να παίρνονται στο δημοτικό συμβούλιο και μόνο στο δημοτικό συμβούλιο.

Και βεβαίως κάτι δεύτερο που πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, αν η Ολομέλεια του ΣΤΕ αποφασίσει και αποδεχθεί την πρόταση του Γ Τμήματος, πράγμα που συνήθως γίνεται, τότε πραγματικά για μια σειρά αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, όπου έχουμε τροποποιήσεις συμβάσεων και οικονομικών σχέσεων όπως ας πούμε στο Elena δύο φορές, εκεί πια προκύπτουν ζητήματα νομιμότητας. Πέρα από τα πρόδηλα ζητήματα ηθικής και δικαίου προκύπτουν και ζητήματα νομιμότητας και κάθε παράταξη αφού εκπροσωπεί πολίτες έχει δικαίωμα να προσβάλλει νομικά αυτές τις διαδικασίες και να διεκδικήσει βεβαίως το νόμιμο δικαίωμά της. Είναι πολύ ουσιαστικά αυτά τα πράγματα, το αυτονόητο είναι ότι από εδώ και πέρα τουλάχιστον δεν θα λειτουργήσουμε με αυτούς τους όρους. Είναι ηθική επιταγή αν θέλετε και βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε σε όλο αυτό και τη στάση δημοτικών παρατάξεων και της δημοτικής αρχής δυστυχώς, οι οποίες δημοτικές παρατάξεις και δυστυχώς και ο δήμαρχος αδιαφορώντας για το ψήφισμα κατά πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου το οποίο μιλούσε για εκτροπή με το νόμο Θεοδωρικάκου της λαϊκής βούλησης, δημόσια δήλωνε τις ευχαριστίες του στον κ. Θεοδωρικάκο γιατί έτσι κατάφερε να σώσει τους δήμους από την ακυβερνησία...”

IMG 3862

Νίκος Γεωργάκος: “Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται”

Στο γράμμα του νόμου στάθηκε ο δήμαρχος Πρέβεζας, σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόσει το νόμο.

Ο κ. Γεωργάκος τόνισε μεταξύ άλλων: “Να ξεκαθαρίσω με το νόμο Θεοδωρικάκου, αυτό που λέω και πάντα, οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται. Αν γίνει κάποια αλλαγή πάλι εδώ είμαστε να τους εφαρμόσουμε. Αν ήμουν τόσο αντιδραστικός σε θέματα που δεν θέλουμε ή σε ψηφίσματα που δεν συζητούνται ή να έχουμε ένα δημοτικό συμβούλιο, που συμβαίνει ακόμη και σε δημοτικά συμβούλια δημάρχων από άλλες παρατάξεις, τους αριστερούς και με Συριζαίους και με δεξιούς, όλα είναι δημοτικά συμβούλια και όλοι μα όλοι πηγαίνουν και εφαρμόζουν το νόμο γιατί πολύ περισσότερο όταν δεν έχουμε αποφάσεις νόμιμες η Αποκεντρωμένη μας τις πετάει έξω. Και τέτοιες αποφάσεις έχουμε πάρει και έχουν βγει και εκτός. Τα τέλη που βάλαμε στο κολυμβητήριο δεν βγήκαν εκτός; Είπαμε στο δημοτικό συμβούλιο να μην παίρνουμε χρήματα για τους συλλόγους και έβγαλε εκτός η Αποκεντρωμένη. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν αυτοί οι νόμοι και πρέπει να τους εφαρμόσουμε. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε αλλάζει θα προσαρμοστούμε με την καινούργια νομοθεσία για όλο το υπόλοιπο της θητείας.

Σίγουρα όμως το δημοτικό συμβούλιο αυτό εδινε βήμα σε όλους, όλοι είχαν το λόγο. Δεν ηρθε ποτέ κάποια άλλη πρόταση όσον αφορά είτε τον προϋπολογισμό είτε το τεχνικό πρόγραμμα που μπορούσαν. Ειδικά για τον προϋπολογισμό όλες οι παρατάξεις να κάνουν κάτι διαφορετικό και να ψηφίσουν τη διαφορετικότητα της δικής μας εισήγησης. Ακόμη και σε θέματα πολύωρων πολιτκών συζητήσεων δεν είχαμε τη δυνατότητα οι 6 τώρα, οι 8 που ήμασταν πριν, να πούμε ότι ναι δεν παίρνουμε ένα ψήφισμα , δεν συζητάμε ένα θέμα, κάτι που είχαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές με τις πλειοψηφίες, να περνάνε τα θέματα και σωστά να κυβερνά σωστά ο δήμαρχος κάθε φορά. Εφαρμόζουμε το νόμο στο Δημοτικό Συμβούλιο και τίποτα παραπάνω”.