Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 12:25

Παρουσιάστηκε το σημαντικό έργο στο αρχαίο Θέατρο Κασσώπης - Στόχος η περαιτέρω ανάδειξη και αποκατάστασή του

Το σημαντικό έργο αποκατάστασης και ανάδειξης στο αρχαίο θέατρο Κασσώπης, που υλοποιήθηκε την περίοδο 2017-2022, παρουσίασε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στην ημερίδα που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου.

M79A8574

Πρόκειται για το ίσως πιο εντυπωσιακό οικοδόμημα της Αρχαίας Κασσώπης, το οποίο απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό ανάγλυφο των πρανών του λόφου Κιτέπ, στη ΒΔ πλευρά της πόλης, χτίστηκε τον 3ο αι. π.Χ. και είχε χωρητικότητα περίπου 6.000 θεατές και μια εξαιρετική θέα προς τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος και τα Ακαρνανικά όρη. Όπως επισημάνθηκε το μνημείο διασώζει το 80% του αρχαίου δομικού του υλικού, όμως υπέστη σημαντικές φθορές και αλλοιώσεις εξαιτίας των συνεχών κατακρημνίσεων βράχων από τον υπερκείμενο ορεινό όγκο, της σεισμικής δραστηριότητας αλλά και της κακής ποιότητας του τοπικού ασβεστόλιθου. Οι εργασίες που ξεκίνησαν το 2017 συνέβαλαν σημαντικά στην αποκατάσταση και την ανάδειξή του, ενώ στόχος είναι η περαιτέρω ανάδειξη του Θεάτρου και η περαιτέρω αποκατάστασή του με ένα δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο μέλλον

M79A8569

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου απηύθυνε χαιρετισμό και εξήρε το σπουδαίο έργο των αρχαιολόγων για τη συντήρηση και την ανάδειξη του θεάτρου, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια Ηπείρου είναι δίπλα τους και θα συνεχίσει να τους παρέχει τα “εργαλεία” για να συνεχίσουν το έργο τους.

«Το Θέατρο βρίσκεται σε έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, πραγματικά μαγικό. Η μαγεία που αγγίζει τον επισκέπτη της Κασσώπης είναι απαράμιλλη και καθηλωτική. Είναι αυτή η μαγεία ένας από τους βασικούς παράγοντες που ενέπνευσαν εμένα και τον φίλο μου τον Σταύρο Μπένο να πρωτοσυλλάβουμε την ιδέα της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Ηπολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου περιλαμβάνεται στο ίδιο όραμα που έχω για τον τόπο και που αποσκοπεί στο να φτάσει η Ήπειρος στην υψηλή θέση που της αξίζει τουριστικά και ταυτόχρονα να υπάρχει εργασία και εισόδημα για όλους τους Ηπειρώτες. Είναι ίσως το πιο πρότυπο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης που υλοποιείται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 39 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αξιοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξάρω το σπουδαίο έργο που επιτελείτε στην Κασσώπη εσείς οι αρχαιολόγοι που έχετε πάρει στην πλάτη σας την ευθύνη της συντήρησης και αποκατάστασης του θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου. Το ίδιο ισχύει και για το έργο που επιτελείτε στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας. Χωρίς εσάς δεν θα γινόταν τίποτα. Χάρη σε εσάς, στην επιστημονική σας κατάρτιση, αλλά και στην ακάματη επιθυμία σας να φέρετε στο φως και να αναδείξετε τους θησαυρούς μας, πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια ένα σπουδαίο και σημαντικό αρχαιολογικό έργο, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο έργο που από δεκαετίες επιτελείτε αδιαλείπτως και αθόρυβα. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά σας, το έργο που επιτελείτε και θέλουμε να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο. Εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε να σας παρέχουμε εργαλεία, χρηματοδοτικά και άλλα για να συνεχίζετε το έργο σας» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει το έργο της Περιφέρειας για τη νέα είσοδο της πόλης της Πρέβεζας και την ποδηλατική ιόνια διαδρομή υπογραμμίζοντας πως είναι βαθιά αναπτυξιακή η προοπτική που ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι για τον τόπο μας.

M79A8570

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανθή Αγγέλη στην εισήγησή της μίλησε για τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, τις έρευνες και την ανάδειξή του ενώ επεσήμανε πως στόχος είναι αυτό το έργο να αποτελέσει πιλότο για την περαιτέρω ανάδειξη του Θεάτρου και αποκατάστασή του σε ένα δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο μέλλον.

«Με την ολοκλήρωση του έργου, ευελπιστούμε ότι θα αποδώσουμε το μνημείο πλήρως αναγνώσιμο στο κοινό και θα συμβάλουμε στο να καταστεί η Κασσώπη ελκυστικός προορισμός για τους επισκέπτες αλλά και πηγή πολιτιστικού πλούτου για την περιοχή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κα Αγγέλη, ενώ αμέσως μετά ο Πολιτικός Μηχανικός Γιώργος Ντουνιάς αναφέρθηκε στις Γεωλογικές και γεωτεχνικές προκλήσεις κατά την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης.

M79A8580

Ο κ. Ντουνιάς επισήμανε την πολυσύνθετη γεωμορφολογική δομή της περιοχής και εστίασε στις εργασίες που έγιναν για την αντιμετώπιση των ασταθειών των υπερκείμενων πρανών για την προστασία του Θεάτρου αλλά και στις εργασίες που έγιναν στο κοίλο του Θεάτρου.

Κλείνοντας η αρχαιολόγος Δήμητρα Δρόσου αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα απαιτητικό έργο της αποκατάστασης το οποίο χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για όσους εργάστηκαν σε αυτό, σημειώνοντας πως οι εργασίες στο θέατρο ακολούθησαν τρεις βασικούς άξονες, την αποκάλυψη του μνημείου, τη συντήρηση του δομικού του υλικού και τη σημειακή αποκατάσταση του στατικού του φορέα.

M79A8594

«Σχεδόν πέντε χρόνια πριν σταθήκαμε απέναντι σε ένα μνημείο καλυμμένο από το πέπλο του χρόνου, με όλες τις φθορές και παραμορφώσεις του. Η αποκάλυψη για πρώτη φορά όλων των μερών του και η τμηματική αποκατάστασή τους υπήρξε μεγάλη ευθύνη για όλη την ομάδα. Προβληματισμοί, καθυστερήσεις, συνεχή αναθεώρηση των αποφάσεων και των ενεργειών μας, μια πανδημία, είναι μόνο λίγα από τα σχεδόν πάντα παρόντα ζητήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το έργο ανάδειξης του Θεάτρου Κασσώπης δεν αφορά μόνο το μνημείο. Αφορά και σχετίζεται με όλους όσους εργαστήκαμε σ’ αυτό αλλά και τους επισκέπτες, τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας. Ποσό 874.000 ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 78,5% του προϋπολογισμού του έργου δαπανήθηκε για τη μισθοδοσία και τις συμβάσεις προσωπικού. Ενώ περίπου ποσό 235.000 ευρώ κάλυψε την πληρωμή των τιμολογίων τοπικών κυρίως επιχειρήσεων και ιδιωτών αναδόχων. Τα ποσά αυτά είναι αντιπροσωπευτικά της πολλαπλής ανταποδοτικότητας του έργου στην τοπική οικονομία, ήδη κατά τη φάση της υλοποίησής του» σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Δρόσου, η οποία εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε θερμά όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν σε αυτό το έργο.

 

«Καθημερινά, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες και με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα όλοι μαζί συνεργαστήκαμε, διαφωνήσαμε, προβληματιστήκαμε για το τι, το πως και το πότε. Σχεδόν ποτέ δεν υπήρχαν εύκολες λύσεις. Υπήρχε όμως πάντα η προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ήμασταν οι πρώτοι που κρίναμε τη δουλειά μας και οι πρώτοι που θα κριθούμε από αύριο που το έργο παραδίδεται. Σταδιακά αποκαλύφθηκε μπροστά μας ένα μνημείο με όλα του τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές του. Με όλες τις φθορές και τις παραμορφώσεις που προκάλεσε ο χρόνος. Στόχος μας είναι το τρέχον έργο να αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση των επεμβάσεων αποκατάστασης ώστε να οδηγήσουν στη διαφύλαξη του μνημείου από την περαιτέρω φθορά, τη βελτίωση της αισθητικής του εικόνας και εν τέλει στην επανάχρησή του. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει» κατέληξε η κα Δρόσου.